Overslaan en naar de inhoud gaan
Een anti-aanbaklaag pan

Zijn Teflon anti-aanbakpannen giftig voor vogels?

Is Teflon schadelijk voor vogels?

Koekenpannen, gourmetstellen, toastapparaten en tafelgrills zijn meestal voorzien van een antiaanbaklaag. Deze teflonlaag bevat echter polytetrafluorethyleen, een stof die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken als de antiaanbaklaag oververhit raakt. Gewoon een eitje bakken in een pan met antiaanbaklaag kan dus niet zoveel kwaad. De problemen beginnen pas als je een lege pan met antiaanbaklaag ongeveer 3 minuten op vol vermogen verwarmt op een keramische of gaskookplaat.

De vogel kan zelfs acuut sterven. Gebruik deze apparaten dus niet in het bijzijn van uw vogel. Als uw vogel onverhoopt toch teflondampen inademt en het benauwd krijgt, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts: de vogel moet zo snel mogelijk extra zuurstof toegediend krijgen.

Waarom zijn vogels gevoelig voor Teflon?

De reden waarom vogels extra kwetsbaar zijn voor dampen en/of giftige deeltjes van een anti-aanbaklaag, heeft te maken met hun longanatomie. Bij de mens stroomt enkel zuurstofrijk bloed in de longen tijdens de inademing, maar bij vogels blijft een deel van de lucht stromen richting zogenaamde luchtzakken. Dat zijn uitsteeksels van de longen die zich tussen botten en organen bevinden. Vogelbotten zijn hol en bevatten lucht, waardoor ze lichter zijn en beter kunnen vliegen. Tijdens de uitademing stroomt deze lucht weer door de longen, waardoor er opnieuw zuurstof door de longen opgenomen wordt. Helaas heeft dit ook een nadeel: naast zuurstof worden de ingeademde giftige stoffen ook via de longen in het bloed opgenomen.

Wat doe ik met mijn Teflonpannen als ik kooivogels in de huiskamer heb staan?

Wanneer je vogels zich in je huiskamer bevinden, kan je best Teflonproducten compleet vermijden. Zelfs je vogels in een andere ruimte plaatsen kan heel risicovol zijn, omdat de dampen zich tot ver kunnen verspreiden. Als je toch eens graag een avondje wil gourmetten, vraag dan aan een kennis je vogels daar even een dagje mogen blijven, en verlucht de huiskamer goed vooraleer je ze terug binnenlaat. 

Gebruik je toch anti-aanbakpannen, zorg dan voor een goede ventilatie in de keuken en blijf erbij wanneer je bakt. Snel een stukje vlees pakken kan op zich geen kwaad, maar het gevaar dreigt wanneer je iets aanbakt. Gooi ook oude teflonpannen weg, want wanneer zo'n pan beschadigd is zijn er nog meer risico's aan verbonden. 


Bang dat uw dier in contact gekomen is?

Contacteer ons over Teflon vergiftiging