Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedragstherapie om ongewenst gedrag bij je hond te voorkomen

Honden zijn erg sociale en conflictvermijdende wezens. Maar toch gebeurt het vaak dat baasjes de signalen van hun honden niet goed snappen, waardoor er agressie ontstaat bij de hond. Gedragstherapie kan helpen om ongewenst gedrag te voorkomen bij honden en om baasjes te begeleiden in het begrijpen van de taal van hun hond en hun signalen. 

Honden zijn sociale en conflictvermijdende dieren 

De samenlevingsvorm van honden heeft een erg sociale structuur. Een hond is er van nature niet op uit om de hiërarchie te bepalen of om de baas te spelen. Honden zijn er erg op gericht om conflicten op te lossen zonder agressief gedrag te gebruiken. Daarom zenden honden eerst steeds conflictvermijdende signalen uit om hun omgeving op de hoogte te brengen dat ze niet gediend zijn met iets. Als baasje is het belangrijk om deze signalen te snappen, maar daarom moet je eerst de taal van je hond kennen en begrijpen.  

De taal van de hond 

De communicatie van honden bestaat uit verschillende geluiden en visuele signalen, waarvan sommigen meer voor de hand liggend zijn dan anderen. De signalen die je hond je uitstuurt, komen vanuit onderliggende emoties en motivaties. In de volgende afbeelding zie je een ladder met de verschillende signalen in situaties van conflicten. Deze signalen zijn gerangschikt van conflictvermijdend naar agressieve communicatie en dreiging.

  • Groene signalen: signalen die gericht zijn op communicatie, het oplossen van een conflict
  • Gele en oranje signalen: signalen die gericht zijn op weggaan, het stoppen van de interactie
  • Rode signalen: signalen die gericht zijn op het stoppen van de dreiging, actieve signalen naar de prikkels toe  

Gedragstherapie: voor hond én baasje 

Ongewenst gedrag bij honden is niet zeldzaam. Voor veel baasjes is het soms moeilijk om hun snuiter te doorgronden en te begrijpen wat ze willen of nodig hebben. Veel mensen zitten met hun handen in het haar wanneer hun lieveling ongewenst gedrag vertoont, omdat ze niet weten wat het probleem is en hoe ze het kunnen oplossen. Denk maar aan trekken aan de lijn, grommen, onzindelijkheid, vernielzucht, angst voor mensen of andere honden, enzovoort. Dit zijn enkele veel voorkomende voorbeelden van ongewenst gedrag.

Bij gedragstherapie gaan professionele therapeuten en gedragsbegeleiders met baasjes op zoek naar de onderliggende oorzaak van het problematische gedrag. Niet alleen honden worden hier begeleid. Ook de baasjes worden begeleid in het begrijpen van hun lieveling.

Honden tonen met hun ongewenst gedrag dat ze zich mentaal of fysiek niet goed voelen. Laat deze signalen dus niet zomaar aan je voorbijgaan!  

Waarom gedragstherapie wel werkt voor jou en je hond 

Gedragsverandering van je hond vraagt tijd, geduld en training. Gedragsbegeleiding door professionals brengt heel wat voordelen met zich mee, voor zowel je snuiter als voor jezelf. Bij gedragstherapie ga je praktijkgericht te werk op basis van een oplossingsgerichte benadering van het probleem. Lees in deze blog wat de voordelen zijn van gedragsbegeleiding bij honden.  


Zit je zelf met de handen in je haar en ben je op zoek naar professionele hulp om het ongewenste gedrag van jouw trouwe vriend aan te pakken? 

Contacteer ons hier >>

... Of bekijk ons aanbod van evenementen en workshops en ontdek zelf meer over de communicatie van honden en gedragsbegeleiding.