Overslaan en naar de inhoud gaan
Deze hond heeft een kneuzing en zijn been zit nu in een strak verband

Kneuzingen bij honden, katten of andere dieren.

Overal kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren, en de kans bestaat dus dat je hond of kat een keer te maken krijgt met een ongeluk die kneuzingen kunnen veroorzaken. Onthoud na een ongeval dat jouw hond of kat in paniek raakt, pijn voelt en bang is. Hierdoor kan hij agressief reageren door te bijten of te krabben. Het is heel belangrijk dat je na een ongeval zo snel mogelijk contact opneemt met de dierenarts zodat die je kan vertellen wat je best moet doen. 

Wat is een kneuzing?

Een kneuzing is een gesloten verwonding waarbij de huid nog intact is. Het ontstaat na een slag met een bot voorwerp of door het stoten tegen een voorwerp. Ook een aanrijding of valpartij kan tot flinke kneuzingen en inwendige bloedingen leiden.  Een kneuzing kan op elke plaats van het lichaam van een hond of kat ontstaan, kunnen klein of groot zijn en aanzienlijke schade aan belangrijke organen of weefselstructuren veroorzaken.

Wat als mijn hond of kat kneuzingen heeft?

De gekneusde plek zal gaan zwellen, voelt warm aan en is pijnlijk bij aanraking. De gekneusde plek moet liefst enkele keren per dag gedurende 15 minuten gekoeld worden met koude kompressen (cold pack of eventueel een zak diepvriesgroenten). Wikkel altijd een handdoek of doek rond de cold pack, zodat dit geen vrieswondes kan geven bij het dier. De dierenarts kan een strak verband aanleggen om de zwelling te verminderen. 

Heeft je dier ook andere uitwendige wonden? Lees ook ons artikel "wonden bij honden en katten herkennen en verzorgen"


Heeft je huisdier een kneuzing? Neem dan contact op met een van onze dierenartsen

Neem contact op met onze dierenartsen