Overslaan en naar de inhoud gaan
Feliene Infectieuze Peritonitis (FIP)

Feliene Infectieuze Peritonitis (FIP)

Wat is FIP?

FIP wordt veroorzaakt door een mutatie in een coronavirus. Veel gezonde katten komen ooit in hun leven in aanraking met het coronavirus. Zonder de mutatie veroorzaakt het virus lichte (diarree) tot geen gezondheidsproblemen, maar zodra de mutatie aanwezig is kan het virus erge ziekte veroorzaken. Het ziektebeeld wordt veroorzaakt door gevormde immuuncomplexen die gaan vastlopen in kleine bloedvaatjes waardoor ontsteking ter hoogte van deze bloedvaatjes en de organen ontstaat. 

Er zijn twee types van FIP: de natte vorm en de droge vorm. De natte vorm komt het meest voor. Hierbij zal er vocht uit de bloedvaten lekken. Dit vocht kan in de buik lekken en zo een opgezette buik veroorzaken of in de borstkas met benauwdheid tot gevolg. Katten met de natte vorm zijn vaak erg ziek. Bij de droge vorm zal er geen vloeistof lekken, maar zullen er door het hele lichaam kleine ontstekingshaarden ontstaan. 

Hoe groot is de kans dat mijn kat FIP krijgt?

Ongeveer 1 op de 100 katten zal FIP ontwikkelen na besmetting met het coronavirus. De meest gevoelige katten zijn deze met een lage immuniteit (kittens, oudere katten) en katten met al een andere aandoening. De kans op het krijgen van FIP verhoogt bij het samenleven van meerdere katten, zoals in cattery´s of asielen. Ook stress kan de kans verhogen. 

Hoe wordt FIP vastgesteld?

Aan de hand van de symptomen kan je dierenarts een vermoeden van FIP krijgen. FIP kan vroeg in het ziekteproces verschillende, vage symptomen geven zoals gewichtsverlies, sufheid, doffe vacht, diarree, verminderde eetlust en koorts. Deze symptomen kunnen gemakkelijk met een andere aandoening verward worden. In een later stadium kunnen ook de ogen (blindheid) en het zenuwstelsel (zwakte tot verlamming) aangetast worden. Bij de natte vorm kan een opgezwollen buik en/of bemoeilijkte ademhaling opgemerkt worden door de vochtopstapeling. 

Voor FIP bestaat er geen bloedtest om de diagnose te bevestigen. Wel kan er een titer (hoeveelheid antistoffen) tegen het coronavirus bepaald worden. Deze titer kan echter geen verschil maken tussen antistoffen tegen het onschuldige coronavirus en deze tegen FIP. Er kan dus niet bepaald worden of de kat FIP heeft of dat deze ooit in zijn leven in contact is geweest met het coronavirus. Andere bloedonderzoeken kunnen aanwijzingen geven dat er misschien FIP is, maar deze zijn nooit definitief. 
Bij de natte vorm kan er vocht uit de borstkast of buik getrokken worden voor verder onderzoek. Als dit vocht geel en draden-trekkend is, is dit zeer suggestief voor FIP. 

Een definitieve diagnose kan enkel gesteld worden door het FIP virus aan te tonen in de weefsel genomen via een biopt of na overlijden. 

Is er een behandeling mogelijk?

FIP kan helaas niet genezen worden, wel kan de levenskwaliteit van de kat verbeterd worden. Dit kan met verschillende medicamenten zoals steroïden, vitaminen en mineralen. 

Hoe kan ik mijn (andere) katten beschermen?

Er bestaat een FIP vaccin, er is echter veel discussie over of deze daadwerkelijk werkzaam is of niet door wisselende resultaten. 
Als je een kat met FIP hebt is het best dat deze binnenshuis wordt gehouden. Het ‘onschuldige’ coronavirus wordt verspreid via speeksel, urine en stoelgang waardoor het belangrijk is de kat gescheiden te houden van alle andere katten met een aparte voedingskom en kattenbak. Het is aangeraden de omgeving, voedingskommen, … regelmatig te reinigen met een verdunde bleekoplossing daar het virus niet lang in de omgeving overleeft en makkelijk af te doden is. Het is belangrijk te onthouden dat iedere kat in contact kan komen met het coronavirus, maar niet iedere kat FIP zal ontwikkelen. 

Wat is de prognose?

De prognose is ongunstig. Voor de meeste katten met de natte vorm is FIP binnen de 5 weken fataal, bij de droge vorm kunnen katten tot enkele maanden overleven.