Overslaan en naar de inhoud gaan
Een hond springt, dit kan pijnlijk zijn voor zijn gewrichten

7 Tips om je huisdier met pijnlijke gewrichten te helpen

Pijn aan de gewrichten

Gewrichtsslijtage of artrose is ongeneeslijk. Om de levenskwaliteit van je hond of kat goed te houden, is verlichting van pijn het belangrijkst. Raadpleeg je dierenarts, deze zal verschillende behandelingen met jou overlopen en aangeven wat het beste zal zijn voor jouw huisdier.

  • Pijn- en ontstekingsremmers 

Deze medicatie gaat de gewrichtsontsteking tegen, die oorzaak is van artrose, én verlicht de pijn. Vaak wordt dit langdurig voorgeschreven, afhankelijk van de ernst van de gewrichtsslijtage. Raadpleeg je dierenarts welke pijnstilling en/of ontstekingsremmers nodig zijn voor jouw hond of kat.

  • Voeding en gewrichtssupplementen

Je kan bij je dierenarts terecht voor verschillende soorten voeding, speciaal ontwikkeld voor honden met gewrichtsproblemen of voor honden met een aanleg voor gewrichtsslijtage, zoals voeding voor honden die last hebben van artrose. In deze voeding zitten ontstekingsremmende enzymes zodat de toegediende hoeveelheid pijnstillers kunnen worden verlaagd. Daarnaast bevat zo’n voeding ook hoge gehaltes aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren remmen de verdere beschadiging aan het kraakbeen in de gewrichten. 

Naast speciale voeding, bestaan er ook verschillende gewrichtssupplementen. Zowel de voeding als de supplementen bevatten glucosamine en chondroïtine, bouwstenen voor het gewrichtskraakbeen. Er bestaan ook gewrichtssupplementen die, naast de nodige bouwstoffen voor de gewrichten, ook collageen bevatten. Deze supplementen, zoals Flexadin advanced, werken extra ontstekingsremmend.  

  • Op gewicht houden

Je huisdier op ideaal gewicht krijgen en houden is van groot belang. Zware honden en katten belasten hun gewrichten veel meer. Zo krijg je na langdurige overbelasting slijtage van de gewrichten.
Ook als je huisdier reeds slijtage van de gewrichten heeft, is het toch van belang om het dier op een goed gewicht te hebben. Zo krijgen de gewrichten wat rust. Raadpleeg je dierenarts als je huisdier gewicht moet verliezen op een gezonde manier.

  • Kleine veranderingen maken het verschil

Maak je huis wat artrose-proof. Leg tapijten aan op gladde vloeren zodat je hond of kat niet meer kan uitglijden. Zet de voerbak op een staander zodat je huisdier zich niet moet bukken om te eten. Over kleine trapjes kan je een antislip loopplank leggen. Deze kan je hond ook gebruiken als hij/zij de auto in moet. In plaats van een gewoon honden- of kattenkussen kan je kiezen voor orthopedische kussens, deze zijn zeer dik en verdelen het gewicht van je huisdier zodat de gewrichten ontlast worden.
 

pijnlijke gewrichten
 

  •  Rust en beweging

Het is belangrijk om je hond of kat voldoende rust te geven. Wandel of speel liever meerdere keren per dag gedurende 5-10 minuten, dan 1 keer gedurende een uur. 
 

  • Hydrotherapie

Begeleiding van je hond door een hydrotherapeut kan leiden tot stevigere spieren en soepelere gewrichten. Je hond kan in het water zijn gewrichten onbelast bewegen. 
 

  • Fysiotherapie

De spieren van je hond of kat op een gecontroleerde manier laten bewegen en soepel maken kan aan de hand van fysiotherapie. Denk maar eens aan hondenmassage. Door regelmatig fysio te doen bij je huisdier versterk je de spieren en worden de gewrichten minder belast. Ontdek ons FysioPet plan, een fysiotherapeutisch zorgprogramma waar je zelf mee aan de slag kan.


Heb je vragen rond artrose, FysioPet of aandoeningen van de gewrichten? Vraag advies aan onze dierenartsen. Tijdig ingrijpen voorkomt veel leed en pijn.

Maak een afspraak bij onze dierenarts