Overslaan en naar de inhoud gaan
Blauwe korrels slakkengif

Slakkengif in de tuin? Let op voor je hond, kat of konijn!

"Slakkengif? Nog nooit van gehoord..."

Slakkengif is een middel om slakken te bestrijden van je domein. Het kan in sommige gevallen een echte plaag zijn... Slakkengif komt voor in de vorm van blauwe korrels die je in je tuin moet strooien. Door de blauwe kleur vallen deze enorm op in je tuin of op je parking en zullen ze hoogstwaarschijnlijk ook onopgemerkt blijven voor je snuiter. Probeer contact te vermijden, want het zit boordevol metaldehyde. Dat is een cyclisch soort etter met een erg bittere smaak. 

Is slakkengif schadelijk voor je hond, kat of konijn?

In slakkengif zit meestal metaldehyde verwerkt. Dit is erg giftig voor huisdieren, vooral voor honden, maar ook voor bijvoorbeeld katten en paarden. Slakkengifintoxicatie is een van de gevaarlijkste vergiftigingen die bij honden en katten kunnen voorkomen. Het kan erg fataal uitdraaien voor ze, na zelfs een minimale inname. Ook voor kinderen is het erg gevaarlijk!

Verschijnselen bestaan uit kwijlen, onrust, braken, ongecoördineerd bewegen, trillen, nystagmus (snelle bewegingen van de ogen), toevallen en een sterk verhoogde temperatuur. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw dier dit gif binnen heeft gekregen. Alleen bij snel behandelen kan het dier weer herstellen. De behandeling moet minstens vier dagen worden voortgezet.

Meer informatie kan je vinden op de webpagina vergiftiging bij huisdieren geschreven door het LICG.

Hersenschade

Metaldehyde kan voor ernstige hersenschade zorgen bij huisdieren. Indien dit het geval is, loopt je dier groot gevaar en zijn de risico's op een slechte afloop zeer reëel. Uit wetenschappelijke cijfers blijkt dat ongeveer 1 op de 5 honden zou sterven aan een slakkengifvergiftiging... 

Behandeling

De behandeling die uitgevoerd zal worden, is afhankelijk van de ernst van de situatie en de hoeveelheid van inname. In elk geval is het sowieso belangrijk om zo snel mogelijk je dierenarts te contacteren. Het is ook aan te raden om de verpakking mee te nemen, zodat de dierenarts snel kan nagaan welke alarmerende stoffen je lieveling heeft binnen gekregen zodat ze hierop zo correct mogelijk kunnen anticiperen. De behandeling is er in de eerste fase voornamelijk op gericht om de giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen door het dier te laten braken. Ook een maagspoeling is hier erg aangewezen. Vervolgens bestaat de behandeling ook nog uit het oplossen en behandelen van de aanwezige symptomen


Wil je graag meer informatie over andere schadelijke en giftige stoffen en producten voor je huisdier? lees dan op onze website onze andere blogs over giftige stoffen voor je lieve snuiter(s)!

Bang dat je huisdier in contact is gekomen met slakkengif?

Contacteer ons over vergiftiging