Overslaan en naar de inhoud gaan
sleepy-puppy

Puppy Praktijk⎥Hoe leer ik mijn pup alleen slapen?

"Wij hebben een schat van een dwergpoedeltje in huis gehaald, Rostje. We hebben maar één probleem: de nachten zijn verschrikkelijk. Hij lijkt het maar niet leren om te slapen in zijn bench. ’s Avonds wachten we tot hij in slaap valt op onze schoot en dan plaatsen we hem in de bench."

"Dit gaat allemaal goed, maar na enige tijd begint hij te janken. We negeren het janken nu al enkele weken maar hij blijft uren aan een stuk huilen. Dan stopt hij wat, maar soms begint hij midden in de nacht opnieuw. Sinds enkele nachten doet hij ook zijn behoefte in de bench, wat hij nog nooit gedaan had. Zal hij het nooit leren? Wij geven nochtans niet op, maar komen een beetje einde raad."

Deze blog maakt deel uit van de reeks 'Puppy Praktijk'. In deze reeks behandelt gedragstherapeut dr. ir. Joke Monteny echte praktijkcases over de opvoeding van jouw pup. De theoretische achtergrond kan je vinden in haar boek 'Welkom Puppy'.

Het behandelde onderwerp is 'het alleen laten van je pup'. Hierbij horen volgende pagina's uit het boek 'Welkom Puppy' : blz. 169 - blz. 174.
Alle andere behandelde onderwerpen vind je bij onze blogs onder de gezamenlijke titel 'Puppy Praktijk'.

animal-1842195_1280.jpg

Veilig voelen voor alles

Alleen blijven, ook ’s nachts, is geen evidentie voor pupjes. Denk maar aan hoe het vroeger was: dicht bij zijn moeder en nestgenootjes, alle geuren en geluiden waren vertrouwd. Hij had het daar waarschijnlijk lekker warm maar voelde zich daar vooral ook geborgen, veilig. 

Zo helemaal alleen in die bench, dat is voor hem een gans ander verhaal. Zijn gejank en gehuil heeft eigenlijk maar één doel: hij zou dolgraag bij jullie zijn, hij probeert je te vertellen dat hij zich niet veilig voelt en vraagt zich af waar jullie zijn. Het is een noodkreet om de groep te herenigen. Hij voelt zich niet goed en niet veilig. Wanneer je zoveel stress ervaart is er een bijkomend probleem: je kan niet goed leren… je hersenen zijn immers enkel gefocust om het probleem op te lossen en gaan als het ware niet ‘gestuurd’ denken. Mogelijks valt hij telkens van uitputting in slaap maar ‘leren’ dat hij niet mag huilen, lukt hem niet.

Hoe zou je dit kunnen aanpakken?

Alleen blijven heeft dus alles te maken met ‘zich veilig voelen’ en er zeker van zijn dat er steeds iemand terug komt. Dit start je best overdag. Kijk na waar Rostje overdag gaat slapen. Indien mogelijk wordt dit zijn slaapplaatsje. Indien je toch voor de bench kiest, zorg er dan voor dat hij daar niet in opgesloten wordt en dat die ook op een plaats staat waar hij zich veilig voelt en hij meestal toegang tot heeft. Indien Rostje reeds overdag alleen kan zijn, zou het mogelijks een oplossing zijn om hem ’s nachts gewoon op deze plaats te laten slapen en hem niet in de bench te plaatsen. 

Indien Rostje overdag nog niet alleen kan zijn, ga je eerst hieraan werken. Neem hem tijdelijk ’s nachts mee naar je kamer of blijf bij hem. Kortom, je zorgt voor veiligheid voor hem. Ondertussen ga je hem overdag helpen met het ‘alleen blijven’. Doe dit stap per stap op zijn tempo zodat hij zich ten allen tijde veilig voelt. Eenmaal dit oké is, kun je hem ’s nachts ook alleen laten. Waarschijnlijk heb je de bench hier niet voor nodig. In tegendeel: mogelijks heeft hij de bench momenteel voor ’s nachts al gelinkt aan ‘ik voel me hier niet veilig’. Dit maakt het extra moeilijk. Wil je echt niet dat hij overal rond kan lopen? Dan kunnen een puppy-ren of kinderhekjes uitkomst bieden. 

Tip: Het is steeds belangrijk om ook na te gaan of je pup zich medisch helemaal in orde is en of er geen andere onderliggende oorzaken aan de basis van jullie problemen liggen. Ben je niet zeker, vraag ons dan advies

Om de start met je puppy zo vlot mogelijk te laten verlopen, hebben wij speciaal voor jou een Puppy Dossier gemaakt vol tips en tricks. Dit dossier behandelt ook zaken waarvan jij zeker op de hoogte moet zijn en wat jij als kersverse "dog mom or dad" zeker moet weten en doen!

Download hier ons gratis Puppy Dossier