Overslaan en naar de inhoud gaan
hond-nogga-wassen

Verharen en klitten: oh nee! Wat nu?...

Iedereen heeft dit al wel meegemaakt: overmatig vachtverlies of de vacht heeft extreem veel klitten. Het lijkt dan niet uit te maken wat we doen, de situatie lijkt niet te verbeteren. Misschien even wel, maar dan weer niet! Lees ook onze blogreeks over een moeilijke kattenvacht

Waar gaat het fout?

Onze huisdieren hebben eigenlijk veel meer zorg nodig dan we ons realiseren. Of het nu gaat om onze kortharige verhaar-kampioenen die ons huis bedekken met hun glitter, of om onze dubbelvachts huisdieren die last hebben van zowel vachtwissel en gevoelig zijn voor klitten, of om onze langharige vrienden die constant verknoopte plekken lijken te hebben. Zelfs onze naakte vrienden hebben veel meer zorg nodig dan je zou denken. Ja hoor: als er geen vacht is die in de war kan raken, is het des te belangrijker om de huid een goede verzorging te bieden!

klitten

Waarom gebeurt dit bij onze dieren?

'Honden van nu' zijn een door mensen gemaakte creatie. Het heeft lang geduurd voordat de eens zo wilde voorouder uit de ruwe natuur de vormen begon aan te nemen van onze moderen lievelingen. Denk aan je Labrador, Yorkshire Terrier, Maltezer, Westie, Pomeranian en vergelijk ze met wolven of wilde honden. De meeste rassen zijn hier niet eens meer mee te vergelijken. Eigenlijk zijn onze hedendaagse vrienden genetisch dichter bij dieren zoals bijvoorbeeld de Afrikaanse wilde hond dan dat ze aansluiten bij wolven.

In deze lange periode hebben wij honden gemaakt met vachten die erg verschillen van de vachten die in het wild voorkomen. Daarom is het belangrijk dat wij deze ook op de juiste manier verzorgen. Al deze verschillende soorten vachten hebben hun eigen uitdaging, eigen kenmerken en dus eigen redenen om specifiek te verzorgen.

Gelukkig is het niet zo moeilijk om een goed begin te maken: Een stevige basiskennis over het vachttype van onze lieveling zorgt dat we al een stuk steviger in onze schoenen staan! Gebruik deze handige sheet hieronder (credits @NOGGA), en bekijk hieronder hoe u het vachttype van uw huisdier kunt bepalen.
 Lees ook over de soorten vachttypes bij hond

Verharen bij korte vacht

Honden met een korte vacht hebben vaak de neiging overmatig te ruien. Dit komt doordat ze maar één enkele haarlaag hebben, een beetje zoals wij mensen. Elk haar vervelt afzonderlijk en omdat deze haren kort zijn, is de levenscyclus van het haar ook kort. Dit zorgt voor veel glitter in huis! Omdat deze honden maar één laag haar hebben, produceert de huid extra talg om zichzelf te beschermen.

Deze honden hebben dan ook de neiging om meer "hondachtig" te ruiken dan andere rassen en daardoor kunnen ze een laagje vet op je handen achterlaten nadat je ze hebt geaaid. Helaas zijn dit ook huisdieren die vaak last hebben van allergieën, jeuk, schimmelinfecties en roos. Problemen met de huid leiden tot problemen met de vacht. Deze problemen laten zich opmerken door middel van overmatige rui.

Rui bij dubbele vacht

Honden met dubbele vacht verharen twee keer per jaar best stevig. Daarnaast verharen vrouwtjes ook zwaar tijdens hun seizoen en na een nestje. Vanwege hun zware vachtverlies op deze momenten kan hun huid problemen hebben om het haar snel en effectief terug te laten groeien. Vaak zien we een droge huid, roos, droge vachten en zelfs vachtverlies als bijwerking van deze zware vervelling. De aanmaak van vacht vergt veel van de huid en het is vooral op deze momenten belangrijk om deze zo goed mogelijk te ondersteunen. Tijdens het ruien kunnen hun vachten ook gemakkelijk erg in de klit raken. Dus extra aandacht is zeker aan te raden!

 

klitten

Klitten bij langharige honden

Langharige honden hebben de neiging om zeer snel zeer klitten te ontwikkelen. Dit komt omdat ze technisch gezien ook een dubbele vacht hebben, waarbij de onderlaag van de vacht geëvolueerd is om zo lang te worden als de bovenste laag. 

De vacht is erg poreus en wanneer deze honden verharen, verliezen ze hun haren niet in ons huis maar in hun eigen vacht. Als hun vacht niet goed wordt gehydrateerd en regelmatig geborsteld, komen ze helaas zo helemaal in de klit! Vaak zijn de gevolgen erg en zijn er drastische maatregelen nodig om alles te laten herstellen. Zware klitten zijn niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van de huid, maar vaak ook erg onaangenaam of zelfs pijnlijk. Hierbij blijft vaak alleen maar één optie over: de plekken scheren om erger te voorkomen!

Klitten en overmatig verharen vermijden

Hoe vermijden we dat de vacht klit? Het antwoord hierop is eenvoudig! Door de huid en vacht goed te hydrateren en verzorgen. 
Wij als mensen hebben dit concept voor onszelf goed onder de knie: we drinken bijvoorbeeld voldoende water en we hydrateren onze huid en haar aanvullend wanneer dat nodig is.

Sommige mensen hebben meer crèmes en verzorging nodig dan anderen en we begrijpen dit omdat we inzien dat we allemaal anders zijn. Ook bij planten begrijpen we het concept van hydratatie. Bij sommige planten is de hydratatiebehoefte zelfs zo groot dat deze in het water leven. Cactussen daarentegen hebben erg weinig water nodig om te kunnen overleven. Dus ook daar is ieder type anders.

Bij honden is het niet anders! Maar hoe werkt dit concept met de vacht van onze huisdieren? Hydratatie is de sleutel...

klitten

Wat betekent hydratatie voor het haar?

Een goed gehydrateerd haar is sterk. En met sterk bedoelen we 'flexibel'. Bijvoorbeeld: als we bij een gezonde plant proberen een van de takken te buigen, breekt deze moeilijk. Als de plant droog en zwak is, is zijn de takken bros en breken deze gemakkelijk. Zo ook het haar!

Droog haar is haar zonder glans, haar dat gemakkelijk klit en snel breekt. Soms raken wij als baasje in een cyclus waarbij wij vaak onze honden “moeten” borstelen omdat ze anders snel klitten. Ouch - niet goed! De ware reden waarom vacht zo ongewoon snel klit is echter omdat deze droog is. Droog haar is beschadigd haar, en borstelen beschadigt het haar nog meer waardoor wij het alleen maar erger maken.

Zorg ervoor dat je alleen producten gebruikt met actieve ingrediënten die zorgvuldig zijn ontworpen om de gezondheid van de vacht én de huid te ondersteunen en te verbeteren. Lees er nog eens de blog over <link><Wassen en de juiste shampoo gebruiken> op na! Daarnaast is het essentieel om rekening te houden met het type vacht dat je huisdier heeft. Je weet ondertussen dat de juiste mate aan hydratatie een belangrijke factor is.

Over welzijn en gezondheid: de juiste zorg

Met een aanpak die vachtverzorging naar een nieuw niveau tilt - een aanpak die de huid centraal stelt en zich afstemt op de behoeften per specifieke vachtsoort - is niet alleen veel ellende te voorkomen, maar leveren we ook een gigantische bijdrage aan het welzijn en de gezondheid van onze lievelingen. De in onze perceptie lekkere geur en frisse looks zijn hier enkel een trotse bijwerking!

We weten nu beter dan ooit tevoren hoe belangrijk de juiste vachtverzorging is. Maar hoe kunnen wij nu kiezen voor de juiste zorg voor onze lievelingen? 

Kortharige huisdieren 

  • Overmatig ruiende kortharige huisdieren profiteren van de Nogga Purifying shampoo en Lavender balsam. De combinatie van de proteïnen, vitamines en mineralen uit de shampoo samen met de omega vetten uit de balsem zorgen voor een sterke en gezonde huid die op een meer regelmatige en natuurlijke manier vervelt. 
  • Voor een gevoelige of allergische huid raden we aan om de Purifying shampoo te vervangen door de Omega Lavender shampoo – de balsam blijft hierbij dezelfde! 
  • Als puntje op de ‘i’ is regelmatig borstelen met een varkenshaarborstel een geweldige manier om de huid én vacht van uw huisdier in topvorm te houden!

Honden met dubbele vacht 

  • Deze dieren zouden elke 3-6 weken moeten worden onderhouden met de Nogga Purifying shampoo en Omega Olive balsem. Deze combinatie zorgt voor een gezonde huid die regelmatig nieuwe vacht kan produceren zonder de huid te belasten. De proteïnen, vitamines en mineralen ondersteunen de huid bij dit harde werk en houden deze in topvorm! De essentiële Omega-vetten uit de balsem bevatten alle voedingsstoffen die nodig zijn om het immuunsysteem van de huid te versterken en de vacht passend voor het vachttype te hydrateren. 
  • Tijdens de rui adviseren we om vaker te wassen (elke 1-2 weken) en de Nogga Purifying shampoo te combineren met de Nogga Biohorse shampoo. Deze zorgt ervoor dat de huid met minder inspanning de vacht sneller en met veel meer natuurlijke glans terug kan laten groeien. Zo zorgen we het hele jaar door voor een perfecte, gezonde vacht. 
  • Regelmatig borstelen met een flexibele slicker en een poedelkam is een daarnaast perfecte manier om matten en los haar te voorkomen. Het is altijd essentieel om ál het losse haar van deze rassen te verwijderen, anders kan het ernstige huidproblemen veroorzaken.

Langharige huisdieren, al dan niet met een kortere, koelere look

  • Je kan hun vacht elke 3-6 weken onderhouden met Argan-shampoo en Argan-balsem. De combinatie van arganolie en omega-vetten is perfect voor zelfs de meest gevoelige huid en zorgt daarnaast voor de volledige hydratatie voor de kortere vachten. 
  • Lange vachten of showvachten kunnen elke 7-10 dagen worden onderhouden met de Sugar shampoo en Sugar Mask. Deze combinatie zorgt voor een perfecte, sterke hydratatie die deze langere, poreuze vachten nodig hebben. 
  • Langharen met zowel kortere als ook langere vachten profiteren van regelmatig borstelen met een slicker en poedelkam.

Wonderen bestaan: in de vorm van een spray

Direct voor het borstelen en drogen raden we aan de Nogga Biphasic spray te gebruiken. Lees hier meer over: Drogen: ja of nee?
Onze revolutionaire wonderspray zorgt ervoor dat de schade aan de vacht tot een minimum wordt beperkt bij het borstelen en drogen. Daarnaast worden de haren gesloten en hierdoor niet alleen beschermd blootstelling aan de zon dankzij de UVA- en UVB-bescherming, maar ook verrijkt met vochtafwijzende eigenschappen! 

Vraag advies aan onze professionele trimmers, of volg een workshop of webinar rond 'Je hond wassen' en 'verzorgen van vacht en huid'! 

Ontdek onze producten voor huid en vacht van hond, aanbevolen door onze trimmers.


Met dank aan de auteur Sophia Spires van NOGGA Europe, vooraanstaand trimmer en zaakvoerder.
Deze blog maakt deel uit van een reeks van 3: Wassen en keuze van shampoo • Drogen: ja of nee? • Verharen & klitten: hoe aanpakken?

Heb je vragen rond de vachtverzorging van honden? Ontdek hier wat onze trimmers voor jou kunnen doen!