Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat en kind slapen samen hoofd aan hoofd

Katten en kinderen

Jouw twee lievelingen samen

Een kat en kind vormen vaak een goede combinatie, tenminste als uw kat kinderen leuk vindt en uw kinderen katvriendelijk zijn.

Er zijn rassen die van nature beter passen bij kinderen. Als u een raskat overweegt kunt u hier best naar informeren. De meeste katten zijn echter geen raskatten. In dat geval bepalen de socialisatie, het individueel karakter en eerdere ervaringen het slagen van de combinatie kind-kat. 

Als u een kitten in huis neemt, ga dan na of het dier al op jonge leeftijd goede ervaringen heeft opgedaan met kinderen. Dit is belangrijk om op latere leeftijd goed met kinderen te kunnen omgaan. Het contact tussen het kitten en kinderen blijft ook later van belang: zo kan de kat goed aan de kinderen wennen. 

Als u voor een volwassen kat kiest, dan is misschien al bekend of deze met kinderen kan omgaan. De kat zal moeilijk kunnen wennen aan kinderen en stress ervaren wanneer hij voordien negatieve of geen ervaring heeft gehad met kinderen. Kies voor een kat die uit zichzelf naar kinderen komt kijken. 

Het wordt afgeraden om een kitten in huis te nemen als u net een baby hebt: ook kittens moeten opgevoed worden en vragen energie. Hier hebt u mogelijks niet genoeg tijd voor als u ook de zorg voor een baby opneemt. 

Wat moet uw kind leren bij katten?

Veel katten bepalen graag zelf wanneer ze geaaid worden of op schoot komen zitten. Leer uw kind om de kat niet achterna te lopen of steeds op te tillen. Heeft uw kat een eigen rustplekje, leer uw kind dan dat het de kat daar met rust moet laten.

Natuurlijk mag het kind de kat niet aan zijn staart trekken, in de vacht knijpen of in de ogen prikken. Leer jonge kinderen dat ze de kat rustig moeten benaderen, niet op mogen jagen en voorzichtig moeten aaien.

 

kind wil kat aaien

Waar moet u op letten in verband met katten en kinderen?

Jonge kinderen mogen de kattenbak niet als speelgoed gebruiken, de kat moet deze altijd ongestoord kunnen gebruiken. Indien dit niet het geval is kunnen er ongelukjes gebeuren buiten de bak. Zorg er dus voor dat de kattenbak op een rustige plek staat, gemakkelijk bereikbaar is voor de kat, maar niet voor de kinderen.

Houd erg kleine kinderen (baby’s en kleuters) goed in de gaten, zij zien de kat soms als speelgoed en kunnen het dier onbedoeld pijn doen, waarop de kat kan reageren door te slaan of te bijten. 

Drukte zoals rennen, stampen en schreeuwen bevalt de meeste katten niet: zorg er dus voor dat de kat de drukte kan ontvluchten als hij daar behoefte aan heeft.

Tot slot is het ook van belang dat de kat voldoende plaatsen heeft waar de kinderen niet bij kunnen, bijvoorbeeld plankjes tegen de muur: daar kunnen ze zich terugtrekken en toch alles overzien. Veel katten vinden het overigens leuk om hoog te zitten. 

Meer informatie kunt u vinden op de webpagina welk huisdier past bij kinderen geschreven door het LICG.


Graag individuele begeleiding gehad?

Contacteer ons over de relatie met uw katten