Overslaan en naar de inhoud gaan

Vuurwerkangst bij knaagdieren voorkomen

Vuurwerk kan een angstaanjagende ervaring zijn voor knaagdieren, die van nature een veel beter gehoor hebben dan mensen. Zo kan het harde geluid van vuurwerk stress en angst veroorzaken bij konijnen, cavia's, hamsters en andere knaagdieren. Bij WelloPet geven we enkele nuttige tips om je knaagdier te helpen de jaarwisseling op een veilige en kalme manier door te komen.

Knaagdieren voorbereiden op vuurwerk

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om jouw knaagdier voor te bereiden op vuurwerk:

  1. Geluidstraining: Laat vuurwerkgeluiden afspelen tijdens de voedertijd, zodat ze wennen aan het geluid.
  2. Buitenknaagdieren: Verplaats het hok van buitenknaagdieren naar een onverwarmde schuur of garage, weg van het lawaai en de lichtflitsen van vuurwerk.
  3. Vertrouwde omgeving: Laat je knaagdier in zijn vertrouwde hok verblijven, voorzien van extra schuilplekken en voldoende stro voor comfort.

 

Wat met buitenknaagdieren tijdens vuurwerk

Het is belangrijk om buitenknaagdieren niet naar warme binnenruimtes te verplaatsen vanwege hun wintervacht:

  1. Bescherming: Dek de buitenkooi af met plexiglas, zorgend voor voldoende ventilatie.
  2. Achtergrondgeluid: Zet de radio of tv aan om het vuurwerkgeluid te maskeren.
  3. Blijf in de buurt: Jouw aanwezigheid kan rustgevend werken. Wees alert op mogelijke gevaarlijke situaties als gevolg van schrikreacties.

Extra tips voor konijnen, cavia's en hamsters tijdens vuurwerk

  • Voeding en water: Zorg dat er voldoende voedsel en water beschikbaar is, zodat het knaagdier niet gestrest raakt door honger of dorst.
  • Observatie: Let op tekenen van extreme stress of angst, en overweeg een bezoek aan de dierenarts voor advies.
  • Verrijking: Zorg voor extra verrijkingsmaterialen zoals knaagspeelgoed of verstopplekken in het hok om de aandacht van het dier af te leiden van het vuurwerk.

 

Bij WelloPet streven we ernaar om elk huisdier, groot of klein, een stressvrije jaarwisseling te bezorgen. Met deze tips hopen we dat je knaagdier een rustige en veilige oud en nieuw kan ervaren. 

P.S. Benieuwd  wat je kan doen als je hond bang is voor vuurwerk? Ontdek hier onze tips! We hebben ook tips voor je kat die angstig is door vuurwerk, en idem voor vogels. Deze kan je respectievelijk hier en hier vinden.