Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat rekt zich uit

Hoe kan ik zien of mijn kat gelukkig is?

Voelt je kat zich gelukkig?

Als je kat héél angstig is, kan je dit wel duidelijk herkennen, maar hoe weet je nu hoe je kat zich voelt als ze door je huis loopt? Is ze gelukkig of niet? Door op kleine subtiele lichaamssignalen te letten, kan je vanaf nu perfect zeggen hoe je katje zich voelt!

We kennen allemaal de duidelijke signalen als onze kat angstig is: pupillen staan dan donker en rond, oortjes gaan plat naar achter en dit tafereel gaat vaak samen met het nodige blazen, grommen en luid miauwen.
Wanneer je dit observeert, heeft de kat al eerder een heel repertoire van subtiele lichaams-signalen laten zien, die vaak over het hoofd worden gezien.

De belangrijkste signalen

  • Staart

Een kat die gelukkig door het huis wandelt, zal haar staart recht omhoog of omhoog in een vraagteken houden. Als ze daartegenover niet op haar gemak is, zal ze haar staart laag tegen de grond houden. Dit is hetzelfde alsof ze in het wild rondloopt, dan wil ze ook niet dat haar vijand haar staart ziet paraderen voorbij het gras. Laag houden van de staart wil zeggen ‘low profile’ voor je katje.

Het kwispelen van de staart is ook een belangrijke vorm van irritatie. Dit kan enkel het puntje zijn, maar ook de gehele staart. Dit wil niet zeggen dat je kat happy is je te zien of vastgepakt te worden, dit is een katje dat geirriteerd is, dus best even met rust laten!

 

een kat die gelukkig is wandelt met haar staart in de lucht

 

  • Snorharen

Naast de staart zijn de snorharen het belangrijkste onderdeel van het lichaam om stress af te lezen bij je katje.
De snorharen hebben een belangrijke functie als evenwichtsorgaan en vooral tijdens het jagen gebruikt de kat ze door haar snorharen rond haar prooi te plooien en eventuele vibraties uit het lichaampje waar te nemen.

Snorharen die volledig naar voor staan, zijn happy snorharen! Dit kan je simpel testen door je kat haar aandacht te trekken met een bewegend speeltje; dan zie je hoe haar snorharen plots helemaal naar voor trekken. Dit wil je zien! Een gelukkig huisdier.
Snorharen die opzij staan, zijn neutraal en afwachtend en zal je het vaakste waarnemen.
Wanneer de snorharen plat tegen de wangen staan, dit is een angstig teken. Sommige katten die altijd zeer angstig zijn (bijv. asielkatten, katten met trauma of ziekte, …) zullen hun snorharen altijd naar achter hebben staan, maar zelfs de meeste gelukkige kat zal haar snorharen eens naar achter houden als ze een nieuwe geur opspoort of een plots conflict heeft met de kat van de buren.

  • Lichaam

Naast de staart en de snorharen zijn er verschillende kleine lichaamssignalen waarvan je kan afleiden of je katje stress heeft.

Dit zijn de belangrijkste algemene stress-signalen:

» Het likken van de tong indien je katje niet juist van tafel komt.
Dit is ook bij honden en mensen een stress-signaal.
» Het kort opheffen van een voorpootje
» Het schokken van de vacht
» Héél snel vachtlikken

  • Schuilen

Een kat die bang is of niet op haar gemak zal in eerste instantie willen schuilen. Vechten wil immers zeggen dat ze gewond kunnen geraken, en dat zal je kat altijd proberen vermijden. Voorzie dus plaatsen waar je kat kan schuilen en laat haar ook de mogelijkheid. Laat ze zitten tot ze op haar gemak is om eruit te komen.

Bij het interpreteren van deze lichaams-signalen moet je zeker onthouden dat ‘stress’ negatief maar ook positief kan zijn. Je kat kan namelijk héél wat stress-signalen vertonen terwijl ze aan het jagen is, opgewonden is door een vlieg of een vogel buiten. Bekijk dus steeds goed de situatie waarin je je kat observeert en dan kan je snel herleiden of het positieve of negatieve stress is.

Geschreven door Anneleen Bru, Felinova Animal Behaviour Consulting


Graag hulp gekregen?

Spreek met onze gedragsconsulente over uw kat