Overslaan en naar de inhoud gaan
Een oude hond en zijn baasje

Hoe kan ik dementie bij honden herkennen?

Kunnen honden dement worden en hoe herken ik het?

Met de leeftijd kan jouw hond verschillende ouderdomskwalen krijgen. Een minder gekend probleem is dat ook de hersenen ouderdomsgebreken kunnen vertonen, met dementie en dementieachtige verschijnselen als gevolg.

De oorzaak van deze dementie ligt in de vorming van plaques (een beetje zoals littekenweefsel) ter hoogte van de hersenen. Hierdoor krijg je geleidelijk aan verschillende gedragsveranderingen zoals een afgenomen oriëntatievermogen, dwangmatig gedrag, een ander slaappatroon, onzindelijkheid, verlatingsangst,… Je hond kan één van bovenstaande symptomen vertonen of meerdere.

De symptonen van dementie bij honden

 • Een afgenomen oriëntatie
  Je hond loopt vaak te dwalen in eigen huis en begrijpt de werking van een deur, een doorgang,… niet zo goed meer. Hij kan verdwalen en in erge gevallen kan je hond zich vastlopen in een hoek van de kamer. Je hond weet dan niet meer hoe hij uit die hoek kan komen en blijft tegen de muur duwen. Sommige dementerende honden slaan in paniek en kunnen dan agressief gedrag vertonen.

 • Een dwangmatig gedrag
  Je hond loopt in cirkelgang, hapt soms naar insecten die er helemaal niet zijn. Soms kan je hond blaffen naar schaduwen of andere voorwerpen. Sommige honden likken of bijten zichzelf tot bloedens toe.

 • Wijziging in slaappatroon
  Vaak zien we een omkering van het dag- en nachtritme. ’s Nachts loopt je hond te ijsberen en overdag slaapt hij meer.

 • Onzindelijkheid
  Dit kan veel verschillende oorzaken hebben waaronder dementie.

 • Verlatingsangst
  Honden die vroeger zonder probleem alleen thuis konden blijven, kunnen dit plots niet meer. Hierbij janken ze veel, vertonen vernielzucht of zijn onzindelijk als jij er niet bij bent.

oude hond met dementie

Hoe kan jij dementie bij je hond herkennen?

Vaak wordt gedacht dat deze verschijnselen nu eenmaal bij het verouderingsproces horen. Toch moeten andere oorzaken dan dementie uitgesloten worden zodat je huisdier het beste uit zijn oude dag kan halen.

Zo kan een hond incontinent worden door een verminderde werking van de sfincter rond de blaashals, dit is in de meeste gevallen te behandelen met medicatie. Ook agressief gedrag kan naast dementie ook veroorzaakt worden door pijn.

In veel gevallen kan een uitgebreid klinisch onderzoek en bloedname de oorzaak van het gewijzigd gedrag verklaren. Als er na zo’n onderzoek geen reden gevonden wordt voor de gedragsveranderingen kunnen hersenveranderingen ten gevolgde van ouderdom aan de basis liggen.

Wat kan je eraan doen?

Een dementerende hond heeft een afgenomen vermogen om te onthouden en te leren. Je hond kan hier niet van genezen maar met een gepaste behandeling (zoals voedingssupplementen, medicatie,…) kunnen we de verschijnselen wat verminderen en de levenskwaliteit van de hond verbeteren. De behandeling van je dierenarts in combinatie met mentale stimulatie kunnen veel beterschap geven.

Mentale stimulatie: een dementerende hond geef je best structuur. Grote veranderingen kunnen hem van slag brengen. Hou een vast wandel- en voederschema aan. Een goede manier om de geest van je hond scherp te houden is met zoekspelletjes: laat hem zoeken naar zijn favoriet speeltje of koekje. Regelmatig oefenen van de reeds aangeleerde commando’s is ook belangrijk. Doolt je hond voornamelijk ’s nachts, dan helpt het soms om hem ’s avonds wat te vermoeien zodat hij hopelijk ’s nachts slaapt.

Tot slot is het belangrijk om je oude vriend met veel liefde te omringen. Geef hem zelfvertrouwen waar mogelijk aangezien dementerende honden wat onzeker kunnen zijn.

 

Meer vragen over dementie bij honden en hoe je het kan herkennen?

Contacteer onze dierenarts over je dementerende hond