Overslaan en naar de inhoud gaan
Wonde verzorgen bij hond

Wondverzorging bij honden en katten

Wonden kunnen op elk moment ontstaan en kan je niet voorkomen. Het is belangrijk om de wonden te herkennen en ze op de juiste manier te behandelen. De wondere wereld van wondverzorging !

Wat is een wonde? 

Een wonde is een beschadiging in of aan het lichaam waarbij er altijd bloed aanwezig is. Bloed is een natuurlijke spoeling van de wonde. Omdat het bloed stolt, ontstaat er een bloedklonter. De bloedklonter droogt uit en vormt een korst op de wonde. De korst stopt de bloeding. Onder de korst gebeuren er heel wat helingsprocessen waardoor het belangrijk is dat je de korst laat zitten (behalve in het geval van een abces).

Het helingsproces gebeurt in drie fases. 

 1. De eerste fase is de inflammatie fase waarbij er ontsteking optreedt. Dit is ook nodig. Opgelet: Ontsteking is niet hetzelfde als infectie. Een infectie moet absoluut vermeden worden omdat microben het helingsproces proberen af te breken. 
 2. De tweede fase is die van proliferatie. Een moeilijk woord dat eigenlijk betekent dat er nieuw weefsel en bloedvaten worden aangemaakt. Door het ontstaan van nieuw weefsel zal de korst dunner en losser worden. De korst zal er vanzelf afvallen als de huid eronder sterk genoeg is. Je kan het nieuwe weefsel herkennen door de rode kleur en de contractie van de wonde (de wonde wordt kleiner). 
 3. De derde en laatste fase is de maturatiefase. Deze fase betekent dat de huid gaat “rijpen” waardoor het zijn originele sterkte terugkrijgt. 

Wondverzorging verschilt bij hond en kat

Er is een groot verschil tussen de wondheling van een kat en hond. Bij een kat duurt de herstelling twee keer zo lang als die van de hond. Dat komt omdat een kat minder nieuw weefsel aanmaakt en minder bloedvaten heeft.  

wondverzorging


Soorten wonden herkennen

Wondverzorging komt in vele vormen!

 • De meest voorkomende en makkelijkste wonde om te verzorgen is de schaafwonde. Deze is zeer snel te genezen (maximum 48 uur) en is soms zelfs onopgemerkt. De wonde kan je herkennen door etter, roodheid, zwelling of wanneer het dier zich niet goed voelt.
 • Een snijwonde is een iets diepere wonde, zoals een bijtwonde en vraagt om meer verzorging. Voor een bijtwonde is het kenmerkend dat je een infectiebeeld krijgt door de bacteriën die vaak in de muil aanwezig zijn. Opgelet: een hondenbeet vraagt volledige controle van de dierenarts.  
 • Een abces kan je herkennen door een bult of door een dikke poot of ander ledemaat.
 • Een insectenbeet kan je herkennen bij het zien van een eventuele angel, of zwellingen. In geval van zwellingen kan het zijn dat het dier een allergische reactie heeft opgelopen. Raadpleeg dan je dierenarts. 

Wonde verzorgen

Je kan wondverzorging opdelen in meerdere stapjes.

Om de wonde te verzorgen moet je eerst de wonde schoon maken. Dat kan je doen door te spoelen met water. Gebruik voldoende water (beter te veel dan te weinig) en oefen lichte druk uit.  

Na de spoeling moet je de wonde behandelen:

 • Bij grote en diepe wonden raadpleeg je het best onze dierenarts. In het geval van een simpele wonde, zoals een schaafwonde of een ondiepe snijwonde, kan je de wonde verzorgen met een zalf. Gebruik geen isobetadine, zuurstofwater of “trekkende zalven”, want die remmen de natuurlijke heling af.  Goede zalven zijn: honingzalf, antiobioticazalf (neo-bacitracine of bactroban) of wondzalf (neo-cutigenol). 
 • Een insectenbeet behandel je het best door de plaats van de beet met vochtige doeken of een natte handdoek met ijsklontjes te omwentelen. Als de angel er nog inzit, dan moet je die er eerst uithalen.
 • Bij een abces is het toegelaten om de korst te verwijderen zodat de etter eruit vloeit. Daarna spoel je het abces met water. Wanneer er opnieuw een korst optreedt, moet je die opnieuw verwijderen.

Na de behandeling is het belangrijk om een verband aan te leggen. De wonde moet beschermd worden van buitenaf om te voorkomen dat de hond of kat aan de wonde likt, krabt of schuurt. De wonde moet vanbinnen beschermd worden om infecties en uitdroging te voorkomen. 

wondverzorging

Verbanden

Een verband bestaat uit 3 lagen:

 • De eerste laag is een soort plakker die je op de wonde aanbrengt en die zorgt voor hydratatie en vuil weghoudt. Je kan ook een zalf aansmeren (honingzalf, of wondzalf) die als eerste laag dient.
 • De tweede laag dient om de eerste laag te stabiliseren en het vocht op te nemen.
 • De derde en laatste laag dient als afwerking en om de wonde optimaal te beschermen.

Zorg ervoor dat het verband niet te strak is, maar ook niet te los. Het verband mag niet afzakken. 
Opgelet: langdurige verbanden laat je het best aanleggen door een dierenarts. 

wond hond.pngwond hond.pngwond hond

Wees voorbereid

Wonden kunnen op elk moment ontstaan en kan je niet voorkomen. Je kan je wel goed voorbereiden door een EHBO-doos bij te houden. 

Je raadpleegt het best een dierenarts wanneer je merkt:

 • dat het een diepe wonde is;
 • bij afgestorven weefsel (te herkennen aan zwarte verkleuring);
 • voor brandwonden;
 • voor een abces;
 • als je na enkele dagen merkt dat er geen vooruitgang is.  

Als je na het lezen van deze blog twijfels of vragen zou hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Stel jouw vraag >>


De dierenartsen en dierenartsassistenten van WelloPet geven vaak lezingen en workshops over EHBO en wondverzorging. Je kan de meest actuele kalender terugvinden bij Events.