Overslaan en naar de inhoud gaan

Belangrijke info bij anesthesie

Uw huisdier wordt binnenkort bij ons onder verdoving gebracht voor een operatie of onderzoek. Zo’n anesthesie brengt de nodige zorgen en vragen met zich mee.

Samen met uw behandelende dierenarts heeft u reeds een afspraak ingepland voor uw viervoeter en daarbij kon u misschien al de belangrijkste specifieke zaken samen overlopen. Deze brochure bevat algemene informatie, en zal daardoor niet voor elk aspect van alle mogelijke ingrepen van toepassing zijn.

Indien jouw huisdier binnenkort een ingreep bij WelloPet heeft vergeet dan ook niet dit invulformulier in te vullen

In drie grote luiken zullen we u zo goed mogelijk informeren over de verscheidene aspecten die een verdoving met zich meebrengt.

1. De voorbereiding

Een goede voorbereiding begint altijd thuis, zeker indien uw huisdier reeds ingepland staat voor een operatieve ingreep. Hieronder worden enkele maatregelen opgesomd die u, als eigenaar, dient toe te passen. Op deze manier verloopt de ingreep vlotter, efficiënter en daardoor ook veiliger.

  • Hygiëne en steriliteit is een belangrijk aspect. Door onze operatiezalen proper te houden verlagen wij het risico op postoperatieve wondinfecties. Het is daarom van belang dat onze patiënten deze ruimtes proper betreden. Als de gezondheid van uw dier het toelaat, raden wij aan om uw hond de dag voordien te wassen met een huidvriendelijke hondenshampoo. Katten houden niet van water dus bij hen kan een goede kambeurt al zorgen voor de verwijdering van overtollig vuil en stof in de vacht.
  • Uw huisdier moet nuchter zijn op de dag van de ingreep. Verwijder de voeding dus tijdig (12 uur op voorhand) uit zijn of haar bereik. De ochtend zelf mag er nog een kleine hoeveelheid water gedronken worden. Opgelet: dit geldt echter niet voor konijnen! Zij dienen wel steeds voorzien te zijn van water en voedsel.
  • Een volle blaas en darmen zorgen voor de nodige accidentjes tijdens een anesthesie. Mogen we vragen om voor de opname uw hond nog even uit te laten. Geen zorgen voor de katteneigenaars, we verwachten niet dat u nog een wandeling door het park maakt.

 

2. Dag van opname

Een operatiedag begint om 9u00 met het ontvangen van de patiënten voor dagopname. Samen met de collega aan de balie wordt het ingevulde pre-anesthetisch formulier kort overlopen en de contactgegevens gecontroleerd.

  • Om een goede anesthesie te bekomen, wordt uw huisdier in verschillende fases in slaap gebracht. WelloPet investeert in de meest moderne techniek van gasanesthesie voor verdoving. Dit is veiliger en is minder belastend voor het dier.
  • Verdovende producten worden achteraf verwerkt door de nieren en lever, dus het is essentieel om te weten dat deze organen in topvorm zijn. De eerste stap in de voorbereiding bij oudere of zieke patiënten is een bloedname om de conditie van de organen te controleren. Indien er al een bloedonderzoek werd uitgevoerd de afgelopen zes maanden, vergeet dit dan niet te melden aan de behandelende dierenarts.
  • Sommige geneesmiddelen kunnen niet gecombineerd worden met verdovende middelen. Het is dus voor onze dierenartsen belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van alle medicatie die de afgelopen week werd toegediend. Het (online) invulformulier biedt plaats om de dosering, frequentie en duur van de eventuele medicijnen te noteren. Geef ze bovendien mee met uw huisdier in een apart zakje en vermeld duidelijk zijn of haar naam.

 

3. Nazorg en risico op complicaties

De behandeling stopt niet na het beëindigen van een ingreep, want adequate nazorg is een essentieel onderdeel voor een vlot herstel. De voornaamste aspecten van deze thuiszorg zullen met u besproken worden tijdens het ophalen van uw huisdier.

Naast de eventuele medicatie wordt ook aandacht gespendeerd aan mogelijke complicaties die zich postoperatief kunnen ontwikkelen. We denken hierbij aan onverwachte wendingen tijdens of na de ingreep, of genezingsprocessen die anders verlopen dan gehoopt. Het snel herkennen van de bestaande complicaties is een eerste belangrijke stap in de behandeling ervan.

We sommen enkele belangrijke risico’s en complicaties voor u op:

  • Sufheid
    Na de anesthesie kan uw huisdier wat suffer zijn. Voorzie dus een warme en knusse plaats in huis waar hij of zij rustig kan bekomen van de dag. Hou het rustig en plan geen grote wandelingen of activiteiten in de komende dagen. Als uw huisdier de volgende dag nog steeds abnormaal rustig is, twijfel dan niet om contact op te nemen met ons.
  • Misselijkheid
    Verschillende producten en geneesmiddelen kunnen belastend zijn voor de maag. Bied bij thuiskomst dus niet direct voeding aan. Wanneer uw dier een uur na thuiskomst alert en aandachtig genoeg is, kan u beginnen met het aanbieden van een kommetje water. Verslikt hij of zij zich niet en wordt er niet gebraakt, dan kunt u een halve portie voeding ter beschikking stellen. Vanaf de volgende ochtend kunt u het normale eetpatroon hervatten.
  • Wondinfecties
    De meest voorkomende complicatie na een operatie is wondinfectie. Eén van de grootste risicofactoren voor wondinfectie is uw huisdier zelf. Bij het bijten of likken aan de wonde is het risico groot dat er een infectie naar binnen wordt gebracht. Daarnaast kunnen wonden terug openbreken met een trager genezingsproces en littekenvorming tot gevolg. Het dragen van een kraag of T-shirt is vaak de beste manier om de wonde te beschermen tegen ongewenst likgedrag.
  • Pijn / Ongemak
    Houd er rekening mee dat de meeste ingrepen voor de nodige pijn kunnen zorgen. Naast de eventuele medicatie is het belangrijk om uw dier de eerste dagen rustig te houden. Daarnaast helpt deze rust bij het voorkomen van het opnieuw openen van de operatiewonde. Veel huisdieren steken de pijn weg voor hun baasjes, dus wees aandachtig op subtiele veranderingen in gedrag en gewoontes. Indien u opmerkt dat uw huisdier nog steeds te veel pijn heeft ondanks deze maatregelen, neem dan zeker contact met ons op.
  • Overlijden
    Ondanks alle voorzorgen, maatregelen en nazorg kan een ingreep een fatale afloop hebben. Geen enkele procedure is 100% veilig. Uiteraard stellen we alles in het werk om de maximale veiligheid zo goed als mogelijk te bereiken. Overloop de risico’s met uw dierenarts en benoem uw eigen ongerustheden.

Tip: Wanneer u één of meerdere van de opgesomde complicaties opmerkt, twijfel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Een kordate en snelle aanpak zal de herstelperiode van een patiënt aanzienlijk inkorten waardoor u snel weer kan genieten van een gelukkig huisdier.


Bedankt om deze pagina grondig te lezen.
Zo werken we samen aan een kwalitatieve zorg voor al onze huisdieren.
Vergeet ook zeker niet om het invulformulier door te nemen en in te vullen indien je een ingreep gepland hebt.
Dit kan hier digitaal of door op de ochtend van de ingreep af te geven.

Tot ziens bij WelloPet,
het volledige WelloPet-team