Overslaan en naar de inhoud gaan
Hond wordt gecontroleerd door dierenarts

4 tips om je huisdier jong en gezond te houden

Je huisdier, of het nu een hond of kat is, is je trouwste vriend. Je hond volgt je overal en je kat geeft je altijd kopjes en kruipt tegen je aan als je troost nodig hebt. Daarom is het vanzelfsprekend dat je je huisdier zo lang mogelijk bij je wil houden. En natuurlijk liefst zo gezond mogelijk. Hier volgen enkele tips om je huisdier jong en gezond te houden.

1. Overgewicht voorkomen en aanpakken voor een gezond gewicht

Met overgewicht loopt je hond of kat een hoger risico op gezondheidsproblemen zoals suikerziekte, hart- en vaatproblemen, problemen van het skelet en het bewegingsapparaat, huidproblemen en maagdarmproblemen. Als er niets aan wordt gedaan, kan overgewicht fataal zijn voor je huisdier.
 

We weten dat het ideale gewicht inschatten niet gemakkelijk is. Je kunt het gewicht van je hond of kat in het oog houden door het dier te wegen of te bevoelen. Een te zware hond heeft geen taille en een dikke vetlaag op de ribben waardoor je de ribben amper kan voelen. Overgewicht bij je kat zal zich sneller uiten in een hangbuikje, maar een vetlaag op de ribben is ook mogelijk.
 

Als je huisdier te dik staat, dan is een ander voedingspatroon zeker noodzakelijk, ideaal in combinatie met beweging. Vraag advies aan je dierenarts om het ideale gewicht van je huisdier te schatten en om een geschikt dieet op te stellen. Hierbij merken we op dat voorkomen altijd beter is dan genezen.
 

deze kat is niet gezond hij is veel te dik

 

2. Beweging

Dagelijks wandelen en/of spelen is zowel op mentaal als op fysiek gebied goed voor je huisdier. Voor honden is het aan te raden om minimum een of twee keer per dag 20 tot 30 minuten te wandelen. Als je een kat hebt, probeer dan te ontdekken van welk speeltje hij of zij enthousiast wordt. Sommige speeltjes kunnen zelfs de meest luie kat aan het rennen krijgen. Een dagelijkse beweging is noodzakelijk om te gewrichten soepel te houden, de spieren te onderhouden en om mooi op gewicht te blijven.

 

3. Mentale stimulatie voor een gezond brein

Door je huisdier dagelijks mentaal te stimuleren voorkom je verschillende ouderdomsgerelateerde aandoeningen zoals bv dementie. Zo kan je je hond of kat laten zoeken om zijn eten of om zijn speelgoed of nieuwe trucjes aanleren.

4. Een jong huisdier erbij

Deze tip is niet voor alle huisdieren geschikt. Soms kan een jong huisdier in huis je ouder huisdier actiever maken. Sommige oudere huisdieren leven hierdoor helemaal op en gaan terug meer op wandeling, spelen met het jonge dier enzovoort. Het is aan jou, als baasje, om in te schatten of dit voor jouw huisdier een goed idee is.


Meer informatie gewenst?

Contacteer onze gedragsconsulent of dierenarts over uw huisdier