Overslaan en naar de inhoud gaan
hond-met-overgewicht

De gevaren van overgewicht

Een aangenaam leven voor hond of kat leunt zonder enige twijfel heel dicht aan bij een ideaal gewicht. Overgewicht is voor geen enkel dier leuk. Je dier is dan minder actief, voelt zich niet fit en heeft natuurlijk iedere dag al die extra kilo’s te dragen.

De gevolgen en risico's van overgewicht

 • Gewrichtsproblemen
  Overgewicht is een belangrijke risicofactor bij het ontstaan van artrose. Tijdens het lopen vangen de gewrichten klappen op van 6 tot 7 keer het lichaamsgewicht. Door overgewicht slijten de gewrichten ter hoogte van de ellebogen, knieën, heupen en tenen van je huisdier sneller dan een slanke hond of kat. Je ziet dat je huisdier moeilijk opstaat, minder actief is en moeite heeft om trappen op te lopen.
   
 • Hart- en ademhalingsproblemen
  Honden en katten met overgewicht of obesitas hebben, net zoals bij de mens, meer risico op hart- en vaatziekten. Door overgewicht zal je huisdier moeite hebben met ademen. Dit zien we nog duidelijker bij honden en katten met een platte snuit. Deze dieren zullen ook op warme dagen sneller last krijgen en hebben meer risico op oververhitting.
   
 • Verhoogde kans op suikerziekte
  Suikerziekte is een chronische aandoening die wel te behandelen, maar niet te genezen is. Als dieren teveel suiker binnenkrijgen, zal het lichaam dit na enige tijd niet meer verdragen. Het lichaam zal de suiker niet meer uit het bloed halen en in de cellen van organen en weefsels steken. Dan krijgt je dier een te hoog gehalte aan suiker in zijn/haar bloed. Omdat dieren, met overgewicht, gewoonlijk teveel suiker binnenkrijgen, hebben ze ook meer risico op suikerziekte.

overgewicht

De voordelen van op een goed gewicht te staan

 • Je ziet dat het dier een goede vacht conditie heeft en algemeen gezond overkomt
  Dieren die te zwaar zijn kunnen hun vacht niet goed onderhouden, omdat ze over het algemeen niet lening genoeg zijn om de vacht te wassen. Zo krijgen de dieren een strugge vacht, vaak met veel schilfers.
   
 • Minder risico op kruisbandproblemen
  Een dier met overgewicht belast zijn knieën meer. We zien dat dieren die meer gewicht met zich meedragen vaker letsels aan de kruisbanden krijgen, zoals een gedeeltelijke of volledige scheur.
   
 • Minder risico tijdens de narcose
  Stel dat je dier moet geopereerd worden, dan heeft een slanke hond/kat minder risico’s tijdens de verdoving dan een hond met overgewicht.
   
 • Het dier heeft een betere levensverwachting
  Deze verlengde levensverwachting is vaak ook met zeer goede levenskwaliteit, aangezien het dier mobieler, actiever en gezonder is dan een hond of kat met overgewicht.

 

Lees verder over hoe je overgewicht kan bestrijden

 
powered by Typeform

 

Online test niet zichtbaar? Doe dan de test 'ideaal gewicht' via dit formulier