Overslaan en naar de inhoud gaan

wat zijn teken en hoe er tegen beschermen?

Wat is nu juist een teek?

Een teek is een klein, plat beestje met acht pootjes. Hij behoort tot de klasse van de spinachtigen. Er zijn verschillende soorten teken.

De schapenteek bijvoorbeeld, Ixodes Ricinus, komt veel voor, die de ziekte van Lyme over kan dragen, maar ook Dermacentor Reticulatus die Babesia Canis (ook tekenkoorts genoemd) over kan brengen.

Ehrlichiose, een bloedziekte, wordt vooral overgebracht door Rhipicephalus Sanguineus, de bruine hondenteek, die ook babesiose kan overdragen. Dit zijn alle drie zogenaamde ‘harde teken’, ze hebben een hard rugschild. Er bestaan ook ‘zachte teken’, die bijvoorbeeld bij duiven kunnen voorkomen.

Beschermen tegen teken

Tekenbeten moeten zo goed mogelijk voorkomen worden. Daarvoor kan je een aantal maatregelen nemen.

  • Bescherm je huisdier met behulp van teken dodende middelen. Hiervoor bestaan sprays, druppels en tekenbanden, voor onder andere honden, katten en fretten. Welke middelen toegepast kunnen worden, verschilt per diersoort. Overleg met jouw dierenarts wat voor je huisdier een geschikt middel is en gebruik nooit zomaar een middel dat niet bestemd is voor jouw huisdiersoort! Middelen bedoeld voor honden kunnen bijvoorbeeld giftig zijn voor katten. De tekenmiddelen doden de teek vaak pas als hij al enige tijd op het lichaam zit. Contacteer ons over jouw tekenmiddel als je niet zeker weet of het tekenmiddel dat je gebruikt wel goed is.
     

    labrador-halsband-teken.jpg

Een hond met een tekenband

  • Er zijn ook producten die een teek-werende(repellent) werking hebben.
  • Loop liever niet door lang gras en struikgewas met jouw hond. Teken zitten vooral in lage begroeiing en stappen dan vanaf grashalmen of struikjes over op een dier dat daarlangs loopt, of op jou.
  • Kijk jouw dier dagelijks na op teken. Kam de vacht als jouw huisdier door gras of struiken heeft gelopen, en voel met je handen of er ergens iets zit. Verwijder teken onmiddellijk.
  • Teken kan je makkelijk verwijderen met een tekentang. In de webshop kan je een tekentang vinden, alsook het filmpje dat toont hoe je precies een teek verwijdert!

Tip van WelloPet: gratis tekentang!

Omdat we geloven in goede zorgen voor een huisdier bieden we in de themamaanden 'Vlooien en Teken' iedereen een set gratis tekentangetjes aan. In de eerste plaats willen we dat je teken en vlooien voorkomt. Maar met een tekentangetje op zak ben je dubbel zeker!

PS: Vaak is er twijfel of je een teken beter verwijdert met een tangetje dat draait, of dat nijpt. Beiden hebben hun voordelen, en veel hangt af van de voorkeur van de gebruiker. Bij WelloPet vinden we de voordelen van de draaiende beweging groter omdat er minder risico is op het afbreken en achterblijven van tekenpootjes, of op het ongewild ledigen van de besmette maaginhoud van de teek door het nijpen.

#preventietelt

Contacteer ons voor het verwijderen van een teek

Lees ook Vlooien en teken bij honden en kattenChecklist voor een goede vlooienbestrijding