Overslaan en naar de inhoud gaan
Deze kat steelt vlees, waar hij allergisch aan kan zijn

Voedselallergie bij katten

Waarom heeft mijn kat een allergie?

Katten reageren soms allergisch op hun voeding. Bij een allergische reactie geeft het immuunsysteem histamine vrij, de stof die de symptomen van de allergie veroorzaakt. Sommige katten vertonen vooral huidklachten zoals huidontsteking, dikwijls met kale plekken en jeuk tot gevolg. Andere hebben vooral maag- en darmklachten zoals braken en wisselende ontlasting. Deze symptomen komen ook voor in combinatie.

Hoe herken je de symptomen en wat moet je doen zodat je je kat kunt helpen? Als je vermoedt dat je kat een allergie heeft, consulteer dan je dierenarts. Er bestaat helaas geen betrouwbare laboratoriumtest die kan aantonen voor welk bestanddeel in de voeding je kat allergisch is, maar er zijn wel methodes om dat te achterhalen.

Hoe ontstaat een voedselallergie

Een voedselallergie ontstaat als je kat overgevoelig is aan een of meer bestanddelen in haar voeding. Haar immuunsysteem reageert er overdreven op. Een allergie kan verschillen van kat tot kat, maar veelvoorkomende allergenen bij katten zijn een bepaald eiwit in runds- of lamsvlees, soja en tarwegluten. Ook plantaardig voedsel wordt slecht verdragen omdat dat niet in het natuurlijk voedingspatroon van katten zit. Veel katten hebben een intolerantie voor lactose, ze verdragen geen koemelk.

De overgevoeligheid is niet gekoppeld aan geslacht of ras, en is ook niet leeftijdgebonden. Hoewel katten van alle leeftijden een allergie kunnen hebben, komt het toch meer voor bij jonge dieren. Je kat kan van jongs af een voedselallergie hebben óf die op latere leeftijd ontwikkelen.

Omdat dierenvoeding van verschillende merken vaak is samengesteld uit dezelfde componenten en bronnen, is allergie ook niet te koppelen aan een merk of type voeding. En ook als een kat al jaren een bepaald type voeding goed verdraagt, kan ze daar na verloop van tijd toch nog een allergie voor ontwikkelen.

grappige kat met leesbril op, het ziet er niet naar uit dat deze een allergie heeft

Voedselallergie en voedselintolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie hebben gelijkaardig symptomen en zijn op basis daarvan moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Bij voedselintolerantie is je kat overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen (bijvoorbeeld lactose, soja, kip of gluten) maar worden de klachten veroorzaakt door het ontbreken van de juiste enzymen om deze stoffen te verteren. Dit is geen allergie, er doet zich geen immunologische (allergische) reactie voor. De klachten bij voedintolerantie ontstaan ook pas later, soms zelfs pas na enkele dagen.