Overslaan en naar de inhoud gaan
Hond allergie

4 voedingstips om een gezonde vacht te krijgen

De huid- en vachtconditie zegt veel over de gezondheid van jouw dier. Naast een goed verzorgingsregime met regelmatige trimbeurten, is de juiste voeding van belang.

1. Achterhaal de oorzaak en breng het voedingspatroon in kaart

Huid- en vachtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Heeft jouw viervoeter jeuk? Ga langs bij de dierenarts en sluit parasitaire oorzaken uit. Vlooien en mijten zijn namelijk vaak de oorzaak. Ook een verkeerde vachtverzorging kan aan de basis liggen. Raadpleeg onze trimmers voor meer advies over vachtverzorging.

Indien er geen parasieten zijn, kan de oorzaak liggen aan de leefomgeving of de voeding van jouw dier. Breng de volledige voeding in kaart, inclusief tafelrestjes, snoepjes en (kauw)snacks. Is er recent iets veranderd in het voedingspatroon? Zijn er nadien huid- en vachtproblemen opgedoken? Elimineer de betreffende snack gedurende minimum 4 weken en kijk of de symptomen verminderen.

2. Evalueer de huidige voeding

Honden- en kattenhaar is voor het grootste deel gemaakt van eiwitten (keratine). Voldoende, hoogwaardige eiwitten zijn bijgevolg belangrijk voor de vachtkwaliteit. Ook een voeding rijk aan essentiële vetzuren is bijzonder goed voor de vacht. Zo zorgen omega-6 vetzuren en omega-3 vetzuren voor een versterking van de huidbarrière en weerstand.

Laat bepalen of de kwaliteit van de huidige voeding volstaat om de vachtconditie van jouw viervoeter optimaal te houden. Wij helpen je graag verder!

hond allergie

3. Vermoeden van een voedselallergie – wat nu?

Wat is een voedselallergie? Een voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem op allergenen of lichaamsvreemde stoffen. Hierbij komt histamine vrij, een stof die kan zorgen voor jeuk, maagdarmproblemen, huid- en vachtproblemen zoals haaruitval. Bij honden en katten zijn de allergenen vaak dierlijke eiwitten, bijvoorbeeld eiwitten uit kip, rund, lam of vis. Echter is het perfect mogelijk dat een dier allergisch is voor kippeneiwit en niet voor het eiwit van een andere dierensoort.

Raadpleeg steeds de dierenarts vooraleer te veranderen van voeding en laat andere medische oorzaken uitsluiten.

Bij honden wordt er vaak in eerste instantie gestart met Hill’s Prescription Diet Derm Complete gedurende minimum 4 weken. Deze voeding bevat, naast omega-3 en omega-6 vetzuren, een unieke combinatie van bioactieve stoffen en fytonutriënten die de reactie tegen omgevingsallergenen verminderen. De voeding kan ook perfect gegeven worden ter ondersteuning van huid- en vachtproblemen door ectoparasieten, bacteriën of schimmels. Dit steeds in combinatie met de nodige medicatie.

Indien de symptomen na 4 weken Derm Complete aanhouden, is er een vermoeden van een voedselallergie en wordt er overgeschakeld naar een hypoallergene voeding. In een hypoallergene voeding (zoals Hill’s Prescription Diet z/d) worden de eiwitten gehydrolyseerd om het risico op detectie door het immuunsysteem te minimaliseren. Voor een goede diagnose is het belangrijk om de hypoallergene voeding minimum 4 weken te geven. Bovendien kan 1 hapje van iets anders het effect van de hypoallergene voeding teniet doen.

Nadien kan er geleidelijk een nieuwe, intacte eiwitbron uitgetest worden. Zo bestaat er Hill’s Prescription Diet d/d, met eend & groene erwt voor katten en met eend & rijst of zalm & rijst voor honden. Door een alternatieve, dierlijke eiwitbron te combineren met een enkelvoudige koolhydraatbron of plantaardige eiwitbron is het mogelijk dat het immuunsysteem niet reageert.

Deze lange uitleg over voeding bij huid- en vachtproblemen is best ingewikkeld en lost misschien niet al je vragen op. Kom dus gerust langs bij WelloPet, laat de vachtconditie en voeding controleren, zodat we advies kunnen geven waar nodig. Wist je trouwens dat we in de maanden mei en juni kortingsacties op Hill’s Prescription Diet Derm Complete en Hills Prescription Diet z/d hebben?

Maak een afspraak met onze Food Coach

4. Beweging

Voeding en beweging gaan steeds hand in hand. Voornamelijk bij honden is het van belang om dagelijks voldoende beweging te voorzien in de buitenlucht. Frisse lucht en beweging zorgt voor stimulatie van de bloedsomloop. Het heeft een positieve invloed, zowel op de mentale als fysieke gezondheid. Zo zit jouw viervoeter lekker en gezond in zijn vel en dit straalt hij uit met een mooie vacht!