Overslaan en naar de inhoud gaan

Trimmen van je kat in winter en zomer: (g)een verschil?

Bij veel baasjes heerst er twijfel en onzekerheid over het trimmen van hun kat in de zomer en winter. “Kan het kwaad om mijn kat in de winter te laten trimmen? Zal ze het dan niet te koud hebben?”, is bijvoorbeeld één van de veelvoorkomende vragen die rijst bij kattenbaasjes. In deze blog proberen we je onzekerheid uit de weg te ruimen en je een duidelijk antwoord te bieden op de vraag of er nu een verschil is tussen het trimmen van je kat in de winter en zomer.  

Weinig verschil in het trimmen van je kat in de winter en zomer 

Of je nu je kat het best in de zomer of in de winter laat trimmen is geen eenduidig antwoord op. Het maakt eigenlijk niet zozeer uit. Er is namelijk weinig verschil in de trimtechniek die wordt gebruikt bij de winter- en zomervacht. Het verschil zit hem in het feit dat op het einde van beide seizoenen de vacht “verslijt”, waardoor de oude vacht verwijderd dient te worden. Zo kan de nieuwe vacht zonder belemmering groeien. Die seizoensvacht is in de winter dikker dan in de zomer, waardoor het werk uiteraard ook iets langer zal duren.  

Opgepast: niet scheren in de zomer en ontwollen in de winter!

“Scheer ze maar lekker kaal, dan heeft ze niet zoveel last van de warmte”, is een uitspraak die veel kattentrimmers hoogstwaarschijnlijk al heel vaak gehoord hebben. Maar dat is een foute redenering! Zoals reeds vermeld zorgt de vacht van een kat ervoor dat ze koel blijft in de zomer. Dat heeft alles te maken met de endocriene en de apocriene zweetklieren. Deze zorgen er samen voor dat de goede conditie van de huid wordt behouden. Ook kan een kat zijn haren opzetten, zodat er lucht bij kan. Ook dit zorgt deels voor verkoeling.  

Een andere redenering die veel kattenbaasjes volgen in de winter luidt als volgt: "Ontwol ze maar, dan zijn we meteen af van al dat kattenhaar in huis!". Op het eerste zicht lijkt dit een logische denkwijze, maar toch dient hier enige nuance aan toegevoegd te worden. Door te gaan ‘ontwollen’ worden er in principe zoveel mogelijk wolharen uit de vacht gehaald. Maar hierbij worden ook haren uitgetrokken die nog niet klaar waren om los te laten. In deze blog lees je meer over dit onderwerp. 

Conclusie: Het maakt niet zozeer uit of je je kat in de zomer of in de winter laat trimmen. De vacht van katten zorgt er juist voor dat de blijft koel blijft in de zomer en warm in de winter.