Overslaan en naar de inhoud gaan

Trimmen van je hond in winter en zomer: (g)een verschil?

Bij veel baasjes heerst er twijfel en onzekerheid over het trimmen van hun hond in de zomer en winter. “Kan het kwaad om mijn hond in de winter te laten trimmen?”, is bijvoorbeeld één van de veelvoorkomende vragen die rijst bij hondenbaasjes. In deze blog proberen we je onzekerheid uit de weg te ruimen en je een duidelijk antwoord te bieden op de vraag of er nu een verschil is tussen het trimmen van je hond in de winter en zomer.  

Het antwoord is duidelijk: er is geen verschil 

Op de vraag of je je hond nu moet laten trimmen in de zomer of in de winter is eigenlijk geen eenduidig antwoord. Er is geen verschil van de hondenvacht in de zomer of in de winter. Honden hebben namelijk een haarcyclus van gemiddeld 10 à 12 weken. Zolang ze op hun juiste schema lopen van deze haarcyclus, hebben ze het hele jaar door een gezonde vacht die hen zowel beschermt tegen de hitte als isoleert tegen de koude.  

Maar… Toch enkele beïnvloedende factoren op de vacht van je hond 

De vacht van je hond kan wel beïnvloed worden door enkele extreme weers- en temperatuursverschillen en op basis van deze ofwel gaan indikken of uitdunnen. Ook hormonale veranderingen bij intacte dieren en een castratie of sterilisatie kunnen een enorm verschil maken op de vacht van je hond. Daarnaast spelen ook de eventuele medicatie die je hond krijgt en de gezondheid van je snuiter hier ook een belangrijke rol in.

Conclusie: Of je je hond het best laat trimmen in de zomer of in de winter is niet zo van belang. Toch zijn er enkele beïnvloedende factoren die een verschil maken op de vacht van je hond. Wens je graag meer informatie over één van deze hierboven vernoemde factoren? Neem dan contact op met onze trimmers en stel gerust al je vragen.  


Heb je nog vragen over dit onderwerp? 

Contacteer onze professionele trimmers >>