Overslaan en naar de inhoud gaan
Behandeling artrose honden

Welke medicatie of behandeling helpt voor artrose bij honden?

In onze vorige blog kwam je te weten wat artrose bij honden precies is, wat de symptomen zijn en hoe het veroorzaakt wordt. De volgende stap is natuurlijk artrose bij je hond verlichten, het is tenslotte een aandoening die niet te genezen, maar wel te behandelen is. De juiste medicatie of alternatieve behandeling voor artrose kan het leven van je hond opnieuw weer wat aangenamer maken. In deze blog willen we je dan graag meer toelichting geven bij de mogelijkheden om osteoartritis bij je hond te verlichten. 

Belangrijk om alvast te onthouden is dat artrose de levensverwachting van je hond niet zal verkorten. In een vergevorderd stadium zal de gewrichtsaandoening wel de levenskwaliteit van je hond beïnvloeden. De pijn en bewegingsbeperking spelen daarbij een grote rol. Gelukkig kunnen we deze met de juiste behandeling en medicijnen verminderen zodat je hond opnieuw kan genieten van het leven. 

Welke behandeling of medicatie nodig is voor het verlichten van de artrose bij je hond is natuurlijk steeds afhankelijk van een aantal zaken zoals de oorzaak, de ernst, leeftijd, andere lichamelijke problemen, de spieren, enzovoort.  

Operatieve ingreep 

Niet alle gevallen van artrose bij honden zijn operatief te behandelen, maar in het geval van heupdysplasie kan dat wel. Mogelijke operatieve behandelingen hiervoor zijn onder meer het plaatsen van een kunstheup, het verwijderen van de heupkop en bekkenkanteling.
Dergelijke operatieve behandelingen dienen vanzelfsprekend besproken te worden met een expert ter zake. 

Ontstekingsremmers en pijnstillers voor artrose bij honden 

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij een ontsteking ontstaat. Deze kan perfect behandeld worden met ontstekingsremmers die niet alleen de ontsteking tegengaan, maar ook de pijn zullen verlichten. Medicatie voor artrose bij honden zoals ontstekingsremmers worden vaak langdurig voorgeschreven, afhankelijk van de ernst van de gewrichtsslijtage. Ga zeker nooit zomaar aan de slag met ontstekingsremmers, raadpleeg steeds je dierenarts voor de nodige voorschriften.  

Behandelingen en therapieën 

Naast een mogelijke operatie en medicatie bestaan er nog enkele behandelingen die de klachten van artrose bij je hond kunnen verlichten: 

  • Fysiotherapie 


Wanneer je hond pijn en stijfheid ervaart tijdens het bewegen is de verleiding groot om dergelijke acties te vermijden. Nochtans verergert niet bewegen de klachten van artrose bij je hond. De spieren rond het gewricht worden zonder beweging immers zwakker en veroorzaken zo extra belasting op het gevoelige gewricht.  

Het is dus van essentieel belang om je hond bij artrose op een aangepaste manier te laten bewegen. Dit kan aan de hand van fysiotherapeutische oefeningen thuis of bij een fysiotherapeut voor dieren. Deze voert ook hondenmassages uit om de spieren op te warmen en flexibel te maken zodat bewegen soepeler gaat.  

  • Hydrotherapie 

Hydrotherapie voor honden met artrose is ook een vorm van fysiotherapie, maar dan in water. Het water helpt je hond bewegen zonder dat de gewrichten overbelast worden. 

Goede balans tussen beweging en rust 

Aangepast bewegen is dus aangeraden, maar natuurlijk alles met mate. Als je hond last heeft van osteoartritis is het ook belangrijk hem/haar de nodige rust te gunnen zodat de gewrichten niet overbelast raken. Dit betekent wandelingen beperken tot enkele keren per dag aan de leiband uitlaten. Zo hou je steeds controle over het tempo. Ook hier ga je best ten rade bij je dierenarts om de juiste frequentie te bepalen. 

Eens de ontsteking weer een stuk beter is, kan je de frequentie van het uitlaten en de wandeling weer wat uitbreiden. 

Gewichtsverlies en voedingssupplementen 

Omdat overgewicht bij honden één van de oorzaken is dat gewrichten overbelast raken en er artrose ontstaat, is het belangrijk om het gewicht van je hond in de gaten te houden. De juiste voeding in combinatie met voedingssupplementen voor honden met artrose kunnen daarbij helpen.  

In de speciale voeding voor honden met artrose zit vaak ontstekingsremmende enzymen zodat je niet te veel bijkomende pijnstillers moet toedienen. Het bevat ook hoge gehaltes omega-3 vetzuren die verdere beschadiging van het kraakbeen afremt. 

Ook de voedingssupplementen voor honden met artrose bevatten bepaalde bestanddelen die bijdragen tot het verlichten van de gewrichtsaandoening. Voorbeelden hiervan zijn glucosamine en chondroïtine, beiden bouwstenen voor het kraakbeen in de gewrichten van je hond.  

Tot slot kan je ook enkele aanpassingen in huis voorzien om je hond het aangenamer te maken en de gewrichten wat te sparen. Denk bijvoorbeeld aan tapijten zodat je hond niet kan wegglijden op je gladde vloer, het gebruik van een antislip-loopplank die je kan gebruiken wanneer je hond in de auto moet. Orthopedische kussens kunnen de klachten van artrose bij je hond verlichten tijdens het rusten en slapen.