Overslaan en naar de inhoud gaan
kat triest nierziekte

Chronische nierziekte bij de kat

Leeftijd

Is jouw kat ouder dan 7 jaar? Dan heeft jouw kat een verhoogd risico op een chronische nierziekte en dat willen wij zo graag mogelijk vermijden.

Subtiele symptonen

Chronische nierziekte is een ziekte die zeer vaak wordt gediagnosticeerd bij de oudere kat. De nierziekte kan al een langere tijd aanwezig zijn, maar wordt vaak niet opgemerkt door de eigenaar omdat de symptomen in het begin zeer subtiel zijn. De kat heeft er in het beginstadium van de ziekte geen duidelijke last van aangezien de nieren een zeer grote reservecapaciteit heeft. Heel vaak wordt de ziekte pas duidelijk bij de eigenaar als de kat al 75% van zijn nierfunctie verloren heeft en deze dus niet kan teruggewonnen worden. Lees 7 weetjes over nieren en urine wegen voor enkele weetjes van de nierziekte of lees hieronder de 4 stadia waarin jouw kat zich kan bevinden.
 

  • Stadium I

De verminderde nierfunctie is hier nog verwaarloosbaar. Deze nierschade ziet men niet gemakkelijk in het bloed, er moet een specifieke test aangevraagd worden. Als eigenaar zal je uitwendig nog niets zien aan je kat. De kat lijkt gezond.
 

  • Stadium II

Omdat er een deel van de nierfunctie verloren gaat, moet de rest van de nier harder werken. Dit is uitputtend voor het resterend deel van de werkende nier. In het bloed en urine kunnen subtiele afwijkingen opgepikt worden. Meer drinken is vaak het enige dat je als baasje opmerkt aan de kat. Studies wijzen uit dat de kat gemiddeld nog 3 jaar te leven heeft.
 

  • Stadium III

In dit stadium is reeds 75% van de nierfunctie verloren gegaan. Deze schade is onherroepelijk. In het bloed zien we een duidelijke stijging van de nierwaarden, in de urine zijn eiwitten aanwezig en we zien in de urine dat de nieren moeite hebben om de urine geconcentreerd te houden. De ziekte is nu duidelijk zichtbaar voor een eigenaar. De kat heeft een slechtere eetlust (vaak kieskeuriger), verliest gewicht, haar vacht is minder verzorgd en ze is minder actief. Studies wijzen uit dat de kat nog 2 jaar te leven heeft.
 

  • Stadium IV

Dit is het eindstadium van de nierziekte. In het bloed zijn de nierwaarden skyhigh en we zien dat de nieren geen afvalstoffen meer uitscheiden. De kat vergiftigd zichzelf. Als eigenaar zie je dat de kat ernstig ziek is: ze braakt frequent, heeft weinig tot geen eetlust, is mager en is erg verzwakt. Studies wijzen uit dat deze kat gemiddeld nog 1 maand te leven heeft.
 

straatkatten die liggen op straat, ze zien er uit alsof ze nierziekte kunnen hebben
 

Raad van de dierenarts over nierziekte

Is jouw kat ouder dan 7 jaar? Dan raden wij een jaarlijks bloedonderzoek aan om eventuele schade en om zo vroegtijdig te kunnen ingrijpen. 

Vermoedens? Of nog andere vragen?

Contacteer onze dierenarts over nierfalen