Overslaan en naar de inhoud gaan
Vakantie met hond WelloPet

Vakantie met hond

Vakantie met hond

In sommige gevallen kan het ontzettend fijn zijn om je hond mee te nemen op vakantie. Een wandelvakantie bijvoorbeeld, waarbij je hond waarschijnlijk maar al te graag door de natuur wil rennen of een strandvakantie waar de zee zijn of haar beste vriend is. Maar reizen met een huisdier kan ook veel stress opleveren voor zowel jou als voor de hond. Er zijn een aantal zaken die van te voren geregeld moeten worden en op het moment zelf zijn er ook nog genoeg aandachtspunten. Hier zijn alvast enkele tips om met een gerust hart te reizen met jouw hond. 

Voorbereiding 

Er zijn enkele dingen die belangrijk zijn tijdens het reizen. Ten eerste moet je zeker zijn dat jouw hond van de vakantie gaat genieten. Heb je nog nooit met je viervoeter gereisd? Maak dan eerst een oefentrip naar een bestemming in eigen land. Gaat dit goed? Dan kun je jouw vakantie met hond plannen! Houdt bij het kiezen van de vakantiebestemming rekening met het klimaat, de accommodatie, de reistijd en de omgeving.

Stel jezelf zeker deze vragen bij het plannen van een reis:

 • Kan de hond de klimaatverandering aan?
 • Zijn er vakantieverblijven die huisdiervriendelijk zijn?
 • Is de reis niet te lang of te stresserend?
 • Houdt het dier van de soort omgeving waar je heen gaat
 • Zijn er genoeg wandelplekken voor honden?

Ook is het belangrijk om de specifieke regels van een bepaald land door te nemen. Over het algemeen geldt dezelfde regelgeving overal binnen Europa, maar het komt nog wel eens voor dat je in bepaalde landen net iets meer nodig hebt dan in anderen. Raadpleeg bv. de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit website, bel je dierenarts om te controleren of alle papieren en inentingen nog in orde zijn en loop de vakantie checklist nog eens langs. Wanneer je per vliegtuig reist met een huisdier is het ook belangrijk om de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij door te nemen. Meestal zijn er voorwaarden verbonden aan onder andere de afmetingen en het gewicht van de reistas of kennel. Ten slotte is het ook belangrijk om de voorwaarde van de accommodatie door te nemen, voordat je boekt. Zelfs diervriendelijke hotels, campings of appartementen willen er nog wel eens specifieke regels op nahouden. 

Vakantie met hond WelloPet

Vraag hier je vakantieconsult bij onze dierenarts 

De Reis

Nadat je alles tot in de puntjes hebt voorbereid, begint dan eindelijk de dag dat je met je trouwe viervoeter op vakantie gaat. Tijdens de reis zijn er ook nog enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Mandje of kennel: deze moet comfortabel genoeg zijn voor je hond. Let erop dat de ondergrond zacht is zodat hij of zij fijn kan liggen en dat de tas of box groot genoeg is, zodat het dier genoeg beweging krijgt. De meeste honden vinden het ook erg fijn om hun eigen kussen of mandje in de kennel of tas te hebben.
 • Neem ook speeltjes, voldoende water en eten mee. Heeft je hond een speciaal dieet, vergeet dan niet genoeg eten mee te nemen voor de gehele vakantie.

Wanneer je reist en met de auto rijdt , is het belangrijk om geregeld te stoppen. Zet voor de zekerheid een wekker om de paar uur zodat de hond de pootjes kan strekken en water kan drinken. Laat je trouwe vriend enkel aangelijnd uit de auto, want je wil niet dat hij of zij langs de snelweg ontsnapt! Wordt het huisdier toch wat nerveus van de reis? Dan zijn er ook nog sprays of kruiden voor in de mand of kennel die de hond kunnen kalmeren.

Vakantiebestemming

Het is van te voren belangrijk dat je weet of huisdieren zijn toegestaan in de accommodatie waarin je verblijft. Informeer naar specifieke regels en inspecteer bij aankomst met de hond of alles huisdier-proof is, zo voelt hij of zij zich ook direct thuis. Houdt hierbij rekening met de ‘eigenaardigheden’ van het huisdier. Geniet hij of zij van de nageltjes uitoefenen op de bank of om de tandjes te zetten in alles wat los en vast zit? Zorg er dan voor dat ze genoeg afleiding hebben en dat eigendommen die niet van jou zijn goed beschermd worden, zodat er geen schade wordt toegebracht. Breng speeltjes mee, maar bedek bijvoorbeeld ook de bank met een laken of deken.

Ook is het belangrijk het klimaat en de natuur op bestemming in acht te nemen. Zoek direct uit of er genoeg zwemwater in de buurt is zodat je hond kan afkoelen. Vooral honden met een lange vacht kunnen het erg snel warm krijgen. Ook is in de natuur wandelen heerlijk voor de dieren, maar controleer aan het einde van iedere de dag de vacht op plantjes, teken en andere insecten.  

Vakantie met hond

Genieten van de vakantie met hond

De verplaatsing is goed gegaan en de eigendommen in accommodatie zijn veilig? Dan is het nu tijd om te genieten van de vakantie met je huisdier. Of je nu voor een vakantie op het platteland, aan de kust of in de stad hebt gekozen, uw hond kan heerlijk gaan ontspannen. Ga tijdens een strandvakantie op zoek naar diervriendelijke stranden, waar jouw viervoeter kan rollen in het zand en kan zwemmen in het heerlijke water. Ook kun je in de meeste steden leuke hondenparken vinden waar je heerlijk een dagje in het gras kan vertoeven terwijl je hond nieuwe vriendjes ontmoet. Heb je een vakantie uitgekozen op het platteland, dan kan je hond waarschijnlijk zonder al te veel restricties net zoveel genieten van de natuur als jij. 

Overige reistips 

 • In sommige landen kan je bij de lokale supermarkt en slager in het buitenland vaak (gratis) vlees en botten voor de hond en kat vragen. Vooral in Frankrijk zijn ze hier erg goed mee. 
 • Houdt je hond van hondenkoekjes, neem deze dan mee. Niet in ieder land zal je deze even makkelijk kunnen vinden.
 • Neem een EHBO-kitje mee met iets tegen teken en zandvliegjes er in voor de hond.
 • Let er op dat er veel landen zijn waar honden altijd aangelijnd moeten zijn. Neem dus lange lijnen mee zodat je hond toch van wat vrijheid kan genieten. 

Wil je hond nog wel eens zelf op pad gaan? Controleer dan direct bij aankomst of de honden niet kunnen ontsnappen wanneer je even afgeleid bent. 

Met dank aan auteur Lieselot Ezerman