Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe help ik mijn vogels met hun vuurwerkangst?

December is voor vogels vaak een moeilijke periode. Naast het behouden van warmte, wat veel energie kost, veroorzaakt vuurwerk vaak extra stress. Hieronder geven we je enkele handige tips om vogels te helpen met hun vuurwerkangst.

Vuurwerkangst bij huisvogels

Vuurwerk kan een stressvolle ervaring zijn voor huisvogels. Hier zijn enkele tips:

  1. Training met geluiden: Speel geluiden van vuurwerk af en leid je vogel af met lekkernijen. Dit helpt ze om te wennen aan harde geluiden.
  2. Creëer een vertrouwde omgeving: Laat lichten en de radio of tv aan voor een bekende sfeer. Sluit ramen en gordijnen en dek de kooi af om je vogel te beschermen tegen lichtflitsen en geluiden.
  3. Binnenhok voor volièrevogels: Overweeg om je volièrevogels tijdelijk in een binnenhok te plaatsen voor extra bescherming.
  4. Kalmerende middelen: Spreek met je dierenarts over het toedienen van kalmerende druppels in het voer of een verdamper. Vermijd het gebruik van sprays vanwege de gevoeligheid van de vogellongen.
  5. Experimenteer met verlichting: Sommige vogels vinden rust in een verlichte omgeving, terwijl anderen juist kalmeren in het donker.

 

Vuurwerkangst bij wilde vogels

Het vuurwerk heeft helaas ook een impact op wilde vogels:

  1. Desoriëntatie en gevaar: Wilde vogels kunnen door de schrik van vuurwerk gedesoriënteerd raken, wat kan leiden tot botsingen met ramen en kabels.
  2. Verlies van groepen: Vogels kunnen van hun groep gescheiden raken en dagen nodig hebben om elkaar terug te vinden.
  3. Voedsel zoeken: Door de angst durven wilde vogels soms niet op zoek te gaan naar voedsel, wat fataal kan zijn.

 

Bij WelloPet begrijpen we het belang van het welzijn van alle vogels tijdens de vuurwerkperiode. Met deze tips hopen we dat zowel huisvogels als wilde vogels een minder stressvolle jaarwisseling zullen ervaren. 

P.S. Wil je ook je  hond trainen tegen vuurwerk? Ontdek hier onze tips! Wil je ook vuurwerk tips voor katten en knaagdieren? Deze vind je respectievelijk hier en hier