Overslaan en naar de inhoud gaan
Britse-langhaar-Beer-na-trimbeurt

Jouw kat borstelen of niet borstelen? Dat is de vraag...

De regel is dat een kat vaak goed in staat is haar eigen vacht in model en uit de klit te houden. Maar toch zijn er veel uitzonderingen op de regel (katten die hun vachtverzorging helaas niet zelf aan kunnen, zie Moeilijke kattenvacht). Hoe kan jij je kat dan het beste helpen om klitten te voorkomen?

Borstelen horen we je denken! Maar wist je dat het klakkeloos borstelen van je kat grote problemen kan veroorzaken? Als jij jouw kat wil helpen is het heel belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent want voor je het weet heb je de haargroeicyclus in de war geschopt en ben je nog verder van huis. Van keer op keer borstelen wordt het haar namelijk klitgevoeliger, minder mooi van kleur en kan je kat zelfs in een permanente rui raken!

Wat als jij zo'n kat hebt? Hoe pak je dat aan?

Het lijkt zo makkelijk: je pakt een kam; haalt hem door de vacht; en je haalt er bossen met haar uit, wol welteverstaan. Deze wol wordt door ons vaak gezien als het kwaad. Deze wol vliegt in plukken door je huis, kleeft aan je nieuwe zwarte broek, hangt in je gordijnen, ... en ga zo maar door. Dus hoe fijn zou het niet zijn als je van deze wol af bent.

Laten we je vast uit deze droom helpen: je komt nooit van die wol af. Sterker nog! Hoe meer je gaat kammen hoe meer wol je gaat krijgen.

kat borstelen

De theorie over een kattenvacht

Ondanks dat de theorie onder dit alles behoorlijk uitgebreid is leggen we het hier even uit in Jip & Janneke-taal.

Het haar van een kat zit los. Wanneer die kat door een prikstruik loopt blijft er een plukje haar hangen aan de stekels of takjes. Poeslief loopt verder en en merkt er niets van. Wanneer een mens onder een stekelige struik door loopt blijft die wel hangen want ons haar is niet gemaakt om los te laten. Het feit dat een kat haren kan opofferen is erg handig in een gevecht. Maar het betekent nog niet dat deze haren eruit moeten.

Sterker nog: de kat heeft deze wolvacht niet alleen voor het mooie uiterlijk, maar heeft deze ook nodig voor bescherming. Denk maar eens aan de zon, of aan alle ziekteverwekkers die binnen willen dringen. Zeer zeker ook ter isolatie. Hoewel de vachten van onze katten dik, en dus warm, lijken in de zomer is dit misleidend. De vacht werkt isolerend, net zoals de dubbele laag van een thermoskan: In de winter houdt de vacht de kou buiten en in de zomer houdt die de warmte buiten. Ideaal!

Tenminste; wanneer je de vacht van je kat in zijn waarde laat. Wanneer je wekelijks bossen haar uitborstelt is de vacht niet meer intact en vallen al deze essentiële functies weg. Je kat heeft geen bescherming meer tegen de zon waardoor zij in no time verbrandt. Ze krijgt het veel te heet of te koud en is veel gevoeliger voor ziektes. Bedenk eveneens dat naast de vacht, ook de huid beschadigd is geraakt. Alles geldt overigens ook wanneer je je kat laat plukken of ontwollen!

Niet borstelen? Wat dan wel?

"Klakkeloos borstelen dus niet"! Ondanks dat in ‘de boeken’ staat dat je een Ragdoll, Maine Coon of Noorse Boskat iedere week moet kammen. Dit is niet de oplossing. Beter had er in die boeken gestaan dat de vacht iedere week gecontroleerd moest worden. En eigenlijk is dit nog niet helemaal waar, want de frequenties van de vachtcontroles hangt heel erg af van welk seizoen het is.

Maar terug naar de vachtcontrole. Bij de vachtcontrole zorg je ervoor dat je met je vingers door de vacht voelt en zo beginnende klitjes opspoort. Deze klitjes, die je door regelmatige controle nog vindt als ze klein zijn, pluis je met je vingers uit elkaar. Hierbij maak je misbruik van het feit dat kattenhaar gemaakt is om los te laten. Met wat druk op de huid pluis je met twee vingers de klitten, haartje voor haartje, uit elkaar tussen de klit en de huid in.

Zijn de klitten al wat groter, of ben je simpelweg niet zo handig met je vingers, gebruik hiervoor dan het grove gedeelte van een combikam. Daar waar de fijngetande kammen, die in menig huishouden te vinden zijn, over de klitten heen gaan, komt deze grof getande kam wel diep in de vacht bij de wortel van de klit, om het zo maar te zeggen. Wederom met wat druk op de huid peuter je met de bovenste twee tanden van de kam de haartjes uit de klit, en klaar is kees. Vooruit je mag de kam nog een keer met een losse beweging door de vacht halen maar that’s it.

kat borstelen

Besluit

Kortom:

  • Controleer jouw kat regelmatig en pak klitjes aan wanneer ze nog klein en te behappen zijn.
  • Gebruik een combikam of grove kam zonder handvat met stompe tanden.
  • Kam niet zomaar een willekeurige plek waar geen klitten zitten: preventief kammen heeft geen zin.
  • Kam niet om zoveel mogelijk haar te verwijderen, dit werkt heel erg averechts. De rui zal versneld worden. Je langharige kat met één wolhaarrui per jaar, of je kortharige kat met twee wolhaarruien per jaar, kan zelfs in een permanente rui geraken. Deze rui kun je wellicht herstellen naar een natuurlijk patroon, maar dat kost erg veel geduld, tijd en moeite.

 

 Deze blog maakt deel uit van een reeks van vijf: Moeilijke kattenvacht? •Borstelen of niet? • De ideale kamKatvriendelijk kammenHet ideale trimsalon

Meer info/ hulp nodig over de vacht?

Check even onze evenementenkalender voor interessante workshops en webinars! 

Heb je vragen rond de vachtverzorging van katten? Ontdek hier wat onze trimmers voor jou kunnen doen!