Overslaan en naar de inhoud gaan
Artrose bij honden

Wat is artrose  bij honden  en wat zijn de symptomen?

Niet alleen mensen worden ouder en krijgen lichamelijke klachten, ook honden hebben er last van. Artrose bij honden is zelfs een veelvoorkomende aandoening, maar liefst 1 hond op 5 krijgt ooit artrose. Voor honden ouder dan 8 jaar stijgt het aantal naar 4 op 5 honden. Aangezien het hen heel wat last en pijn kan bezorgen, is het belangrijk om als baasje goed te weten wat deze gewrichtsaandoening precies is en wat de symptomen zijn. In deze blog kom je dan ook alles te weten over artrose bij honden. 

Wat is artrose? 

Osteoartritis of kortweg artrose bij honden is een chronische gewrichtsaandoening die niet te genezen is en geleidelijk aan verergert. Het veroorzaakt slijtage in en tussen gewrichten, bij honden voornamelijk aan de knie, elleboog, heup en ruggenwervels, maar het kan overal voorkomen. Het is zelfs zo dat het vaak bij meerdere gewrichten tegelijk optreedt. Wanneer je hond lijdt aan artrose, betekent dit concreet dat het beschermend laagje kraakbeen aan de uiteinden van botten verdwijnt. Daardoor kunnen de gewrichten moeilijker schokken opvangen en kunnen de botten over elkaar schuren. Dat brengt niet alleen veel pijn met zich mee, de afgebrokkelde stukjes kraakbeen kunnen ook ernstige ontstekingen veroorzaken. Het ontstoken gewricht zal minder flexibel zijn en kan verdere schade aan het kraakbeen toebrengen. 

Bij artrose voor honden onderscheiden we 2 soorten, namelijk:

  • Primaire artrose wat het gevolg is van veroudering
  • Secundaire artrose wat het gevolg is van een trauma, scheuring van de kruisbanden, een ontsteking, een blessure of aangeboren kan zijn 

Oorzaak artrose bij honden 

Je weet nu wat artrose precies is, maar wat gebeurt er in het lichaam van je hond? Wanneer de belasting van een gewricht te hoog is, kan dat volgende reacties veroorzaken: 

  • Een toename van de hoeveelheid gewrichtsvocht, wat een goede smering van de gewrichten tegenhoudt 
  • Een verdikking van het gewrichtskapsel, waardoor het gewricht stijver wordt 
  • Een vermindering van gewrichtskraakbeen 
  • Het gewricht gaat schuren omdat er nieuwe botvorming ontstaat aan de gewrichtsbanden 
  • Een toegenomen doorbloeding van het gewricht waardoor het warm aanvoelt 

Het kraakbeen zal zich minder goed kunnen herstellen, waardoor de slijtage en de ontsteking van het gewricht verder zullen evolueren. 

De symptomen van artrose bij honden 

Hoe herken je nu precies artrose bij je hond? Heel vaak wordt er gedacht dat zolang honden niet janken, ze geen pijn of last hebben, maar dat is niet waar. Een hond zal net stiller zijn wanneer ze pijn lijden. Het is dan ook belangrijk om je hond goed te observeren en zelfs de kleinste afwijkingen onder de loep te nemen. Reuma kan bij honden verschillende symptomen veroorzaken, we sommen de voornaamste even voor u op: 

  • Het ontwijken van aanrakingen zoals het aaien over de rug 
  • Staart tussen de poten of de oren laten hangen 
  • Minder eten 
  • Een verhoogde hartslag 
  • Ongewone bewegingen bij het wandelen zoals hinken, scheef wandelen, optillen van een poot 
  • Stijfheid na activiteit of na een langere tijd liggen 
  • Meer slapen 
  • Moeilijker springen 
  • Tijdens het wandelen sneller stoppen of gaan liggen 
  • Minder vrolijk gemoed 

Merk je dus dat je hond enkele van deze symptomen vertoont, dan is het tijd om je geliefde viervoeter eens grondig te laten onderzoeken door een deskundige. 

Verband tussen spondylose bij honden en artrose  

Artrose wordt ook vaak gelinkt aan spondylose bij honden, een andere aandoening die het gevolg is van slijtage (artrose) aan de wervelkolom. Om de slijtage door het reuma op te vangen gaat het lichaam van je hond extra botweefsel aanmaken. Wanneer dat weefsel gaat woekeren in de nek of rug, kan het bruggetjes vormen tussen de wervels, wat je hond stijver en minder beweeglijk maakt. In erge mate kan het zelfs leiden tot verlamming. 

Opvallend aan deze gewrichtsaandoening is dat honden er niet alleen last van kunnen ondervinden bij het ouder worden, maar ook jonge honden kunnen spondylose ontwikkelen. Daarnaast zijn sommige grote hondenrassen hier meer vatbaar voor zoals de Sint-Bernard en de Labrador Retriever. Deze laatste is trouwens één van de vele hondenrassen die ook vaak te maken krijgt met dysplasie aan de heup. Dat is een aangeboren aandoening waarbij de kop van het heupgewricht niet goed in de heupkom past. Heupdysplasie kan instabiliteit in het heupgewricht veroorzaken met overbelasting van het gewrichtskraakbeen tot gevolg. 

Het is dus van groot belang dat je tijdig je hond laat onderzoeken door een specialist ter zake en een behandeling start. Artrose is niet te genezen, maar kan wel vertraagd worden door de juiste medicatie of behandeling. Ook de klachten kunnen draaglijker gemaakt worden zodat je hond er niet te veel last van ondervindt. 

Daarnaast zijn er nog enkele andere dingen die je kan doen om het zo aangenaam mogelijk te maken voor je lieve viervoeter. Lees in deze blog 7 tips om je hond met pijnlijke gewrichten te ontlasten.