Overslaan en naar de inhoud gaan

Katvriendelijke tuin: maak een paradijs voor jouw kat

Veel baasjes kiezen ervoor om hun kat buiten te laten. In alle vrijheid gaan ze dan ook graag op stap. In de vrije natuur zijn er zeer veel uitdagingen en nieuwigheden te ontdekken waardoor jouw lieveling misschien wel maar al te graag buiten vertoeft. Soms zelfs tot grote ergernis van jezelf… Je wilt misschien graag mee genieten van het plezier dat jouw kat beleeft, maar ze vertoeft liever in de tuinen van de buren of in dat ene veld een paar huizen verder. In deze blog vertellen wij jou hoe je jouw eigen tuin uitdagend kan maken voor jouw lieveling en dit kan omtoveren tot een echt kattenparadijs! 

Geef jouw kat een eigen "mini-jungle" in de tuin

Katten in de vrije natuur halen zeer veel verrijking uit de verschillende geuren die er terug te vinden zijn. Denk maar aan de verschillende geuren en texturen van planten, kruiden, bodemsoorten, enzovoort. Heb jij ergens in jouw tuin een plaatsje dat niet echt benuttigd wordt? Dan kan je dit omtoveren tot een mini-jungle voor jouw lieveling. Voeg er verschillende bodemsoorten toe, plant er verschillende kruiden en planten en zorg voor hoogteverschil. Denk bijvoorbeeld aan iets hoger gras waar jouw kat zich goed in kan verstoppen.

Let wel steeds op voor jouw keuze planten en kruiden, want ze zijn niet allemaal even geschikt voor katten. Veilige planten zijn bijvoorbeeld zebra- en kattengras. Wat betreft kruiden zijn katten gek op lavendel, tijm en kattenkruid. Pas ook steeds op met prikkels en doorns!

In deze blog kan je meer te weten komen over giftige planten voor katten.  

Zorg voor een leuke plek voor een dutje

Naast al hun wilde avonturen dutten katten ook graag om nieuwe energie te verzamelen voor de volgende avonturen die hun te wachten staan. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een rustig en afgeschermd plekje in jouw tuin waar jouw lieveling kan vertoeven. Katten voelen zich het meest op hun gemak op plekjes in de hoogte van waaruit ze alles in de gaten kunnen houden. Zorg daarom bijvoorbeeld voor houte, dikke planken als verbinding tussen verschillende bomen waarop jouw kat kan rusten en lopen. Ook een kattenhokje of een lege, grote bloembak is een goed idee! 

En krabben maar!

Niet alleen binnen is een krabpaal interessant. Katten krabben graag aan heel wat objecten om hun nagels te onderhouden, maar ook om hun geur ergens achter te laten om zo hun territorium af te bakenen. Wees hier zelf zo creatief mogelijk! Denk bijvoorbeeld aan een klimmeubels ergens vannachter in je tuin of aan wat houtbalken die eraan mogen geloven. 

Stimuleer het jachtinstinct

Er zijn nog heel wat andere manieren om jouw kat in je tuin te houden. Dat kan bijvoorbeeld door allerlei traktaties te verstoppen in je tuin. Katten hebben een zeer goed reukvermogen. Daarnaast houdt dit hen ook nog eens bezig gedurende de dag en stimuleert het hun jachtinstinct! Ook kan je bijvoorbeeld dromenvangers, lichtjes of andere tuindecoratie ophangen die bewegen in de wind waarmee ze vervolgens kunnen spelen. Let wel op voor breekbare materialen! 


Wil jij meer te weten komen over hoe je jouw kat meer uitdaging kan bieden? Contacteer onze gedragsbegeleiders voor meer tips en tricks!

Klik hier