Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat in reismand

Zo neem je je kat zorgeloos mee naar de dierenarts

 

We willen allemaal goed zorg dragen voor onze dieren en daar horen dierenartsbezoeken dus bij. Zo’n bezoek kan echter veel stress met zich meebrengen als je kat helemaal niet in de reismand wil. In dit artikel geven wij jou tips om een dierenartsbezoek met je kat zorgeloos te maken.

Zorg voor de juiste reismand

De mand waarmee je je kat naar de dierenarts vervoert, is zeer belangrijk. De reismand moet stevig zijn, en liefst zowel vooraan als bovenaan open kunnen. Op die manier kan de kat, eens bij de dierenarts, rustig in zijn mandje blijven zitten. Het materiaal van de transportmand moet goed afwasbaar zijn. Door de stress of na een narcose kan de kat haar behoefte in de mand doen. Na het bezoek aan de dierenarts kunnen nare geuren en ziektekiemen zo ook weggewassen worden.

Laat je kat op voorhand wennen aan de reismand

De meeste mensen zetten de reismand ergens verborgen en halen het pas uit eens het tijd is om naar de dierenarts te gaan. Op die manier weet de kat wat hem te wachten staat eens hij de mand terugziet en zal hij ook heel hard zijn best doen om niet in de mand te moeten. Daarom is het beter dat je de mand gewoon open in huis zet op een plek waar de kat vaak komt. Leg er een dekentje in dat naar jou of je kat ruikt en voorzie er af en toe iets lekkers in, zodat het voor je kat een fijn en veilig plekje wordt.

In het beste geval kan je je kat als kitten al een positieve associatie geven met de reismand. Hoe vroeger je kat leert dat de transportmand helemaal niet eng is, hoe makkelijker het op oudere leeftijd zal gaan om je lieve viervoeter mee te nemen naar de dierenarts. Zo kan je, naast bovenstaande tips, nog een stapje verder gaan en hem ook de handeling van het meenemen naar de dierenarts laten wennen.

Als je kat even ontspannen in de mand zit, kan je het deurtje even sluiten. Doe dit nooit te lang zodat je kat niet gestrest geraakt en beloon hem met iets lekkers als hij rustig blijft. Eens dit goed gaat, kan je het mandje ook even optillen en er een rondje mee doen in de woonkamer. Deze sessies kun je steeds langer maken en uiteindelijk kan je het mandje ook even naar buiten nemen en in de auto of fiets zetten. Ga dan nog niet meteen rijden, je kat moet echt altijd in kleine stapjes wennen aan de nieuwe situatie en telkens beloond worden bij goed gedrag. Als laatste stap kun je dan eventjes kort rijden en terug naar binnen gaan, en zo kun je altijd verder gaan tot de ervaring helemaal niet meer stressvol is voor je kat.  

Wat als mijn kat echt niet in de reismand wil?

Als je je kat écht niet vrijwillig in de transportmand krijgt, wees dan voorzichtig als je je kat zelf in de reismand zet. Wikkel een dikke handdoek rondom je kat met een vertrouwde geur. Je kan de handdoek naar je kat laten ruiken door deze even langs zijn wangen te wrijven. Laat hem dan rustig van bovenaf met de handdoek en de kont naar beneden in de reismand zakken.

Op weg naar de dierenarts

Eens je op weg bent naar de dierenarts, moet je rekening houden met nog een aantal andere zaken. Zo mag je de reismand nooit los in je auto leggen en moet deze zo stevig mogelijk staan. Dit kan op de stoel met autogordel rond of stevig op de grond en klemgezet. Als je de mand zelf draagt, houdt deze dan ook zo stil mogelijk.

Rij voorzichtig, ga niet bruusk remmen, praat rustig tegen je kat en zet geen harde muziek op. Hoe rustiger je zelf bent, hoe beter de kat zich zal voelen. Als je meerdere katten hebt, moeten ze elk een eigen mandje hebben. Katten hebben namelijk ruimte nodig, zeker in zo’n stressvolle situatie.

In de wachtzaal bij de dierenarts

In de wachtkamer van de dierenarts is het belangrijk om katten uit de buurt van andere dieren te houden. Honden en andere katten die aan de mand snuffelen, zijn erg bedreigend voor jouw kat. Ook kunnen deze dieren zelf ziek zijn en je kat besmetten. Bij WelloPet hebben we steeds plaatsen voorzien om je kat in de hoogte veilig weg te zetten, uit de buurt van andere dieren. In ons Pet Health Center in Lochristi is de wachtzaal van katten en honden zelfs gescheiden.

Zet de transportmand niet op de grond, want dat geeft je kat extra stress. Leg de mand op een stoel of op je schoot. De meeste katten zijn ook rustiger als je een deken of handdoek rond de mand legt.

Terug thuis na het dierenartsbezoek

Eens je terug thuis bent, zal je kat eventjes tijd nodig hebben om te bekomen. Zet hem hiervoor even in een aparte ruimte tot hij weer helemaal schoon en ontspannen is. Als je andere katten in huis hebt, is het ook belangrijk om je kat terug een bekende geur te geven. Dit kan je doen door even met een droog washandje je andere katten te aaien en vervolgens hiermee de kat te aaien die van de dierenarts komt.


Nog steeds problemen om je kat naar de dierenarts te brengen? Wij helpen je graag!

Contacteer onze dierenartsen >>