Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe vaak en wanneer moet een kat getrimd worden?

Veel baasjes en zelfs niet-kattenbaasjes weten dat katten grotendeels zelf instaan voor de verzorging van hun vacht. Toch kan jij als baasje hierbij helpen door de hulp in te schakelen van een professionele kattentrimmer om de verzorging van je snuiter's vacht te bevorderen. Maar hoe vaak moet je een afspraakje inplannen in het kattentrimsalon? We vertellen jou in deze blog wanneer en hoe vaak je je kat moet laten trimmen voor de beste huid- en vachtgezondheid.  

Een klitvrije kat: tijdig trimmen

Voor we je vertellen wanneer en hoe vaak je kat moet getrimd worden, vertellen we je eerst even waarom een tijdige trimbeurt zo belangrijk is voor je snuiter. Een periodiek bezoekje aan een kattentrimmer zorgt ervoor dat je kat geen last heeft van klitten. Dat kan op termijn ernstige wonden en/of huidirritaties veroorzaken.

Klitten kunnen erg beginnen jeuken waardoor je lieveling hieraan zou kunnen beginnen krabben en bijten. Dat kan ertoe leiden dat de huid beschadigd wordt. En daarom zijn er professioneel geschoolde trimmers! Zij weten precies hoe je het best deze klitten moet aanpakken en verwijderen.  

Je kat laten trimmen hangt af van de seizoensveranderingen 

Als baasje moet je rekenen op sowieso 2 bezoekjes aan de kattentrimmer per jaar. Op die manier worden de winter- en zomervacht steeds op een zorgvuldige en juiste manier uitgekamd en dus verwijderd. Dat bevordert en stimuleert de groei van de nieuwe vacht zodat deze zonder belemmeringen kan groeien.  

Ook andere factoren die een rol spelen in wanneer je je kat moet trimmen: droge lucht 

Voor het overige zijn er heel wat andere factoren die een rol spelen in hoe vaak en wanneer je je kat het best laat trimmen. Het is namelijk zo dat een vacht meestal verklit volgens hetzelfde proces. Verklitting gebeurt onder andere door droge lucht, want deze creëert statische elektriciteit. Daardoor gaan de haren van je kat rechtstaan. Vergelijk het een beetje met het fenomeen wanneer je een ballon over je haar wrijft. Het rechtop komen te staan van de haren veroorzaakt verklitting doordat wanneer de haren opnieuw vallen, deze in elkaar zullen draaien en zo verklitten. Door die klitten kan je kat zich minder goed verzorgen en zo raak je al snel in een negatieve vicieuze cirkel. Klitten kunnen katten er niet zelf uit halen, dus kunnen ze die plek niet zelf onderhouden. Daardoor ontstaan er daarrond steeds meer klitten, die terrein winnen en een vervilting veroorzaken.

Vachtlengte- en structuur 

Een andere factor die verklitting veroorzaakt is afhankelijk van de vachtlengte- en structuur. Zo zal je bijvoorbeeld met langharige katten, zoals de Perzische kat, en halflangharige katten, zoals de Noorse Bos kat, vaker naar een kattentrimmer moeten. Met andere woorden speelt de lengte van de haren hierbij dus ook een grote rol. Niet alleen de lengte, maar ook de structuur speelt een belangrijke factor in hoe vaak je met je kat naar de trimmer moet. Wollige vachten klitten bijvoorbeeld makkelijker.  

Naar de kattentrimmer wanneer je kat minder goed in staat is om haar vacht zelf te verzorgen 

Katten zorgen grotendeels zelf voor de conditie van hun vacht door hier dagelijks mee bezig te zijn. In sommige gevallen lukt dit katten moeilijker, waardoor de vacht zeer snel kan gaan klitten. Dat kan door bijvoorbeeld wondjes of ontstekingen in de mondholte en/of op de tong. Maar ook andere aandoeningen kunnen hier aan de basis liggen, zoals obesitas, artrose, ouderdom, ziekten, enzovoort. Doordat je kat dus minder of niet meer bekwaam is om haar eigen vacht te verzorgen, zal ze sneller last hebben van klitten. Deze zijn sowieso al niet aangenaam voor je snuiter en daarbovenop zorgen ze voor medische kwaaltjes… 

Laat je kat tijdig trimmen! 

Ga naar de kattentrimmer wanneer je merkt dat je snuiter klitten begint te krijgen, en niet wanneer ze al hele stukken vilt in de vacht heeft zitten. Deze kunnen enorm veel pijn doen en ontstaan voornamelijk door droge lucht. Deze lucht hebben we voornamelijk in de winter wanneer het vriest buiten en onze verwarming in huis vrij hoog staat. Een goede tip hiervoor is om een luchtbevochter te kopen voor in huis. Dat bespaart je op lange termijn heel wat trimbeurten en komt jou als baasje dus voordeliger uit! 


Lees in deze blog waarom een tijdige trimbeurt zo belangrijk is voor je kat en ontdek zelf dat het niet alleen esthetische, maar ook medische functies heeft.