Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat met parasieten heeft jeuk

Parasieten bij katten

Wie een kat heeft, krijgt vroeg of laat te maken met parasieten. Sommige parasieten hebben een beperkte invloed op hun gastheer, andere veroorzaken ernstig ongemak of ziekte. Naast de risico’s voor gezondheid van de kat zelf, verwekken sommige parasieten ook ziekten die overdraagbaar zijn van dier op mens en omgekeerd (zoönosen). Het is daarom van essentieel belang dat parasieten grondig en doeltreffend worden bestreden. In dit artikel lees je welke parasieten vaak voorkomen bij katten, welke symptomen een besmetting geeft, welke ziektes ze kunnen veroorzaken en hoe je ze kunt bestrijden.

Wat is een parasiet?

Een parasiet is een organisme dat zich voedt met het bloed van je kat of met de voeding die ze binnenkrijgt en zich daarmee vermenigvuldigt. Parasieten kunnen vervelende klachten veroorzaken, ziektes overbrengen en zelfs gevaarlijk zijn. Er zijn inwendige en uitwendige parasieten.

  • Inwendige parasieten nestelen zich in het lichaam van je kat. Inwendig komen vooral toxoplasma gondii en wormen voor bij katten.
  • Uitwendige parasieten zitten in de vacht of op de huid. Veelvoorkomende uitwendige parasieten bij katten zijn vlooien, teken en mijten.

De meeste problemen kunnen worden voorkomen met een goede hygiëne, preventieve maatregelen en een regelmatig controle van je kat. Denk je dat je kat parasieten heeft, grijp dan meteen in. Reinig haar slaapplaats en alle plekken in huis waar ze vaak komt, ook tapijten, vloerkleden, banken en kussens en donkere hoekjes. Behandel je kat en haar leefomgeving met een aangepast bestrijdingsmiddel. Bescherm je kat preventief tegen parasieten, behandel haar met een aangepast anti-parasietenproduct om een nieuwe besmetting te helpen voorkomen.Neem gerust contact met ons op voor een controle of eventuele vragen!

parasieten-kat.jpg

Inwendige parasieten

Toxoplasmose

Een besmetting door de ééncellige parasiet toxoplasma gondii heet toxoplasmose. Deze parasiet doorloopt verschillende stadia tijdens zijn levenscyclus. Katten zijn de enige dieren die de volwassen vorm van de parasiet in zich dragen. Dat betekent dat de toxoplasma gondii zich alleen voorplant in katten. Hij legt zijn eitjes in de darmen en de eitjes worden via de ontlasting verder verspreid.

De parasiet verspreidt zich na de besmetting via bloed en lymfevocht naar andere organen zoals het hart, de ogen en het centrale zenuwstelsel. Aangetaste organen kunnen zonder behandeling afsterven. Gezonde katten krijgen meestal geen klachten van deze parasiet, maar zwakkere en oudere katten krijgen vaak last van koorts, verminderde eetlust, gewichtsverlies, lusteloosheid, benauwdheid en oogproblemen.

Je kat kan deze parasiet oplopen door het eten van rauw of onvoldoende gaar vlees. Denk dan maar aan de muizen die ze vangen op de jacht. Geef je kat alleen gekookt voedsel en gepasteuriseerde melk, en houd haar leefomgeving proper.

Wormen

Van de vele verschillende soorten wormen die katten kunnen hebben, komen lintwormen en spoelwormen het vaakst voor.

Lintwormen

Lintwormen nestelen zich in de dunne darm van je kat en leven daar van de darminhoud. Als je kat erdoor besmet is, dan vind je stukjes lintworm rond haar anus en in haar ontlasting. Die stukjes zien eruit als rijstkorrels. Een lintwormbesmetting gaat meestal ook gepaard met diarree en jeuk bij de anus. De vlo is drager van lintwormeieren, daarom ontstaan de meeste besmettingen wanneer een kat haar vacht schoonlikt en daarbij vlooien inslikt. Als je kat lintwormen heeft, behandel haar dan zowel tegen wormen als tegen vlooien. Aarzel zeker niet om bij ons de volgende ontwormingskuur te plannen!

Spoelwormen

Spoelwormen (de parasiet toxocara cati) zijn de meest voorkomende inwendige parasieten bij katten. Ze leven in de dunne darm van je kat en worden soms wel 18 cm lang. Omdat volwassen wormen zelden voorkomen in de ontlasting of in het braaksel is een besmetting uitwendig moeilijk te zien. Ook de eitjes (ongeveer 200.000 per worm per dag) zijn niet te zien met het blote oog. Deze eitjes zijn zeer resistent tegen temperatuurschommelingen en schoonmaakmiddelen en ze kunnen jaren besmettelijk blijven.

Omdat deze parasieten vrijwel overal zitten, is een besmetting zeer lastig te voorkomen. De meeste katten krijgen er dan ook mee te maken, meestal op zeer jonge leeftijd. De spoelworm wordt niet alleen overgedragen via wormeitjes in de ontlasting van huisdieren maar ook rechtstreeks via moederpoes op kittens. Die worden vaak geboren met spoelwormen. Volwassen katten vertonen bij een besmetting vaak geen symptomen. Besmette kittens krijgen vaak diarree en een opgezwollen buik, ze zijn mager en hebben dikwijls ook een groeiachterstand. Een moederpoes raakt ook gemakkelijk besmet via haar kittens. Je kunt besmetting wel voorkomen door zowel de moeder als de kittens regelmatig te ontwormen.

In dit artikel over wormen bij katten en honden kan je nog meer te weten komen over deze parasiet.

spoelwormen.jpg

Uitwendige parasieten

Vlooien

Vlooien zijn uitstekende springers, ze springen van de ene kat op de andere, of van jou op je kat (en omgekeerd), en hechten zich vast in de vacht van je kat. De vlooien bijten in haar huid om aan haar bloed te geraken en die beten jeuken. Je kat gaat zich likken en krabben waardoor wondjes ontstaan waarlangs bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en infecties kunnen veroorzaken. Als je kat bij het likken vlooien opeet, bestaat bovendien een zeer grote kans dat ze ook een lintworm krijgt. De cyclus van deze worm verloopt via de vlo.

Je kunt je kat beschermen tegen vlooien door haar preventief te behandelen met een anti-vlooienmiddel. Maar ook goed verzorgde dieren kunnen vlooien krijgen. Controleer daarom regelmatig de vacht op vlooien en vlooienuitwerpselen. Als je merkt dat je kat toch vlooien heeft, behandel haar dan met een vlooienbestrijdingsmiddel. Reinig ook haar leefomgeving zeer grondig om te voorkomen dat vlooieneitjes nog uitkomen en voor nieuwe besmetting zorgen.

Teken

Teken leven overal in de natuur, dus ook in je tuin. Bij aanraking klemt een teek zich vast aan de huid van je kat. Met zijn sterk ontwikkelde kaken maakt hij een gat door de huid en voedt zich met bloed. Het opgezogen bloed zorgt ervoor dat de teek opzwelt. Als de teek helemaal is volgezogen, laat hij vanzelf los.

Een tekenbeet is pijnloos, maar wat wel gevaarlijk is, is dat een teek drager kan zijn van ziektes die via zijn beet in de bloedbaan van je kat kunnen komen. De ziekte die het meest wordt overgebracht via teken is de ziekte van Lyme. Bij besmetting ontstaat een rode cirkel rond de tekenbeet. Dat is bij een kat vaak moeilijk te zien. Besmette dieren hebben ook koorts, gezwollen lymfeklieren, sloomheid, nierproblemen, gedragsveranderingen en epilepsie. De ziekte van Lyme is met antibiotica te behandelen, en kan volledig worden genezen als het wordt behandeld in een vroeg stadium.

Je kunt je kat beschermen tegen teken met een anti-tekenmiddel. Controleer haar vacht ook regelmatig op teken, zeker als je kat in hoog gras of in het bos heeft gelopen. Als je kat een teek heeft, dan kun je die gemakkelijk verwijderen met een geschikte tekentang. Hier vind je een artikel met bijbehorend filmpje waarin we uitleggen hoe je de teek kan verwijderen. Om nog meer te weten te komen kan je ons artikel lezen over vlooien en teken bij honden en katten.

 

katten-uitwendige-parasieten.jpg

Huidmijten

Huidmijten zijn zeer kleine parasieten, je kunt ze niet zien met het blote oog. Sommige mijten zijn normale huidbewoners die in lage aantallen geen problemen veroorzaken, andere mijten kunnen schadelijk zijn en zorgen voor jeuk en huidirritatie. 

Je kat kan besmet worden door verschillende soorten mijten. Oormijten kruipen in de oren en veroorzaken jeuk. Schurftmijten graven gangen in de huid en veroorzaken hevige jeuk. Vachtmijten zitten in de vacht en tasten die aan, wat soms gepaard gaat met haarverlies en jeuk.

De beste bescherming tegen mijten is een sterk immuunsysteem. De dierenarts behandelt een besmetting met medicatie.

Vergeet je weleens jouw favoriete viervoeter te ontwormen, vaccineren,...? Wij nemen graag die zorg op ons!

Ontdek ons WelloPet Life Plan