Overslaan en naar de inhoud gaan
Een puppy in een ton die gevaccineerd moet worden

Vaccinatie van puppy's

Maternale immuniteit

Pups krijgen van hun moeder antilichamen ter bescherming tegen verschillende ziekten. Na de geboorte neemt de hoeveelheid antilichamen in het bloed bij de pups af, waardoor na een aantal weken de pup niet meer voldoende beschermd is tegen verschillende ziekten. De vaccinatie moet daarom gebeuren.

Een eerste inenting wordt vaak gegeven wanneer de pups nog bij hun moeder zijn. Het is belangrijk om daarna de vaccinaties meerdere keren te herhalen, want wanneer er nog veel maternale antilichamen aanwezig zijn, kan dit het vaccin onwerkzaam maken. Op een leeftijd van 6 weken zijn er slechts enkele pups die maar weinig maternale antilichamen meer over hebben.

Zij beginnen als reactie op de vaccinatie hun eigen antilichamen aan te maken. Op een leeftijd van 9 weken is al een groter deel van de pups zijn maternale antilichamen kwijt en op een leeftijd van 12 weken zijn bij de meeste pups de maternale antilichamen verdwenen. Na 16 weken zijn bij vrijwel alle pups de maternale antilichamen weg. Wanneer men begint met vaccineren op een leeftijd van 6 weken, zijn er meestal minimum drie vaccinatierondes: op 6, 9 en op 12 weken, en eventueel ook nog een vierde vaccinatie op 16 weken. Wanneer de eerste vaccinatie later is gegeven, dan kan het vaccinatieschema door uw dierenarts op maat aan uw pup en uw situatie worden aangepast.

Bang uw kleine pup vergeten te vaccineren? Wij nemen die zorg op ons! Ontdek het WelloPet Life Plan voor alle vaccinaties!

 

vaccinatie naald

 

Een voorbeeld van een standaard vaccinatieschema: puppy

  • 1e vaccinatie: Hondenziekte en Parvo, eventueel besmettelijke leverziekte
  • 2e inenting: Hondenziekte, Parvo, besmettelijke leverziekte en rattenziekte
  • 3e inenting: Hondenziekte, Parvo, besmettelijke leverziekte (Cocktail inenting, deze kan ook nog het vaccin tegen parainfluenza bevatten) en rattenziekte
  • 1 jaar: Hondenziekte, Parvo, rattenziekte, besmettelijke leverziekte

Wanneer pups 1 jaar zijn, krijgen ze meestal een zogenaamde ‘booster’ vaccinatie voor de kernziekten. Dit is vooral om pups de nodige bescherming te geven wanneer zij niet of niet voldoende gereageerd hebben op hun puppy vaccinaties.

Afhankelijk van de werkingsduur van het vaccin kan het zijn dat de ‘booster’ vaccinatie moet herhaald worden. Voor de kernziekten wordt meestal geadviseerd om elke drie jaar de vaccinatie te herhalen. Rattenziekte en kennelhoest moet echter jaarlijks gevaccineerd worden, aangezien de vaccinatie slechts een jaar bescherming biedt.

Een voorbeeld van een standaard vaccinatieschema: ouder dan 1 jaar

  • 1 jaar: Hondenziekte, Parvo, rattenziekte, besmettelijke leverziekte en kennelhoest.
  • 2 jaar: Rattenziekte en kennelhoest
  • 3 jaar: Rattenziekte en kennelhoest
  • 4 jaar: Hondenziekte, Parvo, rattenziekte, besmettelijke leverziekte en kennelhoest (= terug gelijk aan 1 jaar)
  • 5 jaar: Rattenziekte en kennelhoest (= terug gelijk aan 2 jaar)
  • ... enzoverder

Uw dierenarts doet voor elke vaccinatie altijd een gezondheidscontrole. Wanneer uw dier ziek is, kan het beter zijn om de vaccinatie uit te stellen.

Bekijk de webpagina vaccinatie van de hond door het LICG, voor meer informatie.

 

Kom gerust langs met uw puppy naar ons gratis consult!

Ontdek het gratis knuffelconsult

Blijf op de hoogte van de komende lessenreeks Puppy Coaching: meld je hier aan!