Overslaan en naar de inhoud gaan
Operatie Celine

Narcose bij je huisdier, wat moet je weten?

Help, mijn hond of kat heeft een operatie nodig! Maar een algemene verdoving is gevaarlijk, toch? Er bestaan heel wat mythes en angsten over narcose, die we graag even verduidelijken voor je.

Waarom narcose?

Eerst en vooral: narcose is niets om bang voor te zijn. Sommige eigenaars stellen een operatie uit omwille van schrik voor de verdoving. “Wat als mijn viervoeter in de verdoving blijft, of er een trauma aan over houdt?”, zijn bezorgdheden die je af en toe hoort. Deze zijn ondertussen echter achterhaald. De wetenschap is geëvolueerd, de techniek voor verdovingen staat op punt. WelloPet werkt met de meest moderne behandelingen.

Uiteraard proberen we narcose niet toe te passen als het niet nodig is. Bij bepaalde ingrepen (zoals een castratie, sterilisatie, gebitsreiniging of een heelkundige ingreep) is narcose onmisbaar en belangrijk voor het welzijn van uw huisdier.

 

Hoe doen we het bij WelloPet?

Voorafgaand starten onze dierenartsen met een bloedonderzoek. Dit om risico’s uit te sluiten en te kunnen kijken hoe de bloedwaarden veranderen na de ingreep. Onze narcose is op basis van gas, niet via injectie. Gasanesthesie kan je zeer nauwkeurig regelen en verdwijnt ook sneller uit het lichaam, dit zorgt ervoor dat je huisdier minder lang onder narcose blijft en minder last heeft van de behandeling nadien. Na afloop van de ingreep gaat je huisdier rustig naar de hospitalisatiekamer, waar hij bij een aangepaste temperatuur met gedempt licht en onder controle wakker wordt.

Wat kan jij op voorhand doen?

Het beste hou je jouw huisdier de avond voor de ingreep binnen, zodat je ze de volgende ochtend gemakkelijk kunt binnenbrengen bij WelloPet. Ook moet je het eten wegzetten vanaf 20 of 22u, de avond voor de operatie. Omdat je huisdier nuchter moet zijn. Water drinken mag wel nog. Dit voorkomt dat je viervoeter zou braken tijdens de anesthesie. Je brengt je huisdier op de dag van de operatie om 9u binnen.

 

Zijn er nadien effecten?

Door de gasanesthesie is je huisdier veel minder suf na de operatie. Onze dierenartsen volgen alles goed op, waarna je in de namiddag opgebeld wordt om je dier tussen 16u en 18u op te halen. Bij het ophalen wordt uitgelegd waar je op moet letten en wat je huisdier mag en niet mag, je krijgt ook een begeleidende informatiebrief mee. Het kan zijn dat je viervoeter nog wat last heeft na de operatie. Vermoeidheid en misselijkheid zijn mogelijk. Extra aandacht voor de volgende tips verzekert een vlot herstel in de eerste 24u na de operatie.

  • Zorg voor een lekker warm huis
  • Laat je huisdier plassen bij thuiskomst
  • Geef het eten in kleine porties en laat je huisdier pas eten en drinken als hij/zij helemaal wakker is
  • Volg eventuele extra aanwijzingen van de dierenarts op

Het kan zijn dat je huisdier medicatie meekrijgt na de operatie. Ook het toedienen hiervan moet je goed opvolgen. Heb je nadien nog vragen of problemen, dan mag je 10 dagen na elke ingreep gratis langskomen ter controle van de ingreep en het dier zelf, een extra service die we je bij WelloPet bieden.

 

Maak een afspraak met onze dierenarts