Overslaan en naar de inhoud gaan
Tandverzorging bij hond

Tips voor een goede tandverzorging voor je hond

Tandhygiëne is een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging van honden en katten. Onze huisdieren leven steeds langer, daardoor worden we ook meer en meer geconfronteerd met tandproblemen. Tandbederf kom vaak voor, vandaar dat goede tandverzorging, zowel preventief als curatief, uitermate belangrijk is.

Tandverzorging bij honden

Het gebit van een hond heeft een regelmatige verzorging nodig. Zonder verzorging ontstaat eerst tandplak en daarna tandsteen, wat gepaard gaat met tandvleesontsteking. Tandplak is een laagje van speeksel, voedingsresten en micro-organismen die op het tandoppervlak wordt afgezet. Indien tandplak niet wordt verwijderd, mineraliseert het en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is de bruine, harde aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen.

Tandsteen bij jouw hond verdwijnt niet met een gewone poetsbeurt maar moet verwijderd worden door jouw dierenarts. Hiervoor moet jouw dier onder narcose gebracht worden. Op het tandsteen verzamelen zich vele bacteriën die dan tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Dit veroorzaakt een slechte geur in de mond van je hond en leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën in de bloedcirculatie komen van deze organen. De vele bacteriën kunnen ook abcessen veroorzaken.

Zieke tanden geven enorm veel pijn en ongemak aan het dier. Het staat eveneens een normaal eetgedrag in de weg.

Hoe tanden poetsen van jouw hond:

Hoe merk je tandvleesaandoeningen bij jouw hond op?

  • Door regelmatig een inspectie van de tanden te doen bij jou thuis
  • Als de adem steeds slechter gaat ruiken
  • Bij een overmatig speekselproductie
  • Als je huisdier moeite heeft met eten

Wat kan je preventief thuis doen?

Tanden poetsen hond

Het poetsen van tanden is de beste manier om de tanden van jouw hond te verzorgen. Het poetsen vraagt veel werk en geduld maar is het meest belonend. Let op: gebruik hiervoor enkel speciale tandpasta voor dieren aangezien menselijke tandpasta maagirritatie kan veroorzaken en fluor bevat. Fluor is schadelijk voor jouw hond.

  • Stap 1: Laat je hond wennen aan het bekijken van de tanden door heel kort een lip op te heffen en beloon het dier. Geleidelijk aan kan je langer de lip opheffen en ook helemaal naar de achterste tanden kijken.
  • Stap 2: Laat je hond wennen aan wrijving op de tanden. Dit door met je vinger over de tanden te gaan of met een vingertandenborstel.
  • Stap 3: Laat je hond wennen aan de smaak van de hondentandpasta. Je kan testen of je huisdier dit als beloning ziet.
  • Stap 4: Nu kan je oefenen met een tandenborstel en hondentandpasta.
  • PS: Het is belangrijk dat je iedere stap verschillende keren oefent alvorens naar de volgende stap te gaan. Daarbij oefen je best meerdere keren gedurende een paar seconden i.p.v. meteen een halfuur aan een stuk aan de slag te gaan.

 

Voeding van jouw hond

Het is beter om jouw hond harde korrels te geven in plaats van zachte voeding. Het eten van korrels zorgt voor meer mechanische reiniging van het gebit door het kauwen. Er bestaat ook veterinaire voeding om tandsteenvorming bij honden tegen te gaan die daar een aanleg voor hebben.

Andere hulpmiddelen

Kauwsticks waar poetsmiddel inzit.

Tandverzorging bij de hond is een afweging maken tussen effectiviteit en gemak. De regel is: hoe jonger geleerd, hoe ouder gedaan. Dus ook: jong aangeleerd is leuker en gemakkelijker later!

  • Spoelmiddel: meest gemakkelijk, minst efficiënt
  • Spray: nog steeds gemakkelijk, iets meer efficiënt
  • Gel, zonder borstel: iets minder gemakkelijk, meer efficïent
  • Poetsen, met borstel: niet altijd gemakkelijk, meest efficiënt

Gebitscontrole voor je hond?

Neem het zekere voor het onzekere, preventie helpt! 
Kom even langs voor een gebitscontrole van je hond of kat. Tip van WelloPet: in de jaarlijkse preventieve gezondheidscheck is een gebitscontrole sowieso standaard voorzien als één van de vaste onderdelen.

Maak een afspraak online >>

Ieder jaar in maart en april biedt het team dierenartsen van WelloPet gratis gebitscontroles aan voor jouw huisdieren.
Lees meer over in onze nieuwsbrief, ... of vraag er ons gerust naar.