Overslaan en naar de inhoud gaan
Senior Kat

Katten verbergen hun dagelijkse pijn

Recent onderzoek van bij onze noorderburen toont aan dat meer dan 500.000 (Nederlandse) katten dagelijks pijn hebben. Het is nog steeds vaak het geval dat katten met ernstige aandoeningen zelden behandeld worden. Nochtans krijgen katten zeer vaak te maken met ernstige chronische ziektes. Deze aandoeningen, zoals chronische nierziekte, artrose, maar bijvoorbeeld ook suikerziekte blijven vaak lange tijd onopgemerkt. Hetzelfde onderzoek toont daarbij aan dat nog geen 2% van deze katten behandeld wordt. Nu is het meer dan ooit het moment om daar iets aan te doen.

Twee belangrijke feiten over pijn bij katten

1. Katten zijn meester in het verbergen van pijn.

Katten komen gemiddeld genomen veel minder vaak bij de dierenarts dan honden. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat katten meester zijn in het verbergen van ziekten. Hierdoor worden symptomen vaak gemist.

Ook realiseren kattenbaasjes vaak niet hoe oud hun kat eigenlijk is. Een kat van 7 jaar is eigenlijk al 44 jaar in mensenlevens! Daarmee valt hij in kattenjaren in de categorie ‘senior’ en heeft hij een verhoogde kans op verschillende aandoeningen.

Ten derde is het goed om te realiseren dat veel voorkomende aandoeningen bij katten niet altijd even makkelijk te herkennen zijn – totdat de ziekte in een (soms te) vergevorderd stadium is. Mocht de kat iets mankeren, dan zijn de meeste aandoeningen veelal goed te behandelen als je er op tijd bij bent.

2. Twee op de drie katten van 7 jaar of ouder heeft artrose.

Veel katteneigenaren weten niet dat twee op de drie katten ouder dan 7 jaar last heeft van artrose. Ook is het vaak onbekend dat één op de drie katten boven de 7 jaar chronische nierziekte heeft. Een preventieve gezondheidsscreening voor katten van 7 jaar en ouder verhoogt de kans op een zo lang en optimaal mogelijk leven van de kat. Want hoe eerder een aandoening wordt herkend, hoe langer de kat nog kan genieten met behoud van zo veel mogelijk kwaliteit van leven – zonder pijn.

Signalen van ziekte bij de kat

Een kat laat vaak niet zien dat hij ongemak ervaart. Hoe kan je dan weten of je kat zich wel goed in z'n vel voelt? Wat vaak opvalt, is dat de kat zich anders gedraagt. In vergelijking met vroeger is de kat bijvoorbeeld:

  • Minder actief of speels
  • Minder soepel in zijn/haar bewegingen
  • Terughoudender met springen of springt helemaal niet meer
  • Vaker gaan plassen of plassen/ontlasten buiten de kattenbak
  • Vaker aan het slapen
  • Minder bezig met vachtverzorging/poetsen
  • Ander eet- en/of drinkgedrag gaan vertonen

 

Daarnaast werd, in samenwerking met Sarah Caney (internationaal vermaard specialist kattengeneeskunde) een specifieke vragenlijst samengesteld die peilt naar het welbevinden van de kat. Deze helpt de eigenaar om veranderingen in gedrag tijdig inzichtelijk te maken.

Is er sprake van verandering? Dan is het dringende advies om voor de zekerheid direct contact op te nemen met de dierenarts. Laat de kat niet in stilte lijden


klik en doe zelf de test!