Overslaan en naar de inhoud gaan
Honden in zoutwater

Is zout water schadelijk voor honden?

Zoutvergiftiging bij honden

Zout water kan tot zoutvergiftiging leiden, bijvoorbeeld bij honden die veel zeewater drinken. Ook door strooizout in de winter ontstaat gevaar voor zoutvergiftiging. Het zout gaat aan de poten van de hond zitten en als de hond vervolgens zijn pootjes schoon likt krijgt hij het pekelzout binnen. Let ook op met vaatwasmachinezout, zoute drop en likstenen op bv. een manege.

Zoutopname kan al schadelijke effecten hebben vanaf 1,9 gram per kilogram lichaamsgewicht. Een inname van 3,7 gram per kilogram lichaamsgewicht is een dodelijke dosis. Ter referentie: een eetlepel zout is ongeveer 16,5 gram.

Hoe herken ik een zoutvergiftiging bij mijn hond?

De eerste zichtbare symptomen ontstaan vaak snel na inname (30-60 min.) en bestaan uit gebrek aan eetlust, braken, diarree en oedeem.  Wanneer de natriumconcentratie ook naar de hersenen stijgt kan dit leiden tot neurologische klachten zoals koorts, rusteloosheid, een verhoogde hartslag of een versnelde ademhaling. Als niet op tijd ingegrepen wordt kan de hond uiteindelijk in coma geraken en in het ergste geval overlijden. 

Hoe voorkom ik een zoutvergiftiging bij mijn hond?

Trek je met je hond naar de zee? Voorkom dan dat jouw hond veel zeewater drinkt door drinkwater mee te nemen als je naar het strand gaat en hem/haar daar regelmatig wat van te geven. (NB: Soms wordt bij vergiftigingen aangeraden een hond te laten braken. Doe dit nooit door hem zout te laten eten! Ook dan kan een zoutvergiftiging ontstaan).

Hoe wordt zoutvergiftiging behandeld?

Als de dierenarts een zoutvergiftiging vermoedt, meet hij de concentratie natrium en chloride in het serum. In de vorm van milde zoutvergiftiging kan aan de hond op een gecontroleerde manier kleine hoeveelheden water gegeven worden om het natriumchloridegehalte te verlagen. Bij ernstige zoutvergiftiging kan de vergiftiging behandeld worden met behulp van een infuus. De dierenartsen moeten er dan rekening mee houden dat het natriumgehalte niet te snel mag dalen, aangezien dit nadelige gevolgen kan hebben voor de hond. Helaas is de behandeling niet altijd genoeg om de hond te kunnen redden. 


Bang dat jouw hond teveel zout water binnen heeft?

Contacteer ons over zoutvergiftiging