Overslaan en naar de inhoud gaan
Zwanger en kat

Toxoplasmose (toxoplasma-infectie) vermijden tijdens uw zwangerschap

We hebben allemaal wel eens verhaal gehoord over het gevaar van huisdieren tijdens een zwangerschap. Een algemene waarschuwing die iedere zwangere vrouw in het begin van haar zwangerschap zal horen, is om de kattenbak niet langer zelf te verversen. Waar komt deze waarschuwing vandaan en is ze terecht? Ja, dat is ze. Want door het verversen van de kattenbak, loopt u het risico om geïnfecteerd te worden door Toxoplasmose (Toxoplasma gondii), wat ernstige gevolgen kan hebben voor de ongeboren baby. In deze blog geven wij u dus graag meer informatie over toxoplasma-infecties (toxoplasmose), hoe deze teweeg gebracht kan worden en hoe u deze kan vermijden.

De kat is geen gevaar

Laat ons 1 ding meteen duidelijk stellen: er is absoluut geen reden om uw kat weg te brengen, buiten te zetten of te mijden tijdens een zwangerschap. Het is namelijk niet de kat die een gevaar vormt, alleen haar ontlasting. Maakt u zich dus absoluut geen zorgen wanneer uw kat om liefde vraagt. U mag uw kat gerust aaien en knuffelen, u mag haar eten geven en de haren stofzuigen zonder problemen. Geen van deze dingen vormen een gevaar voor toxoplasma-infecties en vormen dus ook geen gevaar voor uw baby.

toxoplasma

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasma gondii is een eencellige parasiet die vooral door jonge katten wordt uitgescheiden door middel van microscopisch kleine eitjes. Uw kat kan deze parasiet binnenkrijgen door het eten van een besmet prooidier, rauw vlees te eten of door eitjes uit de omgeving binnen te krijgen. Na opname van besmette grond of rauw vlees, kan de parasiet zowel mens als dier besmetten.
Eens u besmet bent geraakt met een toxoplasma-infectie bent u hier immuun voor. Indien u dus voordien al een toxoplasma-infectie heeft gehad, hoeft u zich tijdens uw zwangerschap absoluut geen zorgen te maken, er bestaat geen kans dat u opnieuw besmet wordt. Voor vrouwen die nooit eerder geïnfecteerd zijn geraakt met toxoplasma, is het echter wel heel belangrijk om extreem voorzichtig te zijn, want uw baby kan besmet geraken en hierdoor ernstige aangeboren afwijkingen krijgen aan de ogen of de hersenen. In extreme gevallen kan zelfs een miskraam of vroeggeboorte optreden. 

Hoe kan ik de infectie vermijden?

Het eten van onvoldoende verhit vlees kan ook zorgen dat de parasiet uw lichaam binnen geraakt. Zorg er dus tijdens uw zwangerschap altijd voor dat u uw vlees voldoende kookt of bakt en eet in geen geval rauw of half rauw vlees. Dit geldt voor warme maaltijden, waarbij u moet zorgen dat uw vlees goed gebakken, gebraden of gestoofd is. Een handige truc om daarbij te onthouden is de kleur: bruin is goed, rood of roze vlees vormt een gevaar. Was ook al uw groenten en fruit om alle mogelijke gevaren te elimineren. 

Zoals gezegd, kan de parasiet ook worden doorgegeven door besmette grond. Zorg er daarom voor dat u altijd handschoenen draagt als u in de tuin werkt. De grond kan namelijk besmet zijn, of als u uw kat buiten laat gaan om haar behoefte te doen, kan dit de grond besmetten. Het is dus aangeraden om te allen tijde voorzichtig te zijn om met blote handen iets aan te raken waarvan u niet zeker bent of het besmet is. Wees daarom ook heel secuur met handhygiëne. Handhygiëne is uiteraard altijd belangrijk, maar let er tijdens uw zwangerschap extra op dat u regelmatig uw handen wast, bijvoorbeeld elke keer als u van buiten naar binnen komt, nadat u eten heeft aangeraakt, nadat u het toilet gebruikt, nadat u iemand een hand geeft, nadat u een trapleuning of deurklink aanraakt of nadat u een dier aanraakt.

En dat brengt ons terug naar huisdieren. Zoals gezegd lopen jonge katten het grootste gevaar op besmetting en het overdragen van de parasiet. Dit gebeurt echter alleen door hun uitwerpselen. Wij raden u dus aan om tijdens uw zwangerschap te vragen aan uw partner, een vriend, familielid, buur, collega of iemand anders om tijdelijk de kattenbak te verversen en dit liefst dagelijks of toch zeker om de twee dagen. Indien niemand beschikbaar is om te helpen bij deze klus, kan u desnoods ook zelf de kattenbak verversen. Zorg er in dat geval wel voor dat u altijd handschoenen draagt, dat u het vuile zand meteen wegdoet en dat u nadien heel grondig uw handen wast en ontsmet om elk gevaar te elimineren. We raden u echter wel aan om hulp te zoeken voor deze klus.

Indien u zich onzeker voelt over ander contact met uw kat, kan u ook proberen elke keer u in contact komt met de kat, uw handen te wassen en vermijd eventueel contact vlak nadat de kat op de kattenbak of buiten is geweest. Zorg er voor dat uw kat zich niet verwaarloosd voelt.

Belangrijk om te onthouden is dus:

  • Eet geen rauw of half rauw vlees
  • Was uw fruit en groenten grondig
  • Draag handschoenen als u in de tuin werkt
  • Laat iemand anders dagelijks de kattenbak verversen

Maar vooral: Geniet van uw zwangerschap en van uw huisdier!

Heb je vragen? Aarzel niet om onze dierenartsen te contacteren!

Contacteer ons

bron: Stichting ESCCAP Benelux 
ESCCAP is een non-profit organisatie gevormd uit een groep dierenarts-parasitologen uit Europa.