Overslaan en naar de inhoud gaan

Telewerken met een hond of kat in huis: 6 tips

Over telewerken hoeven we je waarschijnlijk inmiddels niet veel meer te vertellen. Je bent het misschien ondertussen al gewoon geworden. En je hond of kat kunnen er intussen ook aan gewend zijn geraakt dat er altijd wel iemand in huis is! Toch is het voor hun ook even een aanpassing om ineens constant iemand in de nabijheid te hebben zonder de aandacht te krijgen die ze gewend zijn... In deze blog geven wij je enkele tips om het telewerken in de buurt van een hond of kat zo goed mogelijk te laten verlopen.

1. Stress niet te veel in de buurt van je hond of kat 

De Coronacrisis bracht heel veel stress met zich mee. Op verschillende manieren. Daarbij komt dan nog eens kijken dat je van thuis uit moet werken... De wifi die niet goed werkt, de zoveelste meeting via Zoom die je oren uit komt en dan de stress die erbij komt kijken omdat je je ritme kwijt bent. Het is voor veel mensen een turbulente en stressvolle periode. Toch dien je hier als baasje extra op te letten.

Hoe meer stress jij hebt en deze uit, hoe meer je trouwe viervoeter deze ongetwijfeld ook zal ervaren. Blijf daarom zo rustig mogelijk in de buurt van je lieveling en probeer je emoties niet over te zetten naar je viervoeter.  

2. Zorg voor voldoende afleiding voor je lieveling 

Voor je hond of kat is het ook aanpassen dat er ineens zoveel volk thuis is overdag. En waarom gaat de aandacht altijd naar die vervelende computers…? Ook je lieveling zal met veel vragen zitten en zou een beetje in de war kunnen zijn. Iedereen is thuis, maar toch krijgen ze minder aandacht dan ze gewoon zijn… Zorg daarom voor voldoende afleiding voor je dier, zodat hij of zij zich niet gaat beginnen vervelen.

Enkele leuke ideeën:

  • Zorg voor iets waar ze kunnen op kauwen en knabbelen. Vooral honden zijn hier vaak erg gek op.
  • Schaf een intelligentiespelletje of een puzzelspelletje aan waar ze even zoet mee zijn. 
  • Geluidsloze knuffelspeeltjes
  • Zorg voor actiever spelmateriaal waarbij geen menselijke handelingen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een automatische ballenwerper voor in de tuin. 
  • Verstop allerlei lekkere snacks in de tuin
  • Lees onze blog over hoe je jouw tuin kan omtoveren tot een kattenparadijs om verveling tegen te gaan. 

 

 

Tip: Wees zelf zo creatief mogelijk! Eigenlijk zorg je het best altijd voor afleiding en een leuke bezigheid voor je dier om verveling tegen te gaan. Of je nu thuis bent of niet.  

3. Probeer routine te creëeren

Het is belangrijk voor je dier om zoveel mogelijk het gewone en vertrouwde ritme aan te houden wanneer je thuis werkt. Vergeet niet dat je binnenkort misschien opnieuw dagelijks op kantoor zal gaan zitten en dat je lieveling zich dan opnieuw moet gaan aanpassen. Honden en katten houden van ritme. Sommige dieren passen zich beter aan dan anderen aan aanpassingen en nieuwigheden, maar probeer dit toch zoveel als mogelijk te vermijden. 

Ga dus bijvoorbeeld geen andere tijdstippen van eten of andere nieuwe gewoontes invoeren. Werk je steeds ergens boven en is je hond het gewoon om niet naar boven te mogen? Laat hem dat nu dan ook niet toe als je weet dat dit slechts eenmalig is.

Vergeet niet: Het is gemakkelijker om gedrag aan te leren dan het af te leren!

4. Las voldoende speel- en wandelpauzes in

Ga regelmatig even buiten met je hond om te wandelen of te spelen. Ook met katten kan je een klein speelmomentje inlassen. Het is belangrijk om tussendoor voldoende aandacht te geven aan je lieveling. Indien je dit niet doet, kunnen ze zich verdrietig gaan voelen. Ze zijn het namelijk niet gewend dat er constant iemand thuis is en dat de aandacht niet naar hen gaat.

Daarbovenop doet het niet alleen deugd voor je beestje, maar helpt het ook jou om je hoofd even te legen en je productiviteit en energieniveau opnieuw op te krikken. Win-win dus! 

5. Last van verlatingsangst? 

Volgt je hond je overal in huis, tot zelfs in de toilet? Is hij onrustig en luidruchtig wanneer je hem eventjes in een andere ruimte steekt? Gaat hij dingen in huis slopen en heeft hij geen eetlust? Dan zijn dat symptomen die wel eens durven wijzen op verlatingsangst. Zaken in huis vernielen, doen honden niet zozeer omdat ze hun vervelen, maar eerder als een soort van uitlaatklep voor hun angstige en stressvolle gevoelens. 

Merk je dat je hond te gewend is geraakt aan het feit dat er steeds wel iemand thuis is en wil hij nu niet meer alleen zijn wanneer iedereen toch nog even naar kantoor, school of de winkel moet? Neem dan contact op met een gedragstherapeut of gedragsbegeleider die jou kan helpen je hond opnieuw veilig te laten voelen thuis. 

6. Zorg voor een knus plekje dicht bij je werkplaats

Merk je dat je trouwe viervoeter de hele tijd je aandacht opzoekt of graag naast je zijde vertoeft? Maak een aangenaam en cosy plekje voor je hond of kat naast je werkplek zodat ze toch dicht bij jou kunnen zijn op een aangename manier. 


Heb je nog vragen over dit onderwerp? 

Contacteer hier onze gedragsbegeleiders