Overslaan en naar de inhoud gaan
Twee honden die in het gras neerzitten

De hond en zijn geluk

Jouw trouwe viervoeter gelukkig zien, is dat niet hetgeen dat we allemaal willen? Maar wanneer heb je nu een gelukkige hond? En welke factoren dragen bij tot het geluk van jouw lieveling? Allemaal vragen die wij stelden aan onze 'consulent gedrag hond' Annemarie.

“Een gelukkige hond is een hond die zich veilig voelt in zijn thuisomgeving, goed kan slapen en die speelt. Kortom een hond die enthousiast en open is.”, verteld Annemarie, “De omgeving en de opvoeding van een hond spelen daarbij een cruciale rol.”

 

Hoe creëer ik de ideale leefomgeving voor een gelukkige hond

De ideale leefomgeving van een hond omvat veel factoren.  Één van de belangrijkste dingen voor een hond is aandacht van zijn/haar baasje. Veel mensen gaan fulltime werken en dat is iets waar je niet omheen kan, maar een hond is natuurlijk het liefste bij zijn baasje.  Het is belangrijk dat mensen zich daar ook goed van bewust zijn.

Sommige honden laten het niet merken dat ze jou missen, maar ze doen het wel degelijk. Heel de dag lang kijken ze uit naar het moment dat jij eindelijk thuis bent. Het is van groot belang dat als je thuiskomt, je meteen veel aandacht en quality time besteedt aan jouw viervoeter. Dit hoeft niet altijd een ellenlange wandeling te zijn, maar gewoon echt samen zijn met je hond is meer dan voldoende. Zit eens samen met je hond in de zetel met de tv uit of ga even spelen in de tuin. Het kan wonderen doen! 

Kan ik dan geen tweede hond nemen zodat mijn hond hier overdag mee kan spelen?
Dat kan zeker! Maar let hier wel mee op. Sommige honden vinden het gezelschap van een tweede hond thuis gewoon niet leuk, andere honden vinden het dan weer geweldig en dat brengt ons bij het tweede belangrijk punt voor een gelukkige hond.

DOG-AT-WINDOW.jpg

Een goede opvoeding

“Een hond is net zoals een mens, een individu met gevoelens en emoties en zo moeten we ze ook behandelen. Van jongs af aan.”, zegt Annemarie. Het heeft dus geen zin om jouw hond te vergezellen van een tweede hond als hij liever alleen is. Dit is enkel negatief voor het geluk van jouw hond.

Maar ik wil graag een tweede hondje, kan ik hier dan niks meer aan veranderen? Tuurlijk wel, maar het is wel zo dat sommige honden niet verder kunnen dan een bepaald niveau. Je kan er dus voor zorgen dat jouw hond wat socialer wordt maar dat introverte ga je nooit helemaal weg kunnen nemen. En dit geldt voor allerlei zaken. “Het is vooral belangrijk dat mensen bepaalde zaken loslaten en de persoonlijkheid van hun hond accepteren.”,  aldus Annemarie.

Heb ik dan helemaal geen invloed op de persoonlijkheid en het geluk van mijn hond? Uiteraard heb je hier wel een invloed op. De opvoeding van een hond is cruciaal in het vormen van zijn persoonlijkheid en zijn geluk. Dit is net hetzelfde als bij kinderen. En net zoals bij kinderen heeft ook een hond enorm veel nood aan structuur, regelmaat en een goede opvoeder.

We laten Annemarie nog even aan het woord, “Hier bij WelloPet gaan we op een totaal andere manier met honden om dan de meeste mensen. Trainen doen wij niet, wij voeden op. We geven wat honden nodig hebben en op die manier krijgen we een hele leuke band met hun zonder dat er druk en dwang achter zit en dat proberen we ook over te brengen naar de mensen. Zo hebben zij ook de leuke band met hun viervoeters, zoals zij dat zelf willen!"

gelukkige hond

Het opvoeden van een gelukkige hond is niet gemakkelijk. Je weet hoe moeilijk het soms kan zijn. Daarom helpen we je graag zoveel als mogelijk. Met onze workshops en gedragsconsultaties proberen we steeds te zorgen voor een Happy Pet en een Happy Baasje.

Stel ons jouw vraag over gedrag

Lees ook Wat houdt socialiseren voor je hond in? en  Een socialisatiekaart voor de hond: Hoe en waarom gebruiken?