Overslaan en naar de inhoud gaan
Chemische castratie voor hond

Chemische castratie bij de reu

Wat is chemische castratie?

Als je kiest voor een chemische castratie voor jouw hond, injecteert de dierenarts een product of implantaat in je reu waardoor de werking van het testosteron hormoon onderdrukt wordt. Deze handeling heeft hetzelfde effect als chirurgische castratie, maar het grote verschil is dat deze chemische castratie niet blijvend is. Wanneer het product uitgewerkt is, keert het testosterongehalte in de reu terug naar het oorspronkelijk niveau en is hij weer vruchtbaar.

Waarom zou ik dan kiezen voor chemische castratie in plaats van een chirurgische castratie?

Eerst en vooral willen wij even stilstaan bij de vraag of het nodig is om jouw reu te castreren? Heb je een jonge hond, is deze van gedrag helemaal naar jouw wens en zijn er slechts zelden tot nooit loopse teefjes in de buurt? Dan raden wij niet standaard aan om de reu te castreren. Medisch gezien zal de reu hier geen voordeel van hebben, aangezien er evenveel aandoeningen zijn die gelinkt zijn met een gecastreerde reu als met een intacte reu.

 

Is er een echte reden om je reu te castreren, kan je dit zowel chirurgisch doen als chemisch. Veel mensen hebben vragen over chemisch castreren, daarom overlopen we even de voor- en nadelen van deze ingreep.

Voordelen chemische castratie:

  • Geen anesthesierisico, aangezien chemische castratie enkel uit een injectie bestaat.
  • De chemische castratie is omkeerbaar. Als het product van de chemische castratie is uitgewerkt, zal het testosteron in de reu terug stijgen en wordt hij terug vruchtbaar.
  • Het is een goede manier om te zien of het gedrag van de reu positief verandert. Indien er geen verandering is, heeft castratie geen zin. Dit omdat ca. 30% van alle ongewenste gedragingen (agressie, plas- en rijgedrag, … ) niet wordt opgelost met castratie. Denk maar aan aangeleerd gedrag, maar ook aan agressie bij angstige reuen. Zien we dat het ongewenst gedrag verdwijnt, dan kan men kiezen om de chemische castratie te herhalen, of om meteen chirurgisch te castreren.
  • Tijdelijke onvruchtbaarheid kan nuttig zijn bij fokreuen die tijdelijk niet voor de fok worden ingezet.
  • Chemische castratie zal bij oudere honden met prostaatproblemen of peri-anaalkliertumoren vaak voldoende zijn om deze problemen tijdelijk te verhelpen. Het dier hoeft hiervoor niet onder narcose, wat bij oudere dieren vaak voordelig is. Let wel dat de chemische castratie in zo’n gevallen moet herhaald worden en chirurgische castratie niet.
  • Ook reuen met een scheur in de spierwand naast de anus (hernia perinealis) worden best gecastreerd, ook dit kan chemisch.

 

Hond moet chemische castratie ondergaan

Hoe gebeurt chemische castratie?

Vroeger werden de chemische castraties enkel uitgevoerd met het product Tardak (Delmadinone). Dit bracht een korte werking (4 weken) en enkele nadelen zoals haarverkleuring op de injectieplaats, risico op melkkliertumoren, acromegalie en suikerziekte met zich mee. Daarom wordt er tegenwoordig meer gekozen voor chemische castratie met een Suprelorin-implantaat.

 

Suprelorin of Desloreline is een implantaat, net als een chip, die je dierenarts met een naald onder de huid van de reu aanbrengt. Dit implantaat geeft gedurende 6 maand of één jaar een hormoon af afhankelijk van het aantal mg. Hierdoor wordt de productie van testosteron in het lichaam van de reu geremd. Zo is de hond niet meer vruchtbaar, maar ook kan ongewenst gedrag onderdrukt worden in 70% van de gevallen.

Het implantaat lost vanzelf op onder de huid en verliest dan ook zijn werking.

Zo’n implantaat heeft 3 nadelen:

  • De werkingsduur varieert per hond. Zo kan een reu met een 4.7mg implantaat dat 6 maand werkzaam is na deze periode ook nog enkele weken tot maanden langer onvruchtbaar zijn.
  • De onvruchtbaarheid treedt pas op 6 weken na injectie van het implantaat. Hou er dus rekening mee dat de reu de eerste 6 weken niet in contact komt met loopse teven.
  • Kort na het plaatsen van het implantaat zal bij een minderheid van de reuen een tijdelijke toename te zien zijn van het ongewenst gedrag. Bij de meeste honden valt dit echter niet op.

Wat kost een castratie, sterilisatie, en hoe gaat dit in zijn werk?

Hier kan je alle informatie over castratie en sterilisatie bij WelloPet nalezen.
Nog informatie nodig? Stel gerust jouw vragen over castratie of sterilisatie aan onze dierenartsen.

Meer info in je mailbox?

Met onze handige infofiche heb je alle info bij de hand om er thuis rustig over te praten. Download ze door het formulier hieronder in te vullen.

Maak een afspraak met onze dierenarts

Meer lezen?
castratie en sterilisatie bij honden
castratie en sterilisatie bij katten