Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat als je hond bang is van vuurwerk?

Vuurwerk en feestdagen gaan vaak hand in hand, maar voor onze viervoetige vrienden is het helaas een bron van angst en stress. Vooral tijdens de oudejaarsperiode zijn hondeneigenaren bezorgd over het welzijn van hun huisdier. Maar wat doe je als je hond bang is voor vuurwerk?

Waarom een hond bang is van vuurwerk

Honden hebben een gehoor dat veel gevoeliger is dan dat van mensen. Ze kunnen geluiden horen die ver buiten ons bereik liggen en ze ervaren geluiden veel intenser. Vuurwerk knallen komen voor hen over als een serie van luide, onvoorspelbare en vaak dreigende explosies. Het is dan ook geen verrassing dat veel honden tekenen van angst vertonen bij het horen van vuurwerk. Deze angst kan zich manifesteren in de vorm van trillen, blaffen, janken of zelfs destructief gedrag als een poging om te ontsnappen aan het lawaai.

Mijn hond blaft bij vuurwerk: wat te doen?

Wanneer je hond blaft bij vuurwerk, communiceert je hond dat hij angst heeft voor vuurwerk. Het is dan ook belangrijk om je hond te troosten bij vuurwerk. Dit doe je door kalm te blijven en je hond te laten zien dat hij niets te vrezen heeft. Boos worden of je hond straffen voor het blaffen, kan zijn angst alleen maar vergroten. In plaats daarvan kan je je hond afleiden met speeltjes of door spelletjes te spelen, en hem belonen voor kalm gedrag met hondensnoepjes of positieve woorden.

Hond rustig krijgen tijdens vuurwerk

Om je hond rustig te krijgen tijdens vuurwerk, kan je een aantal voorbereidingen treffen. Zorg ervoor dat je hond in een vertrouwde en veilige omgeving is. Een 'veilige plek' in huis kan helpen, zoals een bench met een deken erover. Ook het gebruik van achtergrondgeluiden, zoals een radio of televisie, kan helpen om de vuurwerkknallen te overstemmen. Andere mogelijkheden zijn anti-angstproducten, zoals kalmerende feromonen of een drukvest. Klik hier voor meer info. 

Hond uitlaten met vuurwerk

Het is niet aan te raden om je hond uit te laten tijdens vuurwerk. Ga dus zeker uitgebreid gaan wandelen met je hond vooraleer het vuurwerk begint. Kan je toch niet anders dan je hond uitlaten tijdens het vuurwerk? Hou je hond dan aangeleind met een stevige leiband, want een onverwachte knal kan ervoor zorgen dat je lieveling in paniek raakt en wegloopt. Blijf tijdens de wandeling ook zelf kalm en vrolijk, zo zal je hond zich gesteund voelen.

Mijn hond blijft onrustig na vuurwerk

Sommige honden blijven onrustig, zelfs nadat het vuurwerk voorbij is. Dit kan te wijten zijn aan de opgebouwde angst die niet zomaar verdwijnt als het geluid stopt. Het is daarom belangrijk om geduldig en begripvol te zijn en door te gaan met het bieden van steun en comfort aan je hond. Als de onrust voortduurt, overweeg dan om professioneel advies te vragen aan een dierenarts of gedragstherapeut. Zij kunnen specifieke technieken en strategieën aanbieden die passen bij de behoeften van je hond.