Overslaan en naar de inhoud gaan
Puppy voeding

Puppy voeding: zo maak je een gezonde keuze | WelloPet

Wie een puppy in huis haalt, wordt overstelpt met keuzes op vlak van voeding. Het aantal merken is op zich al eindeloos, maar binnen elk merk heb je dan nog eens heel wat verschillende opties. Hoe je jouw weg baant door die veelheid en keuzes en zeker bent dat je de juiste voeding kiest, ontdek je in deze blog.

Puppy voeding is zowel in droog- als in natvoer te verkrijgen. Enkel droogvoer volstaat in de meeste gevallen maar je kan het ook mengen met natvoer voor onder andere een hogere vochtinname (bv. bij droge ontlasting, nierproblemen, …) of extra smaakbeleving (bv. bij moeilijke eters). Let erop dat je voer in huis haalt dat de ontwikkeling van je puppy optimaal ondersteunt. Kies daarom voor een goede onderhoudsvoeding die ‘compleet’ is: dat wil zeggen dat je geen supplementen of ander voer hoeft toe te voegen.

 

Puppy voeding kiezen: do’s en don’ts

Bij de keuze van een puppy voeding moet je rekening houden met volgende zaken:

  1. Aangepast aan de rasgrootte. Afhankelijk van de rasgrootte heeft jouw puppy een andere groeicurve. Zo groeien grote rassen trager, dus de energiedichtheid moet lager liggen dan bij een klein of medium ras. Ook de brokgrootte moet aangepast zijn omdat de tandjes nog niet volledig ontwikkeld zijn. Kleinere rassen hebben zwakkere kaken en kleinere tandjes dus de brokgrootte moet kleiner zijn om goed te kunnen kauwen. Je kan kiezen voor mini, medium of large op de verpakking:
    • Mini: < 10 kg op volwassen leeftijd
    • Medium: 10 – 25 kg op volwassen leeftijd
    • Large: > 25 kg op volwassen leeftijd

       
  2. Kies voor een merk met wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen zoals bij Hill’s, Royal Canin, Trovet, Sanimed, … Supermarktvoeding bevat doorgaans laagwaardige ingrediënten en zijn minder goed aangepast aan de noden van jouw pup. Een wetenschappelijke onderhoudsvoeding bevat specifieke voedingstoffen die rekening houden met:
    • Het ontwikkelende immuunsysteem
    • Ontwikkeling van botten en gewrichten
    • Het ontwikkelend spijsverteringskanaal (lichtverteerbaar)
    • Ontwikkeling van hersenen en ogen
    • Huid en vacht
    • Ontwikkeling van (sterke) tanden

       
  3. Sluit medische oorzaken steeds uit door naar de dierenarts te gaan. Soms is het nodig om een diergeneeskundige voeding te geven (bv. bij gastro-intestinale problemen)

Hoe schakel je over naar nieuwe voeding?

Je puppy kreeg natuurlijk al een bepaald type voeding bij de fokker of het asiel. De eerste dagen na thuiskomst geef je best (indien mogelijk) hetzelfde voer als voorheen. Hierdoor zal je nieuwste gezinslid makkelijker wennen aan de spannende situatie. Nadien schakel je over naar een goede onderhoudsvoeding op basis van de specifieke noden van jouw puppy. Overschakelen naar nieuwe voeding moet geleidelijk gebeuren. Het volgende schema kan hierbij helpen:

  • Dag 1-2: 75 % oude voeding en 25 % nieuwe voeding
  • Dag 3-4: 50 % oude voeding en 50 % nieuwe voeding
  • Dag 5-6: 25 % oude voeding en 75 % nieuwe voeding
  • Dag 7: 100 % nieuwe voeding

 

puppy voeding

Wat doe je beter niet?

  • Geef geen volwassen voeding aan een puppy. Puppy’s maken een intense groei en ontwikkeling door waardoor ze extra energie en hoogwaardig eiwit nodig hebben. Bovendien moet hun spijsvertering en immuunsysteem de nodige voedingsstoffen krijgen om langzaam en goed te ontwikkelen.
  • Vermijd tafelrestjes. Dit kan zorgen voor (ernstige) maagdarmklachten.
  • Wees voorzichtig met snacks. Deze moeten deel uitmaken van de totale dagelijkse hoeveelheid voeding van uw puppy, om overvoeding te voorkomen. Beperk de hoeveelheid die u ervan geeft en geef ze enkel bij goed gedrag op het juiste moment.
  • Geef geen pure vleesvoeding (BARF). Vlees bevat veel fosfor in vergelijking met calcium en hierdoor wordt de calcium-fosforbalans verstoord. De productie en afgifte van het parathormoon zal toenemen en dat zorgt ervoor dat calcium uit botten wordt gehaald, wat leidt tot botafbraak in plaats van botopbouw. Dus, absoluut ongewenst bij een groeiende pup! Meer weten over BARF? Lees dan onze blog hierover.

Hoeveel mag ik mijn puppy voeren?

Er bestaat geen standaardhoeveelheid. De dagelijkse hoeveelheid moet berekend worden aan de hand van de specifieke leeftijd, conditie, activiteit, rasgrootte, … Je kan de aanbevolen hoeveelheden op de verpakkingen volgen, maar hou er rekening meet dat dit richtlijnen zijn welke uitgaan van gemiddelden. Voor een specifieke berekening kan je terecht bij een voedingsspecialist

Over het algemeen hebben puppy’s een gevoelige spijsvertering dus geef niet te veel ineens. In het begin kan je de voeding spreiden over 3-4 keer per dag. Na ongeveer 6 maanden kan je afbouwen naar 2 keer per dag.