Overslaan en naar de inhoud gaan
socialiserende hond

Wat houdt socialiseren voor je hond in?

Socialiseren

Een onderwerp dat mij de afgelopen week veel bezig heeft gehouden is “socialiseren”. Of eigenlijk meer het feit dat het begrip “socialiseren” heel vaak verkeerd begrepen en toegepast wordt. Met dit artikel wil ik graag een stukje kennis en inzicht over dit belangrijke onderwerp delen.

Als ik aan hondeneigenaren vraag wat socialiseren inhoudt dan krijg ik vaak als antwoord:

“Ja.. gewoon.. je moet ‘m overal mee naartoe nemen he”

Of eh..

“Nou, dat ‘ie zoveel mogelijk meemaakt en ziet”

Er zijn zelfs complete socialisatiekaarten in omloop. Inclusief kolom erachter om een vinkje te zetten. Mee met de tram, mee naar het station, mee naar school tijdens het speelkwartier, mee naar de markt, mee de winkels in, zoveel mogelijk honden ontmoeten, zoveel mogelijk mensen ontmoeten, verkeer, mee naar het terras..

Huppetee.. iedere dag aan de bak! Ga het hele lijstje maar af en vinken maar!

Vol overgave gaat de hondeneigenaar aan de slag met de socialisatie. Want tja.. anders kan de hond op latere leeftijd angst ontwikkelen. En dat willen we niet, toch?

En hier gaat het dus grandioos mis. Want dit is geen socialiseren. Dit is traumatiseren..

Okay, dat is misschien wat cru gezegd. Het zal vast en zeker ook wel eens goed uitpakken. Maar dan heb je in mijn ogen heel veel geluk..

Wat is socialiseren nu eigenlijk precies?

In het kort: met socialiseren bieden wij als begeleider prikkels aan. Prikkels in onze wereld waar wij onze hond kennis mee willen laten maken. En deze prikkels moeten ONDER het niveau blijven van overweldigende en overspoelende gebeurtenis. Dat betekent dus dat de hond het tempo bepaalt. Niet wij… Er moet goed gekeken worden naar wat de hond aankan en de hond mag niet zomaar in het diepe worden gegooid. En dit vergt een hele hoge mate van invoelen en inzicht.

De hond moet de kans krijgen om vanaf een veilige (!!) afstand informatie op te doen over de prikkel. Dit betekent dus dat je jouw hond niet zomaar direct meeneemt een drukke winkelstraat in, maar dat je eerst eens voor een minuutje of 10 op afstand gaat staan om het hem rustig te laten bekijken.En ga je daarna een stapje verder? Een rustige winkel in ofzo? Nee, dat doe je dus niet. Daarna ga je lekker naar huis. Tijd om te slapen voor je hond. Indrukken verwerken.

Een volgende keer ga je, als je viervoeter het aankan, weer een stapje verder door rustig iets dichter naar de drukte toe te bewegen. Hierbij let je heel erg goed op de signalen die je hond geeft. En zie je de stress signalen oplopen? Tijd om te vertrekken. Haal hem uit de situatie en zie het als een les voor jezelf. De volgende keer kun je een stapje terug doen en meer afstand houden om het voor je hond makkelijker te maken.

Heel gedoseerd stel je hem dus bloot aan die nieuwe prikkels. Je begint altijd met makkelijke en veilige situaties. Je gooit je hond nooit direct in het diepe. Stapje voor stapje.. rustig aan.

En even terugkomend op die socialisatiekaarten. Vaak zijn het behoorlijke waslijsten en als je ervoor kiest om daar gebruik van te maken, wees dan alsjeblieft kritisch. Choose your battles. Je hond hoeft niet alles te kunnen. Ik bedoel, als ik naar mezelf kijk.. het gaat echt NOOIT gebeuren dat ik met Faye met het openbaar vervoer ga reizen. Ga ik dan met haar bij een bushalte staan en haar stapsgewijs laten wennen aan een ritje in de bus? Nee.. natuurlijk niet. Wat is het nut daarvan? Ik vind het onzin..

Denk dus goed na over wat je wil gaan doen met je hond. Je hoeft niet alles aan te pakken..

DOG-SOCIALISEREN.jpg

De begeleiding van je hond tijdens het socialiseren

Stel; jij staat met je hond bij een supermarkt en je hond kijkt naar de winkelwagentjes alsof het buitenaardse wezens zijn.

Hoe ga je daar dan NIET mee om?

1. Dwing je hond alsjeblieft niet. Tot mijn grote verdriet zie ik wel eens begeleiders die hun hond letterlijk aan de riem naar het object toetrekken. Vaak nog pratend “Kom op.. niks aan de hand! Ga eens kijken!”. Dit is dus het schoolvoorbeeld van een negatieve ervaring. De hond krijgt geen enkele kans om zelfstandig informatie op te doen en op zijn tempo het object te checken. Hij heeft geen enkele keuze, geen enkele controle.

2. Lokken met voertjes is nooit een goed plan. Dit benadruk ik ook altijd als een hond angstig is voor bijvoorbeeld vreemde mensen. Als jij een voerbeluste hond hebt, dan is er een grote kans dat hij wel dichterbij komt en het voer aanneemt. En als hij het voer op heeft dan schrikt hij zich een ongeluk omdat hij zo dichtbij het enge object is. Dit is de ideale manier om een trauma in de hand te werken. Niet doen dus.

Hoe kun je het dan wel doen?

Ga het object rustig op een afstandje samen met je hond checken. Ga desnoods op je hurken bij hem zitten en laat hem maar kijken, checken en zijn neusje gebruiken. Wees aanwezig en steun hem. Geef de controle aan de hond. Onthoud: hoe meer controle jouw hond over zichzelf heeft, hoe meer zijn zelfvertrouwen zal groeien. Wordt jouw hond nieuwsgierig en maakt hij stapjes richting in het object? Dan mag je hem best laten weten wat een knappe hond hij is. Moedig hem maar aan. Maar jouw hond bepaalt hoe ver hij gaat en hoeveel informatie hij op wilt doen.

En is dit goed gegaan? Geef hem een dikke knuffel en ga lekker op huis aan. Dit was weer meer dan voldoende voor deze dag.

Dus.. socialiseren is NIET je hond zomaar overal mee naartoe slepen en hem in het diepe gooien. Want de reden dat mensen hun hond vol goede moed gaan socialiseren, is om te voorkomen dat hij op latere leeftijd angst of agressie ontwikkelt. Maar op een verkeerde manier aan de slag gaan met socialiseren, kan er juist voor zorgen dat jouw hond die angst of agressie WEL ontwikkelt.

Het vergt een goede begeleiding en het is een bewust proces. Inzicht en feeling zijn heel belangrijk.

Ik wens jou heel veel opvoedplezier en opvoedwijsheid. Heb je vragen over dit onderwerp, voel je vrij om me een bericht te sturen.

Overgenomen met toestemming van auteur Nina van Tilbeurgh, hondengedragscoach en relatie van WelloPet 

Het opvoeden en gelukkig maken van jouw lieveling is niet gemakkelijk. Je weet hoe moeilijk het soms kan zijn. Daarom helpen we je graag zoveel als mogelijk. Met onze workshops en gedragsconsultaties proberen we steeds te zorgen voor een Happy Pet en een Happy Baasje.

Stel ons jouw vraag over gedrag

lees ook socialisatiekaart: hoe en waarom gebruiken en de hond en zijn geluk