Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandelen in tijden van Corona? Dat doe je in de buurt

Wandelen met je hond

Wandelen in tijden van Corona? Dat doe je in de buurt

Om de verspreiding van Corona tegen te gaan, wordt van iedereen gevraagd de maatregelen van de overheid strikt op te volgen. Horeca, winkelen en andere activiteiten zijn deze weken niet mogelijk, dus trekken veel mensen de natuur in met hun huisdier, maar wat zijn de maatregelen wanneer je wil gaan wandelen met je hond? We zetten het even op een rijtje.

Wandelen mag enkel in de buurt

Er is een heel simpele redenering als je je afvraagt waar je op wandel kan. Heb je een auto nodig om er te raken, dan is het geen noodzakelijke verplaatsing. Dit werd ingesteld om ervoor te zorgen dat mensen in het weekend niet massaal samentroepen in bossen en natuurdomeinen. Logisch als je erover nadenkt, want zo’n natuurdomein kan bij te veel bezoekers een broeihaard voor infecties zijn. Momenteel zijn de provinciale domeinen (zoals Puyenbroeck in Wachtebeke en de Brielmeersen in Deinze) in Vlaanderen zelfs preventief gesloten.

Heb je een bos op wandelafstand, dan staat het je natuurlijk vrij om daar te wandelen. De bossen en natuurdomeinen zijn tijdens de Corona-crisis niet volledig open. Zo blijven de parkings, speelterreinen, publiek sanitair, bezoekerscentra en cafetaria’s permanent toe. In de open gebieden is het wel nog steeds belangrijk afstand te bewaren van elkaar. Spreek niet met vrienden af om de honden samen uit te laten, vermijd contact met andere wandelaars en verzorg je hygiëne zo goed mogelijk. Als je een hele middag weg bent, dan is het moeilijk om regelmatig je handen te wassen.

Wat mag dan wel nog?

De richtlijn die de FOD Volksgezondheid meegeeft, zijn simpel: ‘blijf thuis’. ‘Zorg voor jezelf.’ ‘Zorg voor anderen’ en ‘Hou vol’. Je gaat best uit van het principe dat je mogelijk besmet bent en je dus niemand anders wil besmetten. Zoek dus een rustige wandelroute in de buurt en hou afstand van andere mensen die je ziet onderweg. Was je handen grondig voor vertrek en bij thuiskomst. Als je je ziek voelt, blijf dan zeker thuis en bel je dokter. Hou je je aan deze richtlijnen, dan kan je vast en zeker nog plezier beleven op je favoriete rustige plekken in de buurt. Heel wat hondenliefhebbers hebben trouwens al leuke alternatieven gevonden om zich bezig te houden dezer dagen. Heb jij ook een leuke activiteit bedacht voor je huisdier, deel het dan met ons via Facebook of Instagram

wandelen hond

Deze blog werd mede mogelijk gemaakt door hondenadoptiecafe Dogs & Drinks in Gent.