Overslaan en naar de inhoud gaan
puppy-food

Puppy Praktijk⎥Help, mijn pup is overal op zoek naar eten!

“Onze Ridgeback pup jack is een schat van een pup maar een echte kwajongen. Altijd en overal zoekt de puppy eten. Wat doen we hier mee?”

Deze blog maakt deel uit van de reeks 'Puppy Praktijk'. In deze reeks behandelt gedragstherapeut dr. ir. Joke Monteny echte praktijkcases over de opvoeding van jouw pup. De theoretische achtergrond kan je vinden in haar boek 'Welkom Puppy'.

Het behandelde onderwerp is 'voeding'. Hierbij horen volgende pagina's uit het boek 'Welkom Puppy' : blz. 88 - blz. 92. Alle andere behandelde onderwerpen vind je bij onze blogs onder de gezamenlijke titel 'Puppy Praktijk'. 

Honger of alarm?

Pups zijn in de groei en hebben dus heel wat voedingsstoffen nodig. Gezien ze de eerste levensmaanden groeien als kool verandert hun behoefte aan voeding ook zeer snel. Wekelijks aanpassen van hun voedingsschema en hoeveelheid is geen overbodige luxe. Echter, het constant op zoek gaan naar voeding kan een alarmlichtje zijn dat er iets niet oké is met je pup. Mogelijks krijgt hij te weinig voeding of te weinig voedingsstoffen. Of hij krijgt wel de nodige voeding en voedingsstoffen voorgeschoteld maar neemt zijn lichaam ze niet voldoende op. Kortom: een medische check-up en een degelijk advies omtrent welke en hoeveel voeding jouw pup nodig heeft zou een goede eerste stap zijn.

Stress misschien?

Indien alles oké is, is het achterhalen van de oorzaak van zijn gedrag belangrijk. Immers, naast effectieve honger kan stress ook een factor zijn die er voor zorgt dat je pup constant op zoek is naar eten. Voeding en eten geeft hem immers een goed gevoel waar hij zo hard naar op zoek is. Nu denk je misschien 'waarvan kan mijn pup nu stress hebben? Wij zien hem graag, we spelen veel met hem, we wandelen, we socialiseren hem,…' Wel, stress en zich niet veilig voelen is een individueel gegeven en heeft niet steeds iets te maken met het objectieve algemeen bedreigende karakter van iets. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld niet veilig wanneer er een spin in de buurt is of wanneer ze in een lift zitten. Terwijl anderen daar totaal geen probleem mee hebben. Zo is het ook met jouw puppy. Er zijn heel wat zaken die voor hem stresserend kunnen zijn. Dit kan gaan van menselijke interactie (aaien, knuffelen, spel, training,...) tot zien van auto’s, fietsers, andere honden of voorwerpen. Maar ook geluiden en zekere geuren kunnen voor je pup bedreigend overkomen, terwijl jij er mogelijks volledig aan gewoon bent. Kortom, een ellenlange lijst.

Herken signalen

Het is vooral belangrijk om zijn signalen op te pikken waaruit je kan afleiden dat hij zich niet veilig voelt. Hier zijn er enkele van: hijgen, zeer alert zijn, veel kauwgedrag vertonen, rusteloos zijn, constant willen bezig zijn, opspringen, vergrootte pupillen, …

Eenmaal je herkent wanneer hij zich niet goed voelt, ga dan tijdelijk deze situaties vermijden of toch zo aanpassen dat hij zich wel goed start te voelen (soms doet afstand wonderen). Bij jonge pups is het zeer belangrijk dat ze voldoende mentale rust vinden. Een jonge pup slaapt veel en wisselt ogenblikken van spel en activiteit af met momenten van rust en slaap. Succes!