Overslaan en naar de inhoud gaan
Socialisatie puppy

Een socialisatiekaart voor de hond: Hoe en waarom gebruiken?

Als baasje van een puppy komt er veel informatie op je af. Dit is zeker zo als je voor de eerste keer beslist om een puppy in huis te nemen, maar ook als je al wat ervaring met honden hebt. Bij WelloPet geven wij jou, bij het gratis knuffelconsult of bij een eerste vaccinatiebezoek, een socialisatiekaart mee.

Wat is een socialisatiekaart?

Dit is een opsomming van verschillende locaties, situaties en voorwerpen waaraan je je puppy gewoon kan laten worden. Maar opgelet, zo’n socialisatiekaart heeft wel een woordje uitleg nodig.

Zoals onze gedragsconsulenten meermaals aanhalen, wordt het niet aangeraden om je puppy zomaar in iedere situatie te pushen of te laten benaderen door vreemde voorwerpen of personen. Wat ieder baasje in het achterhoofd zou moeten houden is dat je puppy zelf het tempo moet kiezen. Sommige eigenaars worden al snel gefrustreerd als hun puppy niet reageert op een nieuwe situatie zoals zij dat willen en dwingen het diertje om de confrontatie aan te gaan.

Ik haal een voorbeeld aan: Tijdens de wandeling met je puppy kom je iemand tegen met een kindje. Je wil je puppy kennis laten maken met het kindje; je pakt je puppy op en brengt hem naar het kindje om te laten snuffelen. Dit is niet ok, in zo’n situaties moet je puppy op zijn tempo het kindje of een ander vreemd persoon/dier/voorwerp kunnen ontdekken en zelf het initiatief nemen om kennis te maken. Heeft je puppy twijfels of is hij angstig trek je hem er niet naar toe, maar wacht geduldig af en probeer het desnoods op een ander moment opnieuw.

Een ander voorbeeld: Je wil je puppy leren zwemmen of kennis laten maken met water. Wat we jammer genoeg al te vaak zien gebeuren is dat het baasje de puppy zomaar in het water zet. Dit is je hond letterlijk en figuurlijk ‘in het diepe gooien’. Laat je puppy zelf het water benaderen en kiezen of hij er in gaat of niet. 

Iedere puppy is natuurlijk anders en ze reageren allemaal anders in eenzelfde situatie. De ene zal sneller vreemde voorwerpen benaderen en de andere zal sneller het water inspringen. Maar in die situaties waar je ziet dat ze twijfelen en steun zoeken, is het aan jou om alles stap voor stap aan te pakken en de prikkels geleidelijk aan op te bouwen.

Besluit

We geven je bij WelloPet graag die socialisatiekaart mee. Onthou echter: het is niet de bedoeling om alles één voor één zo snel mogelijk af te vinken. Het is belangrijker om eerst te kijken wat voor jouw puppy ook echt nuttig kan zijn. Daarna ga je stapsgewijs je puppy met een prikkel in contact brengen. Doet je puppy er wat langer over, wanhoop niet en geef het beestje alle tijd om controle over de situatie te hebben en zelf de keuze te maken of hij de sprong waagt of niet.

Het doel van onze kaart is om alle baasjes op zijn minst bewust te maken van het begrip ‘socialisatie’ en hen erop wijzen dat een puppy opvoeden niet enkel bestaat uit zindelijkheidstraining en leren zitten of liggen.

Heb je vragen over socialisatie van je puppy kan je bij WelloPet steeds terecht bij een van onze gedragsconsulenten hond

Omdat een dierenartsbezoek onvermijdelijk is in het leven van je hond en het eerste bezoek vaak gepaard gaat met negatieve ervaringen zoals de prik van een vaccin of chip, kan je bij WelloPet een afspraak maken voor een knuffelconsult, om je puppy te laten wennen aan de dierenarts en de omgeving aldaar. 

Download onze socialisatiekaart

Het opvoeden en gelukkig maken van jouw lieveling is niet gemakkelijk. Je weet hoe moeilijk het soms kan zijn. Daarom helpen we je graag zoveel als mogelijk. Met onze workshops en gedragsconsultaties proberen we steeds te zorgen voor een Happy Pet en een Happy Baasje.

Lees ook Wat houdt socialiseren voor je hond in? en de hond en zijn geluk