Overslaan en naar de inhoud gaan
Stress bij hond

Stress bij de hond: hoe te herkennen? En wat te doen?

De laatste maand is onze wereld zowat op zijn kop gezet!  Onze dagdagelijkse routines zijn helemaal door elkaar geschud en de onzekerheid geeft ons stress. Maar heb je al eens nagedacht hoe jouw hond omgaat met deze crisis? Elke hond heeft nood aan structuur, dit geeft hem zelfvertrouwen en vertrouwen in jou als geleider. Dus als onze structuur helemaal wegvalt door omstandigheden, worden ook hún dagdagelijkse routines door elkaar geschud. Bij stressgevoelige honden, kan dit betekenen dat zij hierdoor meer stress ondervinden.

Hoe herken je stress bij jouw hond?

Stress is een heel ruim begrip en heeft meestal een negatieve connotatie, terwijl een hond ook stress kan ervaren in de positieve zin, denk bijvoorbeeld hoe jouw hond reageert als je de leiband neemt om te gaan wandelen of wanneer je een bal neemt om te gaan spelen.
Stress is een reactie op een bepaalde prikkel of situatie waarbij in het lichaam fysiologische en chemische reacties optreden als gevolg hierop en die kan dus, zoals hierboven omschreven, zowel negatief als positief zijn.  Honden communiceren grotendeels door middel van hun lichaamshouding en -taal. De mate van stress kan je herkennen a.d.h.v. verschillende communicatiesignalen. Bij lichte stress zal jouw hond eerst bewust kalmerende signalen gebruiken, dit zijn positieve, conflictvermijdende signalen. Een voorbeeld kan je zien in onderstaand filmpje.

 

 

Welke signalen kan je zoal herkennen als kalmerende signalen ?

  • Tongelen (neus aflikken)
  • Oogwit tonen
  • De ogen sluiten
  • Wegkijken met de ogen of het volledige hoofd wegdraaien
  • Plots beginnen met snuffelen
  • Plots beginnen met krabben
  • Langzaam bewegen
  • ...

hond stress

Als de kalmerende signalen niet herkend of begrepen worden, kan jouw hond stress signalen tonen, deze treden onbewust op door frustratie of conflict. Via deze signalen kan jouw hond spanning laten wegvloeien en zijn emoties opnieuw onder controle krijgen. 

Welke signalen kan je herkennen als stress signalen?

  • Hijgen
  • Onrustig rondkijken/rondstappen
  • Jou herhaaldelijk aankijken
  • Zich herhaaldelijk uitschudden
  • Trillen
  • Blaffen of piepen
  • Iets in de mond nemen en erop kauwen of ermee rondlopen
  •  …

hond stress

Wat kan je doen als jouw hond stress ondervindt in deze periode?

Merk je dat jouw hond extra stress ondervindt in deze periode, dan kan je alvast beginnen met het opstellen van een aangepaste structuur. Kijk welke routines jullie hadden vóór deze crisisperiode en probeer op basis daarvan een aangepaste dagindeling of planning op te maken. Leg hierin vast wanneer je de tijd neemt om samen actief te zijn, maar voorzie zeker ook momenten waarbij de hond kan rusten.  Dit laatste is namelijk erg belangrijk om te ontstressen. 

Van die rustmomenten kan je gebruik maken om jouw hond extra te ondersteunen d.m.v. aanrakingen. Aanrakingen en massage hebben namelijk een stressreducerende werking bij jouw hond. Door zachte aanrakingen op de huid en het onderliggende bindweefsel, worden via de sensorische zenuwen prikkels doorgegeven aan het zenuwstelsel waardoor de hond bewuster wordt van zijn eigen lichaam. Vanuit het zenuwstelsel worden dan via de motorische zenuwen impulsen gestuurd naar de spieren waardoor ontspanning optreedt in verschillende weefsels. Daarnaast wordt ook het hormonenstelsel geactiveerd die heel wat hormonen en neurotransmitters loslaat in het lichaam om het opnieuw in balans te brengen. 

Door jouw hond regelmatig aan te raken of te masseren zal je ook zorgen dat de uitwerking hiervan langer blijft doorwerken en kan je voorkomen dat stress zich vastzet in het lichaam van jouw hond. Daarbij komt dat aanrakingen een diepere band geven met jouw hond.

 


Met dank aan auteur Kate&Dogs, Kynologisch Instructeur & Massagetherapeut. 
Kate schreef reeds eerder 5 tips voor een leuke wandeling met jouw oudere hond!

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog?

Stel jouw vraag >>