Overslaan en naar de inhoud gaan
een hond ligt op het gras "vijf tips voor warme dagen"

5 tips bij warme dagen

Vraag jij je soms af wat je kan doen voor je huisdier tegen deze warme maanden? Als mensen zorgt ons lichaam voor de nodige afkoeling door te zweten, maar vergeet niet dat onze huisdieren dit niet kunnen. Om ervoor te zorgen dat je huisdier in optimale conditie blijft tijdens deze zomermaanden, hebben we hieronder enkel tips voorzien om preventief te werk te gaan.

Borstel je hond en/of kat met de juiste borstel of kam

De vacht van je huisdier heeft een dubbele werking: warmte behouden op koude dagen en isoleren tegen de hitte op warme dagen. Daarom moet de vacht ook correct verzorgd worden. Zo moet een borstel de juiste haren verwijderen zodat de vacht van je dier zijn isolerende functie behoudt.

Witte vacht of haarloze huid en warme dagen

Naakthonden en -katten of huisdieren met witte oorpuntjes en niet-gepigmenteerde huid zijn gevoeliger voor een zonnebrand. Deze plaatsen smeer je het best in met zonnecrème.

Water, water en nog eens water

Voorzie voldoende drinkwater voor je hond of kat! Bij sommige dieren kan je de drankopname stimuleren als je een ijsblokje of een balletje in het water legt. Andere dieren voelen zich meer uitgenodigd om te drinken als er een drinkfontein aangeboden wordt. Plaats in ieder geval meerdere drinkschalen.

Afkoelen met natte doeken

Je hond of kat kan je altijd inwrijven met een natte doek. Voornamelijk de oren en de regio in de nek kan voor verkoeling zorgen. Je kan je huisdier ook een koelbandana omdoen. Een bevroren flesje water, ingewikkeld in een handdoek, kan je bij de ligplaats van je hond of kat leggen als extra afkoeling.

Vermijd het warmste moment van de dag

Als je gaat wandelen met je hond kan je dit beter 's morgens vroeg of ’s avonds laat beginnen. Wandel zoveel mogelijk in de schaduw en pauzeer af en toe. Vergeet zeker niet wat water mee te nemen voor je hond (en jezelf). Laat de hond ook zo weinig mogelijk op asfalt wandelen aangezien dit de hitte opslaat, waardoor de temperatuur van het asfalt wel dubbel zo hoog kan zijn als de omgevingstemperatuur! Zo is er natuurlijk een hoog risico op verbrande zoolkussentjes.

Ga je binnenkort op vakantie met je huisdier, lees dan zeker ons artikel over wat je moet voorbereiden zodat je zeker niets vergeet. 

Vertrekt u binnenkort op reis? Profiteer van ons vakantieconsult!

Ontdek ons vakantieconsult