Overslaan en naar de inhoud gaan
hoe krijg je jouw kat aan het drinken

Hoe krijg je je kat aan het drinken?

O, maar mijn kat drinkt niet veel, hoor.” 

Het is iets wat we maar al te vaak horen en helaas bijzonder gevaarlijk kan zijn voor de kat. Te weinig drinken kan op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar geen paniek: wij dompelen je even onder in een oceaan van mogelijkheden om je kat meer te doen drinken. En daarmee bedoelen we uiteraard water. 

Fris water doet drinken

Waarom drinkt jouw kat zo graag van de kraan? Of toch liever uit die vuile regenplas buiten? Het antwoord is simpel! Zou jij van een plastic beker drinken die al een hele dag in de zon staat? Neen. Jij hebt ook liever vers, fris water. Jouw kat denkt daar net hetzelfde over. Daarom is het belangrijk om het water elke dag te verversen. De meesten onder ons doen dit uiteraard, maar dan nog laat Minous jouw welgemeende pogingen links liggen. Hoe komt dat?

Plaats en geur bepalen het drinken

Laten we eerst even kijken naar de locatie van dat frisse water. Katten zijn gemaakt om in de natuur te overleven. Dit doen ze door te vertrouwen op hun instinct dat hun vertelt wanneer er gevaar is. Besmet water kan dodelijk zijn voor een kat. Wanneer je het water van je lieveling naast haar/zijn eten plaatst, zal dit water vrij snel de geur van het eten opnemen en dus een bedorven geur krijgen. Plaats het waterbakje minimum 2m weg van het eten (en de kattenbak!).

Ik moet nog maar een glas water op mijn salontafel zetten en ons Minous zit er al aan.” Ja, ze drinken graag uit glas en uit keramiek - denk maar aan die leuke, lege bloempot op je terras. Glas en keramiek houden het water lekker fris, in tegenstelling tot plastic. Daarnaast heeft plastic de verschrikkelijke eigenschap om een smaakje te geven aan het water - bah!

Plaats en kom bepalen het drinken

Het kan ook helpen om een brede schaal te nemen voor het water. Zo zitten de randen niet in de weg van die lange snorharen. Die hebben ze namelijk nodig omdat katten niet goed zien van dichtbij. Hun snorharen vertellen hen dus waar het water is. Daarnaast is drinken voor een kat nogal een uitdaging. Een kat drinkt namelijk door het water omhoog te likken met de tong en dan op te vangen door heel snel de bek te sluiten. Een ingewikkelde procedure die de zwaartekracht trotseert. Het is dus belangrijk dat Minous zo dicht mogelijk met haar snoet tot aan het wateroppervlak raakt.

We raden ook aan om op verschillende plaatsen water te voorzien. Zorg dat het water op een schaduwrijke plek staat, maar je kan ook proberen om het eens op een hoogte te zetten (bijv. op de kast) of in verschillende hoeken van de kamer. Natuurlijk niet op een plek waar Minous nog nooit geweest is… maar in de buurt van de plekken waar ze normaal vertoefd. Zorg dat de kat zich makkelijk, liefst langs alle kanten, rond het water kan plaatsen. Zo heeft ze de ruimte om weg te springen als ze zich plots bedreigd voelt.

Aan de kraan drinken, of liever aan de fontein

Daarnaast hebben we ook nog de ‘kraan-katten’ natuurlijk. Ze staat klaar van zodra je op weg bent naar de spoelbak. Katten hebben een natuurlijke affiniteit met stromend water. Eenmaal ze de bron ervan hebben ontdekt, laten ze die niet meer los. Een bron van stromend water kan een drinkfontein zijn. De fontein zorgt ervoor dat ze makkelijker toegang hebben tot het water. Maar het telt ook als een herinnering dat ze moéten drinken. Veel voordelen dus! Nu zijn de meeste gangbare fonteinen van plastic gemaakt en worden de voordelen ervan vaak teniet gedaan door de slechte smaak. Wij zijn daarom enkel fan van de keramische waterfontein.

Wil jouw kat echt niet drinken? Dan is hoogwaardige natte voeding nog een mogelijkheid om voldoende vocht te voorzien. In droge korrels zit namelijk geen vocht. Je kan ook water bij de voeding voegen om zo toch wat vocht binnen te krijgen. Bij ernstige problemen, of twijfel, volg je best de raad van je dierenarts op. Vaak zal die een urineonderzoek aanbevelen.

Ontdek de aanbevolen drinkfontein in keramiek door Dreamcatchers VZW >>


Met veel dank aan de auteurs van kattenadoptiecafé DreamCATchers vzw te Gent

Lees ook Waarom is het belangrijk dat mijn kat voldoende drinkt?