Overslaan en naar de inhoud gaan
Aaien van de hond op de buik doet u beter niet tijdens de melkproductie

Wat is schijnzwangerschap bij honden en hoe er mee omgaan?

Schijnzwangerschap

Elke teef is hormonaal gezien ‘schijndrachtig’ na de loopsheid. Dit komt doordat de hormoonspiegels die tijdens de loopsheid omhoog zijn gegaan, langzaam weer moeten worden afgebouwd. De eigenaar merkt hier vaak niets van. schijndracht

Soms kunnen de symptomen bij teven echter sterk zijn, zodat het lijkt of ze echt zwanger zijn. Ze zijn bezitterig, erg afhankelijk of juist humeurig, willen een nest maken, janken enzovoort. Soms produceert de teef zelfs melk, en houdt zij dit zelf in stand door aan haar melkklieren te likken. Haar buik is vaak wat opgezwollen.

Meestal gaat de schijnzwangerschap vanzelf weer over en heeft het teefje hier niet zo veel last van. Soms kan zij zich echter slecht voelen en blijft ze melk geven. Door medicatie kan de schijnzwangerschap worden behandeld. 

 

hond die schijndracht doet

Omgaan met schijnzwangerschap

Als uw teefje duidelijk last heeft van schijnzwangerschap, kunt u haar het beste proberen af te leiden door haar veel activiteiten te geven en mee naar buiten te nemen. Kom niet aan de tepels en aai haar liever niet over de buik, want dit kan de melkproductie aanwakkeren.

Blijft de teef lang last houden of melk geven, of is ze ook als ze eenmaal buiten is nog moe en sloom, of drinkt ze heel veel, dan kan het zijn dat ze iets mankeert, zoals een baarmoederontsteking die na een loopsheid ook wel voor kan komen. Neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

Voor meer informatie kunt u het artikel loopsheid bij de hond lezen, geschreven door het LICG.

 

Bang dat er iets meer aan de hand is?

Contacteer ons over schijnzwangerschap